Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ćwiartki kurczaka w sosie pomidorowym z nutą pomarańczy
Dodaj do CookBook

Ćwiartki kurczaka w sosie pomidorowym z nutą pomarańczy

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest IzabelaM
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  butelka
Sos Boloński WINIARY
2 
Ćwiartka z kurczaka
1 
Pomarańcze
10  g
Korzeń imbiru
1  ząbek
Czosnek
1 
Cebula
1  łyżeczka
Zioła prowansalskie
trochę
Sól
5 
Pomidory Koktajlowe
trochę
Pieprz czarny
trochę
Curry
trochę
Słodka papryka
1  plaster
Papryka czerwona
0.5 
Papryka czerwona
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
35.8 g
Wartość energetyczna
413.6 kcal
Tłuszcze
19.4 g
Białko
22 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zastanawiasz się, co pysznego przyrządzić na rodzinny obiad? Masz ochotę na mięsne danie, ale inne niż dotychczas? Mamy coś specjalnego dla zdeklarowanych mięsożerców: ćwiartki kurczaka w sosie pomidorowym z pomarańczami oraz z nutą imbiru i świeżych ziół. To pyszny pomysł na obiad. Danie stanie się ciekawą odmianą od tradycyjnych, znanych Ci już potraw z kurczaka. Nie muszą to przecież być zwykłe udka, pieczone w piekarniku albo filet z patelni. My proponujemy interesującą wariację, jaką jest kurczak w sosie pomidorowym. Jego smak wzbogacą odpowiednio dobrane przyprawy oraz pomarańcze. Zobacz, jak go przyrządzić!

Na początek umyj i osusz mięso z kurczaka. Dopraw je za pomocą soli, pieprzu, curry, papryki słodkiej oraz ziół prowansalskich. Wetrzyj wszystkie przyprawy w skórę na ćwiartkach. Następnie usmaż mięso i zetrzyj na nie skórkę pomarańczową wraz z dodatkiem imbiru. Przygotuj teraz naczynie żaroodporne. Umieść w nim koncentrat pomidorowy WINIARY bądź sos boloński oraz wyciśnięty z połówki pomarańczy sok. Pozostałą część tego owocu pokrój na plastry. Paprykę posiekaj natomiast w cienkie paski. Teraz podsmaż czosnek wraz z cebulą i dodaj te dwa składniki do sosu. Na tak przygotowanej bazie niech znajdzie się każda uprzednio podsmażona ćwiartka z kurczaka. Udekoruj ją plasterkami pomarańczowymi, pokrojonymi na połówki lub całymi pomidorkami koktajlowymi oraz paskami papryki. Całość należy piec przez 30 min pod przykryciem, a później zdjąć pokrywkę i zostawić w piekarniku na kolejne 30 minut. Tak oto baza pysznego, oryginalnego obiadu jest gotowa!

Z czym podawać ćwiartki kurczaka w sosie pomidorowym z nutą pomarańczy? Świetnie pasują do nich pieczone ziemniaki, pokrojone w łódeczki. Dobrze skomponują się z nimi również klasyczne frytki. Polecamy też ryż, polany dodatkowo sosem spod mięsa. Wybierz to, na co akurat masz ochotę. Do tej potrawy nada się sezonowa surówka, np. sałata z pomidorem i cebulką. Zioła prowansalskie dodadzą aromatu warzywom. A może wolisz ćwikłę? Całość dania to smaczny, pożywny i ciekawy w smaku posiłek. Znakomicie sprawdzi się jako oryginalne danie, którym możesz uraczyć przyjaciół na popołudniowej kolacji. Rodzina z pewnością także doceni taki niecodzienny, niedzielny obiad. Zauważ, że składniki do tej potrawy nie są szczególnie wyszukane. Kurczak, sos boloński WINIARY lub koncentrat pomidorowy, przyprawy – wszystko to dostaniesz w sklepie spożywczym czy w supermarkecie. Spróbuj zatem kurczaka w zupełnie nowej odmianie i delektuj się soczystym mięsem w wyśmienitym sosie. Życzymy smacznego!

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    10 min
    Mięso myjemy, osuszamy i doprawiamy przyprawami i ziołami. Dokładnie wmasowujemy w skórkę i smażymy z każdej strony. Na mięso ścieramy skórkę pomarańczową i imbir.
  • Krok 2

    5 min
    Do naczynia żaroodpornego wlewamy koncentrat do zupy pomidorowej Winiary i sok z połowy pomarańczy. Resztę owocu kroimy w plasterki. Cebulkę i czosnek podsmażamy na powstałym tłuszczu i mieszamy z sosem pomidorowym.
  • Krok 3

    60 min
    Ćwiartki kurczaka układamy na sosie, dekorujemy plastrami pomarańczy, pomidorkami i paseczkami papryki. Pieczemy pod przykryciem pół godz. i bez przykrycia kolejne pół godz. Podajemy np z pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Smacznego!
Ćwiartki kurczaka w sosie pomidorowym z nutą pomarańczy

Krok 1 z 3

Mięso myjemy, osuszamy i doprawiamy przyprawami i ziołami. Dokładnie wmasowujemy w skórkę i smażymy z każdej strony. Na mięso ścieramy skórkę pomarańczową i imbir.

Ćwiartki kurczaka w sosie pomidorowym z nutą pomarańczy

Krok 2 z 3

Do naczynia żaroodpornego wlewamy koncentrat do zupy pomidorowej Winiary i sok z połowy pomarańczy. Resztę owocu kroimy w plasterki. Cebulkę i czosnek podsmażamy na powstałym tłuszczu i mieszamy z sosem pomidorowym.

Ćwiartki kurczaka w sosie pomidorowym z nutą pomarańczy

Krok 3 z 3

Ćwiartki kurczaka układamy na sosie, dekorujemy plastrami pomarańczy, pomidorkami i paseczkami papryki. Pieczemy pod przykryciem pół godz. i bez przykrycia kolejne pół godz. Podajemy np z pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Smacznego!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Curry
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu