Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Czekoladowe brownie z kawą

(0)
50min
Łatwy
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  szklanek
Mąka pszenna
2  łyżek
Kawa rozpuszczalna Nescafe
4 
Jajka
2  szklanek
Cukier
200  g
Rozpuszczone masło
1  łyżeczka
0.5  szklanka
Kakao
200  g
Czekolada gorzka lub deserowa
0.5  łyżeczka
Sól
100  g
Czekolada gorzka pokruszona
trochę
Czekolada (do dekoracji)
trochę
Pokruszone ziarna kawy (do dekoracji)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.04 g
Węglowodany
56.46 g
Tłuszcze
26.95 g
Wartość energetyczna
464.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
5 min
Dwie tabliczki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce. W misce utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj powoli rozpuszczone masło oraz rozpuszczoną czekoladę.
Krok 2
5 min
W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki tj. mąkę, kakao, sól i kawę rozpuszczalną. Dodaj „mokre składniki” oraz posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
35 min
Ciasto przełóż do formy nasmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez 30 minut, aby ciasto było lekko zakalcowate i wilgotne lub 35-40 minut dla bardziej „wypieczonego” efektu.
Krok 4
5 min
Gotowe brownie udekoruj rozpuszczoną czekoladą i pokruszonymi ziarnami kawy.
Czekoladowe brownie z kawą

Krok 1 z 4

Dwie tabliczki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce. W misce utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj powoli rozpuszczone masło oraz rozpuszczoną czekoladę.

Czekoladowe brownie z kawą

Krok 2 z 4

W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki tj. mąkę, kakao, sól i kawę rozpuszczalną. Dodaj „mokre składniki” oraz posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszaj.

Czekoladowe brownie z kawą

Krok 3 z 4

Ciasto przełóż do formy nasmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez 30 minut, aby ciasto było lekko zakalcowate i wilgotne lub 35-40 minut dla bardziej „wypieczonego” efektu.

Czekoladowe brownie z kawą

Krok 4 z 4

Gotowe brownie udekoruj rozpuszczoną czekoladą i pokruszonymi ziarnami kawy.

Czekoladowe brownie z kawą to jeden z klasycznych amerykańskich wypieków - ciasto tak czekoladowe, że trudno o lepszy wybór dla miłośników czekolady. Zrobisz je w kilku krokach, mieszając, a następnie łącząc razem składniki mokre i suche razem w jedno pyszne ciasto. Najtrudniejsze i najdłuższe będzie oczekiwanie, aż to smakowite ciasto będzie gotowe. 30 minut wystarczy - uzyskasz po tym czasie wilgotne ciasto z mokrym środkiem - takie, jak powinno być klasyczne brownie. Niewielki zakalec będzie w tym przypadku bardzo pożądany! Jeśli jednak wolisz bardziej zwarte i wypieczone ciasto, potrzymaj je w piekarniku nieco dłużej - 35-40 minut.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika