Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Czekoladowe brownie z kawą
Dodaj do CookBook

Czekoladowe brownie z kawą

(0)
50 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis wariant wegetariański
    Wegetariański
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  szklanek
Mąka pszenna
2  łyżek
Kawa rozpuszczalna Nescafe
4 
Jajka
2  szklanek
Cukier
200  g
Rozpuszczone masło
1  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
0.5  szklanka
Kakao
200  g
Czekolada gorzka lub deserowa
0.5  łyżeczka
Sól
100  g
Czekolada gorzka pokruszona
trochę
Czekolada (do dekoracji)
trochę
Pokruszone ziarna kawy (do dekoracji)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
56.5 g
Wartość energetyczna
464.4 kcal
Tłuszcze
26.9 g
Białko
6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Czekoladowe brownie z kawą to jeden z klasycznych amerykańskich wypieków - ciasto tak czekoladowe, że trudno o lepszy wybór dla miłośników czekolady. Zrobisz je w kilku krokach, mieszając, a następnie łącząc razem składniki mokre i suche razem w jedno pyszne ciasto. Najtrudniejsze i najdłuższe będzie oczekiwanie, aż to smakowite ciasto będzie gotowe. 30 minut wystarczy - uzyskasz po tym czasie wilgotne ciasto z mokrym środkiem - takie, jak powinno być klasyczne brownie. Niewielki zakalec będzie w tym przypadku bardzo pożądany! Jeśli jednak wolisz bardziej zwarte i wypieczone ciasto, potrzymaj je w piekarniku nieco dłużej - 35-40 minut.

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    Dwie tabliczki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce. W misce utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj powoli rozpuszczone masło oraz rozpuszczoną czekoladę.
  • Krok 2

    5 min
    W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki tj. mąkę, kakao, sól i kawę rozpuszczalną. Dodaj „mokre składniki” oraz posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    35 min
    Ciasto przełóż do formy nasmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez 30 minut, aby ciasto było lekko zakalcowate i wilgotne lub 35-40 minut dla bardziej „wypieczonego” efektu.
  • Krok 4

    5 min
    Gotowe brownie udekoruj rozpuszczoną czekoladą i pokruszonymi ziarnami kawy.
Czekoladowe brownie z kawą

Krok 1 z 4

Dwie tabliczki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce. W misce utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj powoli rozpuszczone masło oraz rozpuszczoną czekoladę.

Czekoladowe brownie z kawą

Krok 2 z 4

W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki tj. mąkę, kakao, sól i kawę rozpuszczalną. Dodaj „mokre składniki” oraz posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszaj.

Czekoladowe brownie z kawą

Krok 3 z 4

Ciasto przełóż do formy nasmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez 30 minut, aby ciasto było lekko zakalcowate i wilgotne lub 35-40 minut dla bardziej „wypieczonego” efektu.

Czekoladowe brownie z kawą

Krok 4 z 4

Gotowe brownie udekoruj rozpuszczoną czekoladą i pokruszonymi ziarnami kawy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Kuchnia amerykańska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto czekoladowe z majonezem

    Ciasto czekoladowe z majonezem

    56 min Łatwy
  • Tartaletki czekoladowe

    Tartaletki czekoladowe

    50 min Łatwy
  • Babeczki z cukinii czekoladowe

    Babeczki z cukinii czekoladowe

    44 min Łatwy
  • Czekoladowe babeczki majonezowe z kremem wiśniowym

    Czekoladowe babeczki majonezowe z kremem wiśniowym

    1 godz 38 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu