Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak zrobić ocet jabłkowy?

Jak zrobić ocet jabłkowy?

Istnieje wiele powodów, dla których warto stosować ocet jabłkowy. Jest to nie tylko dobry dodatek do potraw i naturalny konserwant, ale także pomaga w odchudzaniu i obniżaniu poziomu glukozy we krwi. Jak zrobić ocet jabłkowy? Okazuje się, że wcale nie trzeba wielkich umiejętności, a jedynie trochę czasu i cierpliwości.

Ocet jabłkowy - przepis

Przygotowanie do procesu

Przystępując do przygotowania octu jabłkowego, pierwszy krokiem jest zadbanie o czystość powierzchni i urządzeń. Jest to kluczowe i niezwykle ważne, ponieważ ma to ogromny wpływ na żywotność octu. Nie możemy do tego używać detergentów, gdyż te mogą zniszczyć ocet. Najlepiej nada się do tego woda z octem spirytusowym, lecz należy pamiętać, żeby dobrze go na końcu wypłukać. Aby zrobić domowy ocet jabłkowy, dobrze jest mieć kilka gatunków niepryskanych jabłek. Jeśli jesteśmy szczęściarzami i mamy swój sad bądź ogródek, to problem z głowy.


Przeprowadzanie fermentacji

Każdy przepis na ocet jabłkowy głosi, że owoce muszą zostać pokrojone na bardzo drobne części, a następnie przecedzone przez tetrę lub inną tkaninę. Temperatura, w której zachodzi fermentacja, to od 7 do 15 stopni Celsjusza, dlatego słoik z sokiem jabłkowym musi zostać przykryty szmatką i najlepiej wyniesiony do piwnicy. Przez cztery tygodnie będzie zachodzić fermentacja alkoholowa, a na powierzchni octu będą pojawiać się bąbelki. Po tym czasie przelewamy sok przez filtr od kawy i znowu robimy to samo - słoik przykrywamy szmatką i ponownie zanosimy go do piwnicy na 4-6 tygodni. Kiedy zauważymy na jego powierzchni grudkowatą substancję, musimy uważać, żeby jej nie uszkodzić i w żadnym wypadku nie wyrzucać! Jest to matka octowa, która w przyszłości pozwoli nam przyspieszyć cały proces. Składa się ona z celulozy i bakterii przeprowadzających fermentację. Powstawanie matki to sygnał, że możemy zacząć próbować ocet. Jeśli osiągnie pożądany przez nas smak, możemy przelać go do wyparzonej butelki i korzystać z jego właściwości, kiedy tylko najdzie nas na to ochota.

Ocet jabłkowy i jego wpływ na nasze zdrowie

Istnieje kilka powodów, dla których warto pić ocet jabłkowy. Jedna z przeprowadzony metaanaliz sugeruje, że pozwala on obniżyć stężenie cukru we krwi, co na pewno jest bardzo dobrą wiadomością dla diabetyków. Przez niektórych używany jest w różnych infekcjach grzybiczych, gdyż ocet stwarza nieprzyjazne warunki dla rozwoju drożdży Candida. Ze względu na swój kwaśny odczyn, pomaga przywrócić prawidłowy stan skóry i poprawić jej barierę ochronną. Ocet jabłkowy wspomaga również odchudzanie. W przeprowadzonym eksperymencie, osoby pijące jedną łyżkę octu schudły 1,2 kilograma, a osoby pijące dwie łyżki- 1,7 kilograma.

Ocet jabłkowy w kuchni

Kwaśny smak z nutą jabłek wspaniale pasuje do wielu potraw, a także świetnie sprawdza się jako konserwant w marynatach, który wyostrzy smak mięsa. Jest również interesującym dodatkiem do zup warzywnych. Kiedy zmieszamy go z oliwą z oliwek, miodem i musztardą, otrzymamy pyszny sos do sałatki. Inny dressing, jaki możemy przygotować z octu jabłkowego, to połączenie go z sokiem pomarańczowym i sosem chilli. Pasuje on do bardziej wyszukanych dań, takich jak melon z orzeszkami pinii i serem owczym. Łyżka octu do koktajlu pozwoli przemycić jego prozdrowotne właściwości w pysznym smoothie.

Jak możemy zauważyć, ocet jabłkowy sprawdza się nie tylko w kuchni, ale też jako prozdrowotny składnik naszej diety. Znany był już w starożytności, a dzisiaj jego działania potwierdzają badania naukowe. Cieszy się niesłabnącą popularnością od wielu lat i nie ma w tym nic dziwnego.

Polecane artykuły

Co można zrobić z jabłek?
Co można zrobić z jabłek?
Jabłka na wytrawnie? Poznaj najciekawsze przepisy!
Jabłka na wytrawnie? Poznaj najciekawsze przepisy!
My się zimy nie boimy, czyli jak wzmocnić odporność organizmu
My się zimy nie boimy, czyli jak wzmocnić odporność organizmu
8 naturalnych składników wzmacniających odporność
8 naturalnych składników wzmacniających odporność
Jak zrobić domowy sos winegret do sałatki?
Jak zrobić domowy sos winegret do sałatki?
Nowalijki – czy są zdrowe?
Nowalijki – czy są zdrowe?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu