Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lato to czas słodki i beztroski. Jesteśmy spontaniczni, chętnie sprawiamy sobie przyjemność oraz spełniamy zachcianki najmłodszych. Czy podczas wakacji jest miejsce na rozsądne decyzje odnośnie niemarnowania jedzenia? Jak najbardziej! Zresztą, sami się przekonacie.
Gdy robi się ciepło, ulubione słodkości zastępujemy czymś lżejszym - owocami, sorbetami lub galaretkami. Poznajcie przepis na lekki, wakacyjny deser, który wygląda zjawiskowo, a przy okazji jest zero waste. Do jego wykonania przydadzą się skórki po zjedzonym arbuzie. Potraktujcie je jak formę do przygotowania galaretki owocowej. Do środka wrzucamy kawałki sezonowych owoców albo czekoladowe drażetki, jeśli macie je pod ręką. Całość doprawiamy świeżymy listkami mięty i trzymamy w lodówce do zastygnięcia.
Arbuzowa galaretka wygląda szałowo. Następnym razem wypróbujcie inne smaki i kolory galaretek oraz dodatków. Smacznego!
Przygotowanie
91 min
Krok 1
10 min
Galaretkę przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstaw do przestudzenia.
Krok 2
6 min
Wytnij z arbuza czerwony miąższ, pozostaw nietkniętą skórę. Arbuza możesz zjeść lub pokroić i dodać do środka. Skórę ułóż na płaskim talerzu. Następnie wbij w nią 6 lub 8 patyczków do lodów w równych odstępach.
Krok 3
1 min
Miętę porwij na kawałki.
Krok 4
10 min
Do wnętrza arbuza wlej cienką warstwę galaretki i wstaw do lodówki, aby stężała.
Krok 5
1 min
Następnie dodaj owoce, kawałki czekolady oraz miętę.
Krok 6
60 min
Całość zalej pozostałą galaretką i odstaw do zastygnięcia.
Krok 7
2 min
Arbuza pokrój na ćwiartki.
Krok 1
z
7
Galaretkę przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstaw do przestudzenia.
Krok 2
z
7
Wytnij z arbuza czerwony miąższ, pozostaw nietkniętą skórę. Arbuza możesz zjeść lub pokroić i dodać do środka. Skórę ułóż na płaskim talerzu. Następnie wbij w nią 6 lub 8 patyczków do lodów w równych odstępach.
Krok 3
z
7
Miętę porwij na kawałki.
Krok 4
z
7
Do wnętrza arbuza wlej cienką warstwę galaretki i wstaw do lodówki, aby stężała.
Krok 5
z
7
Następnie dodaj owoce, kawałki czekolady oraz miętę.
Krok 6
z
7
Całość zalej pozostałą galaretką i odstaw do zastygnięcia.
Krok 7
z
7
Arbuza pokrój na ćwiartki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0