Kurczak w sosie imbirowym
75min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
75 min
Krok 1
5 min
Pomarańczę dokładnie umyć, wycisnąć sok i zetrzeć skórkę. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć bardzo drobno na tarce (ewentualnie można dodać mielony).
Krok 2
5 min
Pomarańczę i imbir wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem, cukrem i kurkumą oraz octem. Dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli, wymieszać.
Krok 3
5 min
Kurczaka dokładnie umyć i oczyścić z błon. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 4
0 min
Kurczaka marynować przynajmniej przez 0,5 godziny w lodówce.
Krok 5
0 min
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, co jakiś czas odwracając i polewając go marynatą.
Krok 6
1 min
Podawać z makaronem sojowym i sałatką. Można udekorować listkami tymianku.
Kurczak często gości na moim stole. Z tego względu lubię z nim eksperymentować i poznawać nowe smaki. Przepis na kurczaka w sosie imbirowym, to oryginalne podejście do kuchni orientalnej. Podany z makaronem ryżowym oraz sałatką z białej kapusty stanie się hitem w Twoim domu.
Komentarze 0