Ciasto czekoladowe à la brownie
1 godz 20 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
4.58 g
Węglowodany
37.85 g
Tłuszcze
24.47 g
Wartość energetyczna
385.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
5 min
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do metalowej miski. Do czekolady dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło.
Krok 2
10 min
Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszać i przestudzić.
Krok 3
2 min
Jajka wbić do miski, dodać do nich cukier puder.
Krok 4
3 min
Jajka z cukrem ubić na puszysty krem.
Krok 5
5 min
Wlewać do niego powoli masę czekoladowo-maślaną i cały czas ubijać.
Krok 6
3 min
Do masy dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.
Krok 7
2 min
Ciasto przelać do natłuszczonej średniej tortownicy (ok. 22 cm).
Krok 8
50 min
Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut (sprawdzić patyczkiem).
Wilgotne ciasto czekoladowe przypominające brownie. Jest dość proste w przygotowaniu, a jego smak jest ukoronowaniem całego czasu, jaki spędzicie w kuchni. Kusi nie tylko smakiem, ale i aromatem, któremu trudno jest odmówić. Smacznego!
Komentarze 1