Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Smażone udka z kurczaka
Dodaj do CookBook

Smażone udka z kurczaka

(3)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Beatris
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Udka z kurczaka bez kości
trochę
Olej
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
5  łyżek
Sos Meksykański Salsa WINIARY
150  ml
Woda
1  łyżka
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
3.7 g
Wartość energetyczna
279.6 kcal
Tłuszcze
20.5 g
Białko
18.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Udka to często niedoceniana część kurczaka. Są mniej uniwersalne niż piersi, mają też nieco ciemniejsze i tłustsze mięso. Wpływa to jednak pozytywnie na ich walory smakowe, dlatego warto sięgać po udka, zwłaszcza że są często dużo tańsze od filetów z drobiowych piersi. Choć można przyrządzać udka na różne sposoby, proponujemy wam klasyczny przepis na smażone udka z kurczaka – z dodatkiem sosu WINIARY.


Jak zrobić smażone udka z kurczaka? 

Przygotuj mięso w ilości odpowiadającej ilości porcji, jakie chcesz uzyskać (jedno udko na jedną porcję). Umyj je i osusz ręcznikami papierowymi. Wlej olej na dużą patelnię i postaw na ogniu. Kiedy olej się rozgrzeje, ułóż na nim udka z kurczaka. Dopraw i smaż udka z obu stron, kiedy się zrumienią, zalej patelnię wodą (tak, by przykryła mięso), dodaj bulion drobiowy WINIARY i duś pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie (około 30 minut). Po tym czasie ściągnij pokrywkę, dodaj salsę WINIARY i gotuj przez chwilę, aż całość zgęstnieje.

Smażone udka z kurczaka świetnie sprawdzają się z wieloma dodatkami: ziemniakami, kluskami, frytkami oraz wszelkiego rodzaju surówkami, sałatkami i warzywami.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    30 min
    Udka myjemy, jeżeli mamy je z kością – zdejmujemy mięso z kości, czyli trybujemy. Posypujemy mięso solą i pieprzem, zostawiamy w lodówce na 15-30 min, by się zamarynowało.
  • Krok 2

    30 min
    Olej rozgrzewamy na patelni, następnie kładziemy na nim udka. Przez 2-3 min podsmażamy, a następnie dodajemy rozprowadzoną w 150 ml wody 1 łyżkę bulionu WINIARY. Dusimy ok. 25-30 min pod przykryciem.
  • Krok 3

    10 min
    Odkrywamy udka i dodajemy sos maksykański salsa WINIARY. Gotujemy dalej, aż sos zgęstnieje i oblepi mięso.
Smażone udka z kurczaka

Krok 1 z 3

Udka myjemy, jeżeli mamy je z kością – zdejmujemy mięso z kości, czyli trybujemy. Posypujemy mięso solą i pieprzem, zostawiamy w lodówce na 15-30 min, by się zamarynowało.

Smażone udka z kurczaka

Krok 2 z 3

Olej rozgrzewamy na patelni, następnie kładziemy na nim udka. Przez 2-3 min podsmażamy, a następnie dodajemy rozprowadzoną w 150 ml wody 1 łyżkę bulionu WINIARY. Dusimy ok. 25-30 min pod przykryciem.

Smażone udka z kurczaka

Krok 3 z 3

Odkrywamy udka i dodajemy sos maksykański salsa WINIARY. Gotujemy dalej, aż sos zgęstnieje i oblepi mięso.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wiosna
  • Zima
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażone ziemniaki z chorizo

    Smażone ziemniaki z chorizo

    20 min Łatwy
  • Smażone nudle z tofu i kiełkami

    Smażone nudle z tofu i kiełkami

    15 min Łatwy
  • Smażone nudle z jajkiem sadzonym na sezamie i sałatką z ziół

    Smażone nudle z jajkiem sadzonym na sezamie i sałatką z ziół

    14 min Łatwy
  • Smażone ziemniaki na patelni z papryką i karkówką

    Smażone ziemniaki na patelni z papryką i karkówką

    15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu