Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Udka z kurczaka w jamajskiej marynacie

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Udka z kurczaka w jamajskiej marynacie

(0)
1 godz 23 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Udka z kurczaka bez kości
0.5 
Limonka
0.25 
Pomarańcza
1  kawałek
Cytryna
1  szklanka
Sos Meksykański Salsa WINIARY
5  ząbków
Czosnek
0.5  szklanka
Jogurt naturalny
trochę
Łodygi ziół np. kolendry /pietruszki/bazylii
trochę
Pieprz i sól
2 
Placki tortilli
trochę
Sos Meksykański Salsa WINIARY
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Ziarna sezamu
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33 g
Wartość energetyczna
453.9 kcal
Tłuszcze
24.6 g
Białko
23.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sezon w pełni! Warto skorzystać z pięknej pogody i wypróbować różnorodne przepisy do przygotowania w plenerze. Tym razem mamy dla Was inspirację, idealną na letniego grilla: kurczaka po jamajsku w egzotycznej marynacie.


Drób to mięso soczyste i delikatne, polecane osobom, które preferują lżejszą odmianę grilla. Sekretem tego dania jest aromatyczna marynata, przygotowana na bazie meksykańskiej salsy. Ten nieco pikantny sos Salsa WINIARY na bazie pomidorów, z wędzoną papryczką chipotle, świetnie skomponuje się z jogurtem, kolendrą i cytrusami.


Do zrobienia marynaty warto wykorzystać łodygi zieleniny - zamiast kolendry, może to być bazylia lub pietruszka. Po dorzuceniu cząstek cytryny, pomarańczy i limonki, całość blendujemy na gładką masę.

Sos salsa przyda się również do doprawienia placków tortilli, które smarujemy przed zgrillowaniem, a wierzch posypujemy sezamem. Wystarczy parę chwil i gotowe! Jamajska marynata to świetny sposób na wykorzystanie tego, co zostało nam w kuchni i pretekst do przygotowania mniej oczywistej, nieco tropikalnej potrawy. Smacznego!

Przygotowanie

83 min
  • Krok 1

    3 min
    Składniki marynaty (limonkę, pomarańczę, cytrynę, łodygi ziół, ząbki czosnku, sól i pieprz) zmiksuj z sosem WINIARY oraz jogurtem.
  • Krok 2

    60 min
    Pokryj marynatą kurczaka i odstaw do zamarynowania na minimum 1 h.
  • Krok 3

    15 min
    Po tym czasie usuń większość marynaty i zgrilluj kurczaka po ok. 7-9 min z każdej strony.
  • Krok 4

    5 min
    Placki tortilli pokrój na paski. Skrop oliwą i posmaruj sosem Salsa WINIARY. Posyp sezamem. Tak przygotowane grilluj z każdej strony, aż będą chrupkie.
Udka z kurczaka w jamajskiej marynacie

Krok 1 z 4

Składniki marynaty (limonkę, pomarańczę, cytrynę, łodygi ziół, ząbki czosnku, sól i pieprz) zmiksuj z sosem WINIARY oraz jogurtem.

Udka z kurczaka w jamajskiej marynacie

Krok 2 z 4

Pokryj marynatą kurczaka i odstaw do zamarynowania na minimum 1 h.

Udka z kurczaka w jamajskiej marynacie

Krok 3 z 4

Po tym czasie usuń większość marynaty i zgrilluj kurczaka po ok. 7-9 min z każdej strony.

Udka z kurczaka w jamajskiej marynacie

Krok 4 z 4

Placki tortilli pokrój na paski. Skrop oliwą i posmaruj sosem Salsa WINIARY. Posyp sezamem. Tak przygotowane grilluj z każdej strony, aż będą chrupkie.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Grill
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Udka z kurczaka pieczone w musztardzie

    Udka z kurczaka pieczone w musztardzie

    2 godz 47 min Łatwy
  • Smażone udka z kurczaka

    Smażone udka z kurczaka

    1 godz 10 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa na udkach

    Zupa ogórkowa na udkach

    1 godz 18 min Łatwy
  • Udka z kurczaka nadziewane papryką

    Udka z kurczaka nadziewane papryką

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu