Smażone jabłka do naleśników lub ciast
23min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
0.73 g
Węglowodany
51.21 g
Tłuszcze
6.08 g
Wartość energetyczna
245.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
23 min
Krok 1
10 min
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobne kawałeczki. Jabłka wkładamy do rondelka, zalewamy 50 ml wody.
Krok 2
2 min
Do jabłek dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym, oraz masło i wstawiamy na mały płomień.
Krok 3
10 min
Gotujemy ok 10 minut ciągle mieszając, do złączenia się wszystkich składników i częściowego rozpadu kawałeczków jabłek.
Krok 4
1 min
Pod koniec dodajemy cynamon i mieszamy. Taki nadzieniem smarować jeszcze ciepłe naleśniki.
Pyszne smażone jabłka swój smak zawdzięczają nie tylko procesowi smażenia, ale także dodatkom – masełka, cukru wanilinowego WINIARY i cynamonu.
Jak przygotować smażone jabłka do naleśników lub ciast ? Musimy zacząć od obrania jabłek, następnie wykrawamy z nich gniazda nasienne i kroimy jabłka na drobne kawałki. Wkładamy do rondelka lub niewielkiego garnka i zalewamy 50 mililitrami wody (około 1/5 szklanki). Dodajemy 3 łyżki cukru i 1 łyżeczkę cukru wanilinowego WINIARY oraz 1 łyżkę masła. Całość gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu, ciągle mieszając, by jabłka się nie przypaliły. W tym czasie składniki powinny się połączyć, a jabłka częściowo rozpaść. Jeśli używamy twardych odmian jabłek, czas gotowania może się nieco wydłużyć. Pod koniec dodajemy szczyptę cynamonu – w ilości odpowiadającej naszym preferencjom. Smażone jabłka do naleśników lub ciast gotowe!
Przygotowane w ten sposób smażone jabłka można wykorzystać na wiele sposobów. Nadają się doskonale jako farsz do naleśników albo składnik ciast, na przykład domowej szarlotki. Smażone jabłka najlepiej smakują na ciepło, jeśli więc przygotowujesz je na przykład do naleśników, które też powinny być serwowane na ciepło, a nie możesz przygotować ich równocześnie, warto podgrzać jabłka bezpośrednio przed podaniem.
Jak przygotować smażone jabłka do naleśników lub ciast ? Musimy zacząć od obrania jabłek, następnie wykrawamy z nich gniazda nasienne i kroimy jabłka na drobne kawałki. Wkładamy do rondelka lub niewielkiego garnka i zalewamy 50 mililitrami wody (około 1/5 szklanki). Dodajemy 3 łyżki cukru i 1 łyżeczkę cukru wanilinowego WINIARY oraz 1 łyżkę masła. Całość gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu, ciągle mieszając, by jabłka się nie przypaliły. W tym czasie składniki powinny się połączyć, a jabłka częściowo rozpaść. Jeśli używamy twardych odmian jabłek, czas gotowania może się nieco wydłużyć. Pod koniec dodajemy szczyptę cynamonu – w ilości odpowiadającej naszym preferencjom. Smażone jabłka do naleśników lub ciast gotowe!
Przygotowane w ten sposób smażone jabłka można wykorzystać na wiele sposobów. Nadają się doskonale jako farsz do naleśników albo składnik ciast, na przykład domowej szarlotki. Smażone jabłka najlepiej smakują na ciepło, jeśli więc przygotowujesz je na przykład do naleśników, które też powinny być serwowane na ciepło, a nie możesz przygotować ich równocześnie, warto podgrzać jabłka bezpośrednio przed podaniem.
Komentarze 0