Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pyszne smażone jabłka swój smak zawdzięczają nie tylko procesowi smażenia, ale także dodatkom – masełka, cukru wanilinowego WINIARY i cynamonu.
Jak przygotować smażone jabłka do naleśników lub ciast ? Musimy zacząć od obrania jabłek, następnie wykrawamy z nich gniazda nasienne i kroimy jabłka na drobne kawałki. Na patelni roztapiamy masło, wkładamy jabłka, dodajemy cukier wanilinowy WINIARY. Całość gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu, ciągle mieszając, by jabłka się nie przypaliły. W tym czasie składniki powinny się połączyć, a jabłka częściowo rozpaść. Jeśli używamy twardych odmian jabłek, czas gotowania może się nieco wydłużyć. Pod koniec dodajemy szczyptę cynamonu – w ilości odpowiadającej naszym preferencjom. Smażone jabłka do naleśników lub ciast gotowe!
Przygotowane w ten sposób smażone jabłka można wykorzystać na wiele sposobów. Nadają się doskonale jako farsz do naleśników albo składnik ciast, na przykład domowej szarlotki. Smażone jabłka najlepiej smakują na ciepło, jeśli więc przygotowujesz je na przykład do naleśników, które też powinny być serwowane na ciepło, a nie możesz przygotować ich równocześnie, warto podgrzać jabłka bezpośrednio przed podaniem.
Przygotowanie
21 min
Krok 1
10 min
Jabłka obierz i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój w kostkę.
Krok 2
10 min
Rozgrzej masło na patelni lub w garnku. Dodaj jabłka i praż je na średniej mocy. Dodaj cukier waniliowy WINIARY i smaż, aż zacznie się lekko karmelizować.
Krok 3
1 min
Kiedy jabłka stracą część wody i staną się miękkie dopraw odrobiną cynamonu. Jeżeli chcesz, aby jabłka bardziej przypominały mus, dodaj do gotowania odrobinę wody, dzięki temu jabłka łatwiej się rozpadną.
Krok 1
z
3
Jabłka obierz i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój w kostkę.
Krok 2
z
3
Rozgrzej masło na patelni lub w garnku. Dodaj jabłka i praż je na średniej mocy. Dodaj cukier waniliowy WINIARY i smaż, aż zacznie się lekko karmelizować.
Krok 3
z
3
Kiedy jabłka stracą część wody i staną się miękkie dopraw odrobiną cynamonu. Jeżeli chcesz, aby jabłka bardziej przypominały mus, dodaj do gotowania odrobinę wody, dzięki temu jabłka łatwiej się rozpadną.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0