
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Smażone jabłka do naleśników lub ciast

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Jak przygotować smażone jabłka do naleśników lub ciast ? Musimy zacząć od obrania jabłek, następnie wykrawamy z nich gniazda nasienne i kroimy jabłka na drobne kawałki. Wkładamy do rondelka lub niewielkiego garnka i zalewamy 50 mililitrami wody (około 1/5 szklanki). Dodajemy 3 łyżki cukru i 1 łyżeczkę cukru wanilinowego WINIARY oraz 1 łyżkę masła. Całość gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu, ciągle mieszając, by jabłka się nie przypaliły. W tym czasie składniki powinny się połączyć, a jabłka częściowo rozpaść. Jeśli używamy twardych odmian jabłek, czas gotowania może się nieco wydłużyć. Pod koniec dodajemy szczyptę cynamonu – w ilości odpowiadającej naszym preferencjom. Smażone jabłka do naleśników lub ciast gotowe!
Przygotowane w ten sposób smażone jabłka można wykorzystać na wiele sposobów. Nadają się doskonale jako farsz do naleśników albo składnik ciast, na przykład domowej szarlotki. Smażone jabłka najlepiej smakują na ciepło, jeśli więc przygotowujesz je na przykład do naleśników, które też powinny być serwowane na ciepło, a nie możesz przygotować ich równocześnie, warto podgrzać jabłka bezpośrednio przed podaniem.
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
2 minKrok 3
10 minKrok 4
1 min
Krok 1 z 4
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobne kawałeczki. Jabłka wkładamy do rondelka, zalewamy 50 ml wody.

Krok 2 z 4
Do jabłek dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym, oraz masło i wstawiamy na mały płomień.

Krok 3 z 4
Gotujemy ok 10 minut ciągle mieszając, do złączenia się wszystkich składników i częściowego rozpadu kawałeczków jabłek.

Krok 4 z 4
Pod koniec dodajemy cynamon i mieszamy. Taki nadzieniem smarować jeszcze ciepłe naleśniki.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0