Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Smażone jabłka do naleśników lub ciast

0
23 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
3 
Jabłka
1 łyżka
Masło
3 łyżek
Cukier
1 trochę
Cynamon

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
0.73 g
Węglowodany
51.21 g
Tłuszcze
6.08 g
Wartość energetyczna
245.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

23 min
Krok 1
10 min
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobne kawałeczki. Jabłka wkładamy do rondelka, zalewamy 50 ml wody.
Krok 2
2 min
Do jabłek dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym, oraz masło i wstawiamy na mały płomień.
Krok 3
10 min
Gotujemy ok 10 minut ciągle mieszając, do złączenia się wszystkich składników i częściowego rozpadu kawałeczków jabłek.
Krok 4
1 min
Pod koniec dodajemy cynamon i mieszamy. Taki nadzieniem smarować jeszcze ciepłe naleśniki.
Smażone jabłka do naleśników lub ciast

Krok 1 z 4

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobne kawałeczki. Jabłka wkładamy do rondelka, zalewamy 50 ml wody.

Smażone jabłka do naleśników lub ciast

Krok 2 z 4

Do jabłek dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym, oraz masło i wstawiamy na mały płomień.

Smażone jabłka do naleśników lub ciast

Krok 3 z 4

Gotujemy ok 10 minut ciągle mieszając, do złączenia się wszystkich składników i częściowego rozpadu kawałeczków jabłek.

Smażone jabłka do naleśników lub ciast

Krok 4 z 4

Pod koniec dodajemy cynamon i mieszamy. Taki nadzieniem smarować jeszcze ciepłe naleśniki.

Pyszne smażone jabłka swój smak zawdzięczają nie tylko procesowi smażenia, ale także dodatkom – masełka, cukru wanilinowego WINIARY i cynamonu.

Jak przygotować smażone jabłka do naleśników lub ciast ? Musimy zacząć od obrania jabłek, następnie wykrawamy z nich gniazda nasienne i kroimy jabłka na drobne kawałki. Wkładamy do rondelka lub niewielkiego garnka i zalewamy 50 mililitrami wody (około 1/5 szklanki). Dodajemy 3 łyżki cukru i 1 łyżeczkę cukru wanilinowego WINIARY oraz 1 łyżkę masła. Całość gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu, ciągle mieszając, by jabłka się nie przypaliły. W tym czasie składniki powinny się połączyć, a jabłka częściowo rozpaść. Jeśli używamy twardych odmian jabłek, czas gotowania może się nieco wydłużyć. Pod koniec dodajemy szczyptę cynamonu – w ilości odpowiadającej naszym preferencjom. Smażone jabłka do naleśników lub ciast gotowe!

Przygotowane w ten sposób smażone jabłka można wykorzystać na wiele sposobów. Nadają się doskonale jako farsz do naleśników albo składnik ciast, na przykład domowej szarlotki. Smażone jabłka najlepiej smakują na ciepło, jeśli więc przygotowujesz je na przykład do naleśników, które też powinny być serwowane na ciepło, a nie możesz przygotować ich równocześnie, warto podgrzać jabłka bezpośrednio przed podaniem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika