Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Smażone udka z kurczaka

0
70 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Udo kurczaka
1 łyżka
Słodka papryka
1 trochę
Olej
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.68 g
Węglowodany
2.51 g
Tłuszcze
20.59 g
Wartość energetyczna
273.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
5 min
Olej rozgrzać na patelni, ułożyć na nim udka.
Krok 2
10 min
Posolić je i posypać przyprawami. Udka zrumienić z obu stron.
Krok 3
50 min
Zalać wodą (tak, żeby woda zakryła mięso), przykryć i dusić do miękkości (ok. 50 minut).
Krok 4
5 min
Po czym zdjąć przykrywkę, odparować resztę wody i ponownie zrumienić mięso.
Smażone udka z kurczaka

Krok 1 z 4

Olej rozgrzać na patelni, ułożyć na nim udka.

Smażone udka z kurczaka

Krok 2 z 4

Posolić je i posypać przyprawami. Udka zrumienić z obu stron.

Smażone udka z kurczaka

Krok 3 z 4

Zalać wodą (tak, żeby woda zakryła mięso), przykryć i dusić do miękkości (ok. 50 minut).

Smażone udka z kurczaka

Krok 4 z 4

Po czym zdjąć przykrywkę, odparować resztę wody i ponownie zrumienić mięso.

Udka to często niedoceniana część kurczaka. Są mniej uniwersalne niż piersi, mają też nieco ciemniejsze i tłustsze mięso. Wpływa to jednak pozytywnie na ich walory smakowe, dlatego warto sięgać po udka, zwłaszcza że są często dużo tańsze od filetów z drobiowych piersi. Choć można przyrządzać udka na różne sposoby, proponujemy wam klasyczny przepis na smażone udka z kurczaka – z dodatkiem przyprawy do mięs WINIARY.

Jak zrobić smażone udka z kurczaka ? Przygotuj mięso w ilości odpowiadającej ilości porcji, jakie chcesz uzyskać (jedno udko na jedną porcję). Umyj je i osusz ręcznikami papierowymi. Wlej olej na dużą patelnię i postaw na ogniu. Kiedy olej się rozgrzeje, ułóż na nim udka z kurczaka. Posól i posyp przyprawą do mięs WINIARY (mniej więcej jedną łyżeczkę na jedno udko). Smaż udka z obu stron, kiedy się zrumienią, zalej patelnię wodą (tak, by przykryła mięso) i duś pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie (około 50 minut). Po tym czasie ściągnij pokrywkę, pozwalając, by woda odparowała. Jeśli chcesz, by smażone udka z kurczaka miały wyjątkowo chrupiącą skórkę, możesz ponownie zrumienić mięso, dodając trochę oleju, gdy woda odparuje.

Smażone udka z kurczaka świetnie sprawdzają się z wieloma dodatkami: ziemniakami, kluskami, frytkami oraz wszelkiego rodzaju surówkami, sałatkami i warzywami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika