Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wilgotne ciasto czekoladowe przypominające brownie. Jest dość proste w przygotowaniu, a jego smak jest ukoronowaniem całego czasu, jaki spędzicie w kuchni. Kusi nie tylko smakiem, ale i aromatem, któremu trudno jest odmówić. Smacznego!
Przygotowanie
80 min
Krok 1
5 min
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do metalowej miski. Do czekolady dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło.
Krok 2
10 min
Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszać i przestudzić.
Krok 3
2 min
Jajka wbić do miski, dodać do nich cukier puder.
Krok 4
3 min
Jajka z cukrem ubić na puszysty krem.
Krok 5
5 min
Wlewać do niego powoli masę czekoladowo-maślaną i cały czas ubijać.
Krok 6
3 min
Do masy dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.
Krok 7
2 min
Ciasto przelać do natłuszczonej średniej tortownicy (ok. 22 cm).
Krok 8
50 min
Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut (sprawdzić patyczkiem).
Krok 1
z
8
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do metalowej miski. Do czekolady dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło.
Krok 2
z
8
Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszać i przestudzić.
Krok 3
z
8
Jajka wbić do miski, dodać do nich cukier puder.
Krok 4
z
8
Jajka z cukrem ubić na puszysty krem.
Krok 5
z
8
Wlewać do niego powoli masę czekoladowo-maślaną i cały czas ubijać.
Krok 6
z
8
Do masy dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.
Krok 7
z
8
Ciasto przelać do natłuszczonej średniej tortownicy (ok. 22 cm).
Krok 8
z
8
Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut (sprawdzić patyczkiem).
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
M
Milena
Bardzo szybkie w przygotowaniu i smaczne. W końcu znalazłam sposób na wykorzystanie resztek czekolady. 😊
Winiary
Expert
Dziękujemy miły komentarz. Pozdrawiamy!
K
Karina
To ciasto jest najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam! Jest także delikatne i rozpływa się w ustach. Bardzo polecam!
Komentarze 2