Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Udka faszerowane pieczarkami
Dodaj do CookBook

Udka faszerowane pieczarkami

(0)
1 godz 50 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Udo kurczaka
1 
Mała Cebula
20  dag
Pieczarki
2  ząbków
Czosnek
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
1  łyżka
Masło
2  łyżek
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
4.5 g
Wartość energetyczna
347.4 kcal
Tłuszcze
27.8 g
Białko
20.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Udka z kurczaka nadziewane pieczarkami to doskonały pomysł na smakowity i aromatyczny obiad. Co prawda jego przygotowanie wymaga odrobiny wysiłku, ale gwarantujemy, że wszystkie trudy kulinarne zostaną zrekompensowane na talerzu. Sprawdź nasz przepis na udka z kurczaka nadziewane pieczarkami!

Jak zrobić udka z kurczaka nadziewane pieczarkami? Mięso umyj, osusz i usuń z nich kości. Zbij je tłuczkiem do mięsa, a następnie natrzyj solą, zmiażdżonym czosnkiem, oprósz pieprzem i włóż do lodówki na minimum pół godziny.

Obierz i posiekaj jedną małą cebulę. Oczyść lub obierz 200 gramów pieczarek i pokrój je w drobną kosteczkę. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj posiekaną cebulę i zaczekaj, aż się zeszkli. Wtedy dołóż do niej pokrojone pieczarki i podsmaż całość. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą w płynie MAGGI. Gdy odparuje woda z pieczarek a smaki się połączą, odłóż farsz do ostygnięcia.

Kiedy farsz wystygnie, ułóż go na mięsie i zwiń w roladki. Zepnij wykałaczką, by roladki nie rozwinęły się w trakcie pieczenia. Włóż wszystkie roladki do rękawa do pieczenia, dodaj nieco oleju, zepnij rękaw i ułóż w brytfance. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny. Po tym czasie rozepnij rękaw, polej mięso powstałym sosem i piecz udka z kurczaka nadziewane pieczarkami jeszcze przez 10 minut.

Przygotowanie

110 min
  • Krok 1

    15 min
    Udka z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć kości.
  • Krok 2

    30 min
    Następnie zbić tłuczkiem, natrzeć solą, zmiażdżonym czosnkiem, oprószyć pieprzem i odłożyć do lodówki przynajmniej na 1/2 godziny.
  • Krok 3

    10 min
    Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulkę, wsypać pokrojone pieczarki, podsmażyć. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi, ostudzić.
  • Krok 4

    10 min
    Na przygotowane mięso nałożyć farsz z pieczarek, zwinąć, spiąć wykałaczkami, włożyć do rękawa do pieczenia, skropić olejem, spiąć rękaw ułożyć w brytfannie.
  • Krok 5

    45 min
    Piec w temp 190-200 stopni około 40-45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, mięso polać powstałym sosem i dopiec.
Udka faszerowane pieczarkami

Krok 1 z 5

Udka z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć kości.

Udka faszerowane pieczarkami

Krok 2 z 5

Następnie zbić tłuczkiem, natrzeć solą, zmiażdżonym czosnkiem, oprószyć pieprzem i odłożyć do lodówki przynajmniej na 1/2 godziny.

Udka faszerowane pieczarkami

Krok 3 z 5

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulkę, wsypać pokrojone pieczarki, podsmażyć. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi, ostudzić.

Udka faszerowane pieczarkami

Krok 4 z 5

Na przygotowane mięso nałożyć farsz z pieczarek, zwinąć, spiąć wykałaczkami, włożyć do rękawa do pieczenia, skropić olejem, spiąć rękaw ułożyć w brytfannie.

Udka faszerowane pieczarkami

Krok 5 z 5

Piec w temp 190-200 stopni około 40-45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, mięso polać powstałym sosem i dopiec.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Impreza
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Udka z kurczaka pieczone w musztardzie

    Udka z kurczaka pieczone w musztardzie

    2 godz 47 min Łatwy
  • Smażone udka z kurczaka

    Smażone udka z kurczaka

    1 godz 10 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa na udkach

    Zupa ogórkowa na udkach

    1 godz 18 min Łatwy
  • Udka z kurczaka w jamajskiej marynacie

    Udka z kurczaka w jamajskiej marynacie

    1 godz 23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu