Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Sos pieczarkowy ze śmietaną

Sos pieczarkowy ze śmietaną

(11)
50min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
40  dag
Pieczarki
1 
Cebula
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Mąka pszenna
3  łyżek
Śmietana 18%
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.33 g
Węglowodany
10.83 g
Tłuszcze
7.93 g
Wartość energetyczna
123.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Choć na ogół lubimy grzyby, w tym także dostępne przez cały rok świeże pieczarki, to wciąż nie doceniamy ich wystarczająco. I nie chodzi wyłącznie o ich smak, ale też o właściwości odżywcze. Nie każdy wie, że pieczarki są źródłem wartościowego białka, korzystnych kwasów tłuszczowych oraz potasu, miedzi, selenu, wielu witamin i mnóstwa innych składników odżywczych. Nasz przepis na sos pieczarkowy ze śmietaną pomoże Ci wprowadzić ten element do codziennego jadłospisu Twojej rodziny.

Tym, co odpowiada za wyjątkowy smak sosu pieczarkowego ze śmietaną jest dopełnienie go Przyprawą w Płynie MAGGI oraz podsmażoną cebulką. Intensywne smaki przełamuje obecność śmietanki, która powoduje, że sos staje się bardzo kremowy i doskonale sprawdza się jako dodatek do różnych dań. Od mięs, poprzez makarony, aż po krokiety i kasze. Cały proces przygotowania nie powinien zająć więcej niż godzinę.

Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Do rondelka włóż 2 łyżki masła i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Następnie dodaj przygotowane wcześniej pieczarki i duś przez około 10 minut. W tym czasie mąkę wymieszaj z 3 łyżkami śmietany do sosów i odrobiną wody. Dodaj do pieczarek i zagotuj. Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz Przyprawą w Płynie MAGGI. Podawaj na ciepło z ryżem, ziemniakami bądź makaronem.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    10 min
    Pieczarki umyć i pokroić w plasterki
  • Krok 2

    15 min
    W rondelku rozgrzać masło, zeszklić drobno posiekana cebulę.
  • Krok 3

    10 min
    Dodać pokrojone pieczarki i dusić około 10 minut.
  • Krok 4

    15 min
    Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wody, połączyć z sosem, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi.
Sos pieczarkowy ze śmietaną

Krok 1 z 4

Pieczarki umyć i pokroić w plasterki

Sos pieczarkowy ze śmietaną

Krok 2 z 4

W rondelku rozgrzać masło, zeszklić drobno posiekana cebulę.

Sos pieczarkowy ze śmietaną

Krok 3 z 4

Dodać pokrojone pieczarki i dusić około 10 minut.

Sos pieczarkowy ze śmietaną

Krok 4 z 4

Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wody, połączyć z sosem, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 4

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
D Donna

A mozna inna przyprawę niz Maggi np Kucharek

Winiary
Expert

Donna, możesz swoje ulubione przyprawy lub takie, jakie masz pod ręką 😊

M Monia

Czy mozna dac smietany 12%?

Winiary
Expert

Monia, jeśli nie masz śmietany 18%, możesz dodać 12%, choć wtedy sos może wyjść zbyt płynny. Lepsza będzie śmietana 18%, bo jest bardziej gęsta i zawiesista.

T Toruniak

Co to za bzdury? Sos z pięciu lyzek smietany i wody?

Winiary
Expert

Inna użytkowniczka dała w komentarzu znać, że danie jej wyszło i poleca :) Polecamy zaufać i spróbować przygotować danie przed jego oceną. :) Pozdrawiamy!

I Iwona

Wspaniały sos smak poezja, mój mąż żadnego innego sosu już nie chce jeść, tylko pieczarkowy z tego przepisu. Dziękuję.

Winiary
Expert

Takie słowa nas cieszą! To my dziękujemy, że wypróbowałaś nasz przepis! :) Zachęcamy również do wypróbowania innych naszych sosów.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Grzyby
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Rodzinne spotkanie
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Tapas
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wiosna
  • Zima

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żołądki z kurczaka w pieczarkowym sosie

    Żołądki z kurczaka w pieczarkowym sosie

    1 godz Łatwy
  • Kasza gryczana z pieczarkami

    Kasza gryczana z pieczarkami

    25 min Łatwy
  • Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

    Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

    1 godz 20 min Łatwy
  • Grzanki z pieczarkami z serem

    Grzanki z pieczarkami z serem

    38 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu