Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Torty, biszkopty, kruche tarty... Większość deserów idealnie komponuje się z wiśniami. Warto wykorzystać sezonowe owoce lub zamrozić je i pozostawić na zimę. Przedstawiamy 5 pomysłów na znakomite desery z wiśniami.

Tort czarny las

Tort czarny las, inaczej szwarcwaldzki, jest lekki i nie za słodki. Znakomicie smakuje z likierem wiśniowym oraz świeżymi lub mrożonymi wiśniami. Wbrew pozorom nie jest trudny w przygotowaniu. Należy jednak pamiętać, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a sypkie składniki przesiane. Podstawą ciasta są czekoladowe blaty, bita śmietana i lekko kwaśne wiśnie. Biszkopt powinien być nasączony sokiem, jednak nie należy przesadzać z jego ilością, ponieważ nie będzie tak lekki, jak powinien. Tort lepiej przygotować dzień wcześniej – wówczas będzie jeszcze bardziej aromatyczny i po prostu smaczniejszy. Znakomicie komponuje się z domowym dżemem wiśniowym. Poszczególne blaty ciasta przekładane bitą śmietaną i oczywiście wiśniami. Tort najlepiej będzie się prezentował, gdy boki oprószymy tartą gorzką czekoladą, a całość udekorujemy bitą śmietaną.

Placek z wiśniami i bezową pianką

Kruchy spód, soczyste wiśniowe nadzienie, kruszonka oraz delikatna bezowa pianka... Brzmi znakomicie! Placek z wiśniami nie tylko urzeka swoim smakiem i aromatem, lecz także wyglądem. Do jego przygotowania można wykorzystać zarówno mrożone, jak i świeże wiśnie. W pierwszej kolejności należy przygotować tradycyjne kruche ciasto i dodać nadzienie z wydrylowanych wiśni. Delikatną bezę przyrządzimy z białek jajek z dodatkiem cukru – składniki ubijamy do momentu, aż zmienią się w sztywną i gęstą pianę. Po upieczeniu beza powinna być pięknie zarumieniona, ciasto idealnie kruche, a nadzienie soczyste. Placek z wiśniami idealnie smakuje podany z aromatyczną kawą.

Wykwintne ciasto wiśniowe

Wykwintne ciasto wiśniowe, jak sama nazwa wskazuje, jest eleganckie, wyszukane oraz smakowite. Cudownie prezentuje się na stole, gdy ozdobimy je „kratką” z kruchego ciasta. Sekretem pysznego smaku tego deseru jest masa wiśniowa oraz aksamitny budyń (np. Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY). Wykwintne ciasto wiśniowe najlepiej smakuje na drugi dzień od przyrządzenia. Staje się wówczas jeszcze bardziej aromatyczne.

Serniczki na zimno

Serniczki kryją w sobie biszkopt z wiśniami, galaretkę o dowolnym smaku oraz słodki twarożek ze śmietanką. Ten deser wygląda niezwykle apetycznie ze względu na trzy kolorowe warstwy. Pierwszą stanowią rozdrobnione biszkopty, następną – masa twarogowa, a zwieńczeniem serniczków jest gęstniejąca galaretka z owocami. Serniczki z wiśniami najlepiej podawać w przezroczystym naczyniu. Bardzo dobrze prezentują się w eleganckim słoiczku lub wysokiej szklance.

Ciasto z wiśniami biszkoptowo-cytrynowe

Ostatnią inspiracją jest ciasto z wiśniami biszkoptowo-cytrynowe. Powinno wyjść miękkie, puszyste, lekko wilgotne i delikatne w smaku. Dzięki wyczuwalnej nutce cytryny ciasto wiśniowe jest orzeźwiające i lekko kwaskowate. W połączeniu ze słodkim biszkoptem stanowi doskonałą kompozycję. Jest to szybkie ciasto wiśniowe, które możemy dowolnie udekorować np. płatkami migdałowymi, cukrem pudrem lub startą czekoladą.

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty