Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto czekoladowe z poświątecznymi piernikami

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Ciasto czekoladowe z poświątecznymi piernikami

(0)
47 min
Średni
Kup składniki
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska winiary.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  tabliczka
Czekolada gorzka
3  łyżek
Masło orzechowe
100  g
Masło
150  ml
Napój migdałowy
0.75  łyżka
Cukier brązowy
200  g
Mąka pszenna
2  łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY
2 
Jajko
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
trochę
Pierniczki - kilka sztuk
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
17.4 g
Wartość energetyczna
311.1 kcal
Tłuszcze
24.5 g
Białko
6.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nastał czas, który zbiera żniwa, jeśli chodzo o marnowanie jedzenia. Na Święta szykujemy się jak na wojnę. Oby tylko niczego nie zabrakło, prawda? A po Świętach szukamy inspiracji, jak przerobić te wszystkie smakołyki, żeby nic się nie zmarnowało. I słusznie! Tym bardziej cieszę się, że zawitaliście w mojej sprytnej kuchni, gdzie razem z Winiary #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu. Dziś będzie na słodko. To co, zaczynamy?

Gotowe! Prawda, że wygląda wyśmienicie? A jak smakuje! Koniecznie spróbujcie ze swoimi pierniczkami. A jeśli macie takie życzenie, to zamiast pierniczków użyjcie innych ciastek. Świetnie sprawdzą się też bakalie. Czuję, że to będzie kolejny hit mojej sylwestrowej imprezie. Subskrybujcie kanał „Szkola gotowania Winiary” na YT, znajdziecie tam znacznie więcej inspiracji w ramach akcji #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu

A tymczasem życzę Wam wspaniałej zabawy i samych smacznych inspiracji w duchu zero waste w nadchodzącym nowym roku. Do zobaczenia!

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    5 min
    W kąpieli wodnej, w jednym garnku rozpuść masło, masło orzechowe i czekoladę
  • Krok 2

    5 min
    W osobnej misce ubij jajka z cukrem.
  • Krok 3

    1 min
    W następnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Krok 4

    4 min
    Do suchych składników dodaj ubite jajka z cukrem oraz majonez i dobrze wymieszaj masę. Następnie dodaj rozpuszczone masło z czekoladą i również dokładnie wymieszaj.
  • Krok 5

    2 min
    Ciasto przelej do podłużnej formy o długości ok. 30 cm. i posyp je pokruszonymi pierniczkami.
  • Krok 6

    30 min
    Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 min.
Ciasto czekoladowe z poświątecznymi piernikami

Krok 1 z 6

W kąpieli wodnej, w jednym garnku rozpuść masło, masło orzechowe i czekoladę

Ciasto czekoladowe z poświątecznymi piernikami

Krok 2 z 6

W osobnej misce ubij jajka z cukrem.

Ciasto czekoladowe z poświątecznymi piernikami

Krok 3 z 6

W następnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

Ciasto czekoladowe z poświątecznymi piernikami

Krok 4 z 6

Do suchych składników dodaj ubite jajka z cukrem oraz majonez i dobrze wymieszaj masę. Następnie dodaj rozpuszczone masło z czekoladą i również dokładnie wymieszaj.

Ciasto czekoladowe z poświątecznymi piernikami

Krok 5 z 6

Ciasto przelej do podłużnej formy o długości ok. 30 cm. i posyp je pokruszonymi pierniczkami.

Ciasto czekoladowe z poświątecznymi piernikami

Krok 6 z 6

Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 min.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Czekolada
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Nowy Rok
  • Pescetarian
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z truskawkami i galaretką

    Ciasto z truskawkami i galaretką

    1 godz 28 min Łatwy
  • Ciasto czekoladowe z majonezem

    Ciasto czekoladowe z majonezem

    56 min Łatwy
  • Ciasto na pizzę z mlekiem

    Ciasto na pizzę z mlekiem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Korzenne ciasto marchewkowe

    Korzenne ciasto marchewkowe

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu