Zima to prawdziwe wyzwanie dla naszego organizmu. Większość tej pory roku przebywamy w zamkniętych pomieszczeniach, ograniczając nie tylko dostęp do świeżego powietrza, lecz także przede wszystkim do słońca, które dostarcza naszemu organizmowi bezcenną witaminę D. Dodatkowo w okresie zimowym odruchowo przechodzimy na bardziej tłustą, ciężkostrawną dietę, która jest dość uboga w większość witamin odpowiadających za nasze samopoczucie. Nic więc dziwnego, że w marcu dopada nas przesilenie wiosenne, objawiające się zmęczeniem, sennością i stałym rozdrażnieniem. Na szczęście są sprawdzone sposoby na doczekanie się ciepłych dni bez objawów przesilenia wiosennego – ruch i odpowiednia dieta.
Co warto jeść na początku wiosny, by wciąż być pełnym sił witalnych? W 3-5 dziennych posiłkach warto zawrzeć jak najwięcej warzyw i owoców, zarówno świeżych, jak i mrożonych, ponieważ zawierają witaminy A, D, C, E i K, mające wpływ na prawidłowe działanie układu odpornościowego. Warto także sięgnąć po naturalne probiotyki znajdujące się w nabiale (kefiry, jogurty) oraz kiszonkach (kapusta, ogórki). Przed infekcjami skutecznie chroni także cynk, który można znaleźć w orzechach, fasoli czy kapuście. W których produktach znajdziemy najwięcej potrzebnych witamin oraz mikro- i makroelementów?
Jednym z najlepszych sposobów na uniknięcie wiosennego przesilenia są kiełki. To prawdziwe maleńkie bomby witaminowe. Warto założyć domową uprawę kiełków z nasion rzodkiewki, owsa, słonecznika czy rzeżuchy, a gdy będą miały po kilka centymetrów, dodawać je do kanapek, sałatek lub dań głównych. Z dodatkiem kiełków fasoli mung przygotujemy zupę ramen – rodzaj rosołu, pełnego egzotycznych przypraw oraz zblanszowanych i świeżych warzyw. Pycha!
Właściwości lecznicze czosnku doceniane są od tysiącleci. Niepozorne ząbki są naturalnym antybiotykiem i doskonale wzmacniają naszą odporność, dlatego koniecznie powinny znaleźć miejsce w naszym menu, zwłaszcza zimowo-wiosennym. Przecięta w poprzek główka czosnku, umieszczona wraz z innymi warzywami w piekarniku, stanowi doskonały dodatek do pieczonych mięs. Z aromatycznych ząbków można przygotować wyśmienity dip czosnkowy, będący idealnym dodatkiem do pieczonych ziemniaczków, sałatek i mięs. Rozgniecione ząbki mieszamy z ulubionymi przyprawami, jogurtem, keczupem oraz musztardą. Odpowiednią gęstość dipu zapewni Majonez Sałatkowy WINIARY, z którym delikatnie mieszamy wszystkie składniki sosu.
Gdy czujemy się zmęczeni lub zestresowani, już łyżeczka miodu potrafi postawić nas na nogi. Ma on dobroczynny wpływ nie tylko na samopoczucie, lecz także całe ciało. Od tysiącleci miód stosowany jest zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce oraz medycynie naturalnej. Dodany do ciepłej herbaty nie tylko podkreśli jej smak, lecz także korzystnie wpłynie na nasze zdrowie, zwłaszcza podczas przesilenia wiosennego. Warto przygotowywać napar z imbiru, z cytryną i miodem, który doskonale nas rozgrzeje i znacznie poprawi odporność.
Wszystkie owoce cytrusowe są źródłem witaminy C i B oraz sporej ilości błonnika, dlatego koniecznie powinniśmy je spożywać w zimie i na początku wiosny, jeżeli nie chcemy paść ofiarą wiosennego przesilenia. Picie jednej szklanki dziennie soku z wyciśniętych pomarańczy pokrywa większość zapotrzebowania na witaminę C. Ten pyszny owoc może być także składnikiem wypieków, deserów, a nawet wyśmienitych dań wytrawnych, jak ćwiartki kurczaka w sosie pomidorowym z imbirem i pomarańczą, serwowane z dodatkiem cebuli, papryk i zapiekanych główek czosnku. Prawdziwa bomba witaminowa!