Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wilgotne, aromatyczne, mocno czekoladowe, ale... bez mąki i wyrzutów sumienia w kwestii łamania diety - co to takiego? To brownie fasolowe - możesz je zrobić, korzystając z puszki czerwonej fasoli, która została Ci po ostatnich zakupach. Od pomysłu do realizacji i degustacji minie zaledwie 30 minut. Im krócej będziesz trzymać ciasto w piekarniku, tym bardziej "mokre" i zakalcowate będzie - taka konsystencja w przypadku brownie fasolowego jest mile widziana! Idealnym dodatkiem do ciasta będą kawałki gorzkiej czekolady, które rozpuszczą się podczas pieczenia, dając ciastu dodatkową wilgoć. Takie brownie fasolowe uda się każdemu. Wypróbuj!
Przygotowanie
30 min
Krok 1
10 min
Fasolkę dokładnie odcedź i delikatnie przepłucz. Odstaw na chwilę, aby dokładnie wyschła. Fasolę zmiel w malakserze albo blenderem ręcznym na puree. Dodaj kakao, płatki, sól, miód, rozpuszczone masło, cukier waniliowy oraz cukier do pieczenia. Całość ponownie zmiksuj na bardzo gładką masę.
Krok 2
5 min
Tabliczkę czekolady pokrusz lub posiekaj i dodaj do ciasta. Całość wymieszaj i przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.
Krok 3
15 min
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok.15-20 minut (im krócej, tym będzie bardziej wilgotne i zakalcowate.
Fasolkę dokładnie odcedź i delikatnie przepłucz. Odstaw na chwilę, aby dokładnie wyschła. Fasolę zmiel w malakserze albo blenderem ręcznym na puree. Dodaj kakao, płatki, sól, miód, rozpuszczone masło, cukier waniliowy oraz cukier do pieczenia. Całość ponownie zmiksuj na bardzo gładką masę.
Krok 2
z
3
Tabliczkę czekolady pokrusz lub posiekaj i dodaj do ciasta. Całość wymieszaj i przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.
Krok 3
z
3
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok.15-20 minut (im krócej, tym będzie bardziej wilgotne i zakalcowate.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
M
Małgorzata
No chyba wyszło ,jest bardzo wilgotne Brownie z fasoli
Winiary
Expert
Małgorzata, brownie powinno być wilgotne, ale jesli chcesz, żeby było bardziej suche, możesz je piec kilka minut dłużej.
P
Patrycja
Można dodać śliwki węgierki? :)
Winiary
Expert
To bardzo dobry pomysł! Będą tutaj świetnie smakowo pasowały. Pozdrawiamy!
Komentarze 2