Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Choć na ogół lubimy grzyby, w tym także dostępne przez cały rok świeże pieczarki, to wciąż nie doceniamy ich wystarczająco. I nie chodzi wyłącznie o ich smak, ale też o właściwości odżywcze. Nie każdy wie, że pieczarki są źródłem wartościowego białka, korzystnych kwasów tłuszczowych oraz potasu, miedzi, selenu, wielu witamin i mnóstwa innych składników odżywczych. Nasz przepis na sos pieczarkowy ze śmietaną pomoże Ci wprowadzić ten element do codziennego jadłospisu Twojej rodziny.
Tym, co odpowiada za wyjątkowy smak sosu pieczarkowego ze śmietaną jest dopełnienie go Przyprawą w Płynie MAGGI oraz podsmażoną cebulką. Intensywne smaki przełamuje obecność śmietanki, która powoduje, że sos staje się bardzo kremowy i doskonale sprawdza się jako dodatek do różnych dań. Od mięs, poprzez makarony, aż po krokiety i kasze. Cały proces przygotowania nie powinien zająć więcej niż godzinę.
Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Do rondelka włóż 2 łyżki masła i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Następnie dodaj przygotowane wcześniej pieczarki i duś przez około 10 minut. W tym czasie mąkę wymieszaj z 3 łyżkami śmietany do sosów i odrobiną wody. Dodaj do pieczarek i zagotuj. Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz Przyprawą w Płynie MAGGI. Podawaj na ciepło z ryżem, ziemniakami bądź makaronem.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotowanie
50 min
Krok 1
10 min
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki
Krok 2
15 min
W rondelku rozgrzać masło, zeszklić drobno posiekana cebulę.
Krok 3
10 min
Dodać pokrojone pieczarki i dusić około 10 minut.
Krok 4
15 min
Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wody, połączyć z sosem, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi.
Krok 1
z
4
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki
Krok 2
z
4
W rondelku rozgrzać masło, zeszklić drobno posiekana cebulę.
Krok 3
z
4
Dodać pokrojone pieczarki i dusić około 10 minut.
Krok 4
z
4
Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wody, połączyć z sosem, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
4
D
Donna
A mozna inna przyprawę niz Maggi np Kucharek
Winiary
Expert
Donna, możesz swoje ulubione przyprawy lub takie, jakie masz pod ręką 😊
M
Monia
Czy mozna dac smietany 12%?
Winiary
Expert
Monia, jeśli nie masz śmietany 18%, możesz dodać 12%, choć wtedy sos może wyjść zbyt płynny. Lepsza będzie śmietana 18%, bo jest bardziej gęsta i zawiesista.
T
Toruniak
Co to za bzdury? Sos z pięciu lyzek smietany i wody?
Winiary
Expert
Inna użytkowniczka dała w komentarzu znać, że danie jej wyszło i poleca :) Polecamy zaufać i spróbować przygotować danie przed jego oceną. :) Pozdrawiamy!
I
Iwona
Wspaniały sos smak poezja, mój mąż żadnego innego sosu już nie chce jeść, tylko pieczarkowy z tego przepisu. Dziękuję.
Winiary
Expert
Takie słowa nas cieszą! To my dziękujemy, że wypróbowałaś nasz przepis! :) Zachęcamy również do wypróbowania innych naszych sosów.
Komentarze 4