Świeżo upieczone mamy często zadają sobie pytanie: Co na odporność dla dzieci? Odpowiedź jest prosta- marchewka! Jest to warzywo, które ma największą zawartość beta-karotenu w 100 gramach. Ochrania on grasicę, czyli główny narząd układu odpornościowego. Naukowcy wykazali związek pomiędzy spożyciem beta-karotenu a zmniejszeniem ryzyka infekcji i poprawą pracy układu odpornościowego. Jeśli nasze pociechy nie lubią marchewki w swojej pierwotnej postaci, możemy ją zetrzeć, zrobić z niej mus lub podać w formie soczku.
Czosnek to warzywo cebulowe o bardzo charakterystycznym zapachu. Powoduje on wzmocnienie odporności, ponieważ wykazuje działanie bakteriobójcze. Naukowcy przeprowadzili badania i potraktowali różne gatunki bakterii sokiem z czosnku. Wyniki był zadziwiające, ponieważ wyciąg z warzywa zahamował wzrost takich drobnoustrojów jak Streptococcus penumoniae czy Staphylococcus aureus, które często możemy spotkać jako czynnik wywołujący różne choroby.
Odporność zaczyna się w jelitach - takie zdanie zaczyna głosić coraz więcej osób ze świata nauki. Najnowsze badania pokazują, że najzdrowsze osoby to te, które mają bogatą florę bakteryjną. W jej ubogacaniu duży udział mają produkty kiszone, takie jak na przykład kapusta, która ma w sobie bakterie probiotyczne. Przy okazji wytwarzają one witaminę C, co na odporność wpływa wyśmienicie.
Jasnopomarańczowa przyprawa pochodząca z Indii od lat jest znana ze swoich prozdrowotnych właściwości i wie, jak wzmocnić organizm. Ma ona działanie przeciwutleniające i pomaga zwalczać stany zapalne. Należy pamiętać, aby spożywać ją wraz z pieprzem, który poprawia jej wchłanianie.
Główna zaleta cynamonu to bogactwo polifenoli i przeciwutleniaczy. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Możemy dodawać go do ciast, owsianki czy ryżu z jabłkiem i korzystać z jego cudownych właściwości.
Suszony lub świeży- imbir może być spożywany w każdej postaci. Jest bardzo często stosowany w trakcie przeziębienia i kaszlu - jego działanie osuszające pozwala ograniczyć wydzielanie flegmy. Gingerol zawarty w imbirze ma działanie przeciwzapalne, które pomaga zbić gorączkę.
Jako jedna z niewielu przypraw może przynieść ulgę w alergii, dzięki swojemu przeciwastmatycznemu działaniu. Tymochinon w niej zawarty to aktywny składnik, który wykazuje działanie antywirusowe i antybakteryjne.
Kiedy zastanawiamy się, jak wzmocnić odporność, pierwszą odpowiedzią nie powinny być syntetyczne suplementy z apteki, a bogactwo naturalnych składników, które możemy wprowadzić do naszej diety. Wśród nich każdy znajdzie coś dla siebie, nawet osoby z alergiami lub małe dzieci. Warto dbać o swoje zdrowie i korzystać z tego, co dała nam natura.