Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Czekoladowe brownie z kawą

Czekoladowe brownie z kawą

(0)
50min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • /
    Klasyczny
  • /
    Wegetariański
  • /
    Z twistem
  • /
    Dobry dla dzieci

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  szklanek
Mąka pszenna
2  łyżek
Kawa rozpuszczalna Nescafe
4 
Jajka
2  szklanek
Cukier
200  g
Rozpuszczone masło
1  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
0.5  szklanka
Kakao
200  g
Czekolada gorzka lub deserowa
0.5  łyżeczka
Sól
100  g
Czekolada gorzka pokruszona
trochę
Czekolada (do dekoracji)
trochę
Pokruszone ziarna kawy (do dekoracji)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.04 g
Węglowodany
56.46 g
Tłuszcze
26.95 g
Wartość energetyczna
464.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Czekoladowe brownie z kawą to jeden z klasycznych amerykańskich wypieków - ciasto tak czekoladowe, że trudno o lepszy wybór dla miłośników czekolady. Zrobisz je w kilku krokach, mieszając, a następnie łącząc razem składniki mokre i suche razem w jedno pyszne ciasto. Najtrudniejsze i najdłuższe będzie oczekiwanie, aż to smakowite ciasto będzie gotowe. 30 minut wystarczy - uzyskasz po tym czasie wilgotne ciasto z mokrym środkiem - takie, jak powinno być klasyczne brownie. Niewielki zakalec będzie w tym przypadku bardzo pożądany! Jeśli jednak wolisz bardziej zwarte i wypieczone ciasto, potrzymaj je w piekarniku nieco dłużej - 35-40 minut.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    Dwie tabliczki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce. W misce utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj powoli rozpuszczone masło oraz rozpuszczoną czekoladę.
  • Krok 2

    5 min
    W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki tj. mąkę, kakao, sól i kawę rozpuszczalną. Dodaj „mokre składniki” oraz posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    35 min
    Ciasto przełóż do formy nasmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez 30 minut, aby ciasto było lekko zakalcowate i wilgotne lub 35-40 minut dla bardziej „wypieczonego” efektu.
  • Krok 4

    5 min
    Gotowe brownie udekoruj rozpuszczoną czekoladą i pokruszonymi ziarnami kawy.
Czekoladowe brownie z kawą

Krok 1 z 4

Dwie tabliczki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce. W misce utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj powoli rozpuszczone masło oraz rozpuszczoną czekoladę.

Czekoladowe brownie z kawą

Krok 2 z 4

W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki tj. mąkę, kakao, sól i kawę rozpuszczalną. Dodaj „mokre składniki” oraz posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszaj.

Czekoladowe brownie z kawą

Krok 3 z 4

Ciasto przełóż do formy nasmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez 30 minut, aby ciasto było lekko zakalcowate i wilgotne lub 35-40 minut dla bardziej „wypieczonego” efektu.

Czekoladowe brownie z kawą

Krok 4 z 4

Gotowe brownie udekoruj rozpuszczoną czekoladą i pokruszonymi ziarnami kawy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia amerykańska
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tort „red velvet”

    Tort „red velvet”

    1 godz 20 min Łatwy
  • Muffinki z borówkami

    Muffinki z borówkami

    30 min Łatwy
  • Ciasto czekoladowe z poświątecznymi piernikami

    Ciasto czekoladowe z poświątecznymi piernikami

    47 min Średni
  • Tort urodzinowy WINIARY

    Tort urodzinowy WINIARY

    1 godz 28 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu