Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Udka z kurczaka nadziewane pieczarkami

0
1 godz 50 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest RENIZ

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Udo kurczaka
1 
Mała Cebula
20  dag
Pieczarki
2  ząbków
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
1  łyżka
Masło
2  łyżek
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.14 g
Węglowodany
4.46 g
Tłuszcze
27.79 g
Wartość energetyczna
347.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

110 min
Krok 1
15 min
Udka z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć kości.
Krok 2
30 min
Następnie zbić tłuczkiem, natrzeć solą, zmiażdżonym czosnkiem, oprószyć pieprzem i odłożyć do lodówki przynajmniej na 1/2 godziny.
Krok 3
10 min
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulkę, wsypać pokrojone pieczarki, podsmażyć. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi, ostudzić.
Krok 4
10 min
Na przygotowane mięso nałożyć farsz z pieczarek, zwinąć, spiąć wykałaczkami, włożyć do rękawa do pieczenia, skropić olejem, spiąć rękaw ułożyć w brytfannie.
Krok 5
45 min
Piec w temp 190-200 stopni około 40-45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, mięso polać powstałym sosem i dopiec.
Udka z kurczaka nadziewane pieczarkami

Krok 1 z 5

Udka z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć kości.

Udka z kurczaka nadziewane pieczarkami

Krok 2 z 5

Następnie zbić tłuczkiem, natrzeć solą, zmiażdżonym czosnkiem, oprószyć pieprzem i odłożyć do lodówki przynajmniej na 1/2 godziny.

Udka z kurczaka nadziewane pieczarkami

Krok 3 z 5

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulkę, wsypać pokrojone pieczarki, podsmażyć. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi, ostudzić.

Udka z kurczaka nadziewane pieczarkami

Krok 4 z 5

Na przygotowane mięso nałożyć farsz z pieczarek, zwinąć, spiąć wykałaczkami, włożyć do rękawa do pieczenia, skropić olejem, spiąć rękaw ułożyć w brytfannie.

Udka z kurczaka nadziewane pieczarkami

Krok 5 z 5

Piec w temp 190-200 stopni około 40-45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, mięso polać powstałym sosem i dopiec.

Udka z kurczaka nadziewane pieczarkami to doskonały pomysł na smakowity i aromatyczny obiad. Co prawda jego przygotowanie wymaga odrobiny wysiłku, ale gwarantujemy, że wszystkie trudy kulinarne zostaną zrekompensowane na talerzu. Sprawdź nasz przepis na udka z kurczaka nadziewane pieczarkami!

Jak zrobić udka z kurczaka nadziewane pieczarkami? Mięso umyj, osusz i usuń z nich kości. Zbij je tłuczkiem do mięsa, a następnie natrzyj solą, zmiażdżonym czosnkiem, oprósz pieprzem i włóż do lodówki na minimum pół godziny.

Obierz i posiekaj jedną małą cebulę. Oczyść lub obierz 200 gramów pieczarek i pokrój je w drobną kosteczkę. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj posiekaną cebulę i zaczekaj, aż się zeszkli. Wtedy dołóż do niej pokrojone pieczarki i podsmaż całość. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą w płynie MAGGI. Gdy odparuje woda z pieczarek a smaki się połączą, odłóż farsz do ostygnięcia.

Kiedy farsz wystygnie, ułóż go na mięsie i zwiń w roladki. Zepnij wykałaczką, by roladki nie rozwinęły się w trakcie pieczenia. Włóż wszystkie roladki do rękawa do pieczenia, dodaj nieco oleju, zepnij rękaw i ułóż w brytfance. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny. Po tym czasie rozepnij rękaw, polej mięso powstałym sosem i piecz udka z kurczaka nadziewane pieczarkami jeszcze przez 10 minut.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
20.1g / 23%
Węglowodany
4.5g / 6%
Tłuszcze
27.8g / 71%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika