Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chipsy jabłkowe

Chipsy jabłkowe

(0)
4 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2  kg
Jabłka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
0.68 g
Węglowodany
33.89 g
Tłuszcze
0.33 g
Wartość energetyczna
127.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Do przygotowania przepysznej przekąski, jaką są szybkie chipsy jabłkowe, wystarczą kwaśne jabłka, piekarnik i odrobina cierpliwości, ponieważ plasterki jabłka muszą być suszone w cieple przez 3-4 godziny. Można je wtedy jeść do woli – najlepiej smakują posypane cukrem waniliowym WINIARY lub cukrem brązowym, wymieszane z cynamonem lub polane miodem i posypane przyprawą do szarlotki.

Suszenie owoców to proces żmudny, lecz możemy wykonać go na kilka sposobów. Najstarszą metodą jest suszenie na słońcu, jednak jest ona bardzo czasochłonna. Czas ten można skrócić, kładąc owoce w ciepłym miejscu, na przykład koło kaloryfera, kuchenki lub pieca. Dobry sposobem jest suszenie w piekarniku rozgrzanym do 50-70 stopni Celsjusza. Owoce należy rozłożyć na ruszcie, aby ciepłe powietrze docierało do plastrów też od spodu. Można też użyć dostępnej w sklepach suszarki do owoców, która stanowczo skraca ten proces i sprawia, że jedzenie zawsze będzie perfekcyjnie wysuszone i smaczne. Gospodynie domowe najchętniej suszą śliwki, morele, gruszki, żurawinę i oczywiście jabłka. Jako jedna z najpopularniejszych i najbardziej pospolitych owoców, jabłka grają dużą rolę w dietach Polaków. Zawierają one witaminę C, która zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Są też źródłem potasu, który jest ważny dla osób uważających na poziom ciśnienia tętniczego we krwi. Dodatkowo zawierają witaminy z grupy B, witaminę E, magnez i fosfor. Jabłka są niskokaloryczne, a dzięki zawartości błonnika są bardzo pożywne. Jest to przydatna wskazówka dla osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Jeśli jabłka pokroimy w plasterki i wysuszymy, to otrzymamy dietetyczną, szybką przekąskę.

Sekret, jak zrobić chipsy jabłkowe w piekarniku, jest na wyciągnięcie ręki. Umyte jabłka musimy obrać, pokroić na cząstki i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je w cienkie plasterki. Na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy plasterki i wkładamy je do piekarnika. Suszymy je przez kilka godzin w temperaturze 50 stopni Celsjusza. Kiedy chipsy jabłkowe są gotowe, możemy je przyprawić. Wspaniale sprawdzi się w tej roli cukier wanilinowy WINIARY lub cynamon.

Jeśli szukamy przekąski lub dodatku do musli czy deseru, to chipsy jabłkowe z piekarnika sprawdzą się idealnie. Są o wiele zdrowsze i tańsze niż te zapakowane w paczuszkę i kupione w sklepie. To również zdrowa alternatywa dla tradycyjnych, słonych chipsów, którą bez obaw możemy zaserwować dzieciom. Od dziś wiesz już, jak zrobić chrupiące chipsy jabłkowe, dlatego nie zwlekaj dłużej i rozgrzewaj piekarnik.

Przygotowanie

255 min
  • Krok 1

    10 min
    Jabłka umyj, obierz, pokrój na cząstki, wydrąż gniazda nasienne. Pokrój na plasterki 3 mm.
  • Krok 2

    3 min
    Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej pojedynczo jabłka.
  • Krok 3

    240 min
    Piekarnik rozgrzej do 50°C, wstaw blaszkę z jabłkami i susz przez ok. 3–4 godziny.
  • Krok 4

    2 min
    Gotowe jabłka posyp Cukrem wanilinowym lub cynamonem.
Chipsy jabłkowe

Krok 1 z 4

Jabłka umyj, obierz, pokrój na cząstki, wydrąż gniazda nasienne. Pokrój na plasterki 3 mm.

Chipsy jabłkowe

Krok 2 z 4

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej pojedynczo jabłka.

Chipsy jabłkowe

Krok 3 z 4

Piekarnik rozgrzej do 50°C, wstaw blaszkę z jabłkami i susz przez ok. 3–4 godziny.

Chipsy jabłkowe

Krok 4 z 4

Gotowe jabłka posyp Cukrem wanilinowym lub cynamonem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szybka szarlotka

    Szybka szarlotka

    1 godz 13 min Łatwy
  • Orzechowa owsianka z cynamonem i jabłkami na mleku migdałowym

    Orzechowa owsianka z cynamonem i jabłkami na mleku migdałowym

    29 min Łatwy
  • Mus jabłkowy

    Mus jabłkowy

    27 min Łatwy
  • Pieczone jabłka

    Pieczone jabłka

    1 godz 23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu