Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i papryką
35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
22.5g / 19%
Węglowodany
16.2g / 15%
Tłuszcze
33.1g / 65%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i papryką

+

Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i papryką

Wróć

Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i papryką

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest MAMA54

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Udo kurczaka
3  łyżek
Sos Meksykański Salsa WINIARY
1 
Por mały
10  dag
Pieczarki
0.5 
Papryka czerwona
2  ząbków
Czosnek
trochę
Sól
trochę
Pieprz
2  łyżek
Olej
1  opakowanie
Sos pieczeniowy ciemny WINIARY Zobacz naszą wskazówkę
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22.54 g
Węglowodany
16.18 g
Tłuszcze
33.06 g
Wartość energetyczna
483.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pomysł na kurczaka w zupełnie nowej odsłonie! Udka z kurczaka rozbijamy tłuczkiem, a następnie nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem, i faszerujemy pyszną mieszanką z podsmażanych pieczarek, papryki i pora. Udka z kurczaka zwijamy w roladki, spinamy wykałaczkami i pieczemy w naczyniu żaroodpornym. Pieczonego kurczaka faszerowanego podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład ziemniaczkami i surówką.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    10 min
    Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony por, pieczarki i paprykę. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz 2 ząbkami przeciśniętego przez praskę bądź drobno pokrojonego czosnku. Pod koniec smażenia na 2 min dodaj sos Salsa WINIARY.
  • Krok 2

    15 min
    Udka z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć kości, mięso zbić tłuczkiem. Natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
  • Krok 3

    5 min
    Na płaty mięsa nałożyć przygotowany zimny farsz.
  • Krok 4

    10 min
    Mięso z farszem złożyć i spiąć ewentualnie wykałaczkami (powinno dobrze zwinąć się i bez tego). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić olejem. Odkryte naczynie wstawić do piekarnika.
  • Krok 5

    50 min
    Piec w temp 180 stopni około 40-45 minut. W międzyczasie zrobić sos WINIARY wg przepisu na opakowaniu. Po upływie pół godziny polać mięso tym sosem i pozostawić na ostatnie 10 – 15 minut do zrumienienia.
Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i papryką

Krok 1 z 5

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony por, pieczarki i paprykę. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz 2 ząbkami przeciśniętego przez praskę bądź drobno pokrojonego czosnku. Pod koniec smażenia na 2 min dodaj sos Salsa WINIARY.

Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i papryką

Krok 2 z 5

Udka z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć kości, mięso zbić tłuczkiem. Natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku.

Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i papryką

Krok 3 z 5

Na płaty mięsa nałożyć przygotowany zimny farsz.

Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i papryką

Krok 4 z 5

Mięso z farszem złożyć i spiąć ewentualnie wykałaczkami (powinno dobrze zwinąć się i bez tego). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić olejem. Odkryte naczynie wstawić do piekarnika.

Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i papryką

Krok 5 z 5

Piec w temp 180 stopni około 40-45 minut. W międzyczasie zrobić sos WINIARY wg przepisu na opakowaniu. Po upływie pół godziny polać mięso tym sosem i pozostawić na ostatnie 10 – 15 minut do zrumienienia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Grzyby
  • Obiad
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Udka faszerowane pieczarkami

    Udka faszerowane pieczarkami

    1 godz 50 min Średni
  • Udka z kurczaka nadziewane papryką

    Udka z kurczaka nadziewane papryką

    1 godz 30 min Łatwy
  • Chrupiące udka z kurczaka

    Chrupiące udka z kurczaka

    1 godz 13 min Łatwy
  • Chrupiące udka z kurczaka w syropie klonowym

    Chrupiące udka z kurczaka w syropie klonowym

    3 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu