Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pyszne grzyby kiszone to wspaniały dodatek do obiadu. Rodzaj grzybów możesz ustosunkować odpowiednio do sezonu, w którym występują. Łatwy przepis nie sprawi Ci kłopotu, a cała rodzina będzie zachwycona pysznym przysmakiem.
Przygotowanie
30 min
Krok 1
10 min
Grzyby oczyść. W przypadku maślaków obierz kapelusze ze skórki. Większe sztuki pokrój na duże kawałki o bokach nie większych niż 1,5 cm, grzyby drobne tj. kurki pozostaw w całości. Tak przygotowane grzyby dokładnie umyj a następnie sparz krótko we wrzącej wodzie. Następnie odcedź na sicie i pozostaw do wystygnięcia.
Krok 2
5 min
Kolejno układaj najlepiej w „babcinym” glinianym naczyniu jedną warstwę grzybów kapeluszami skierowanymi do dołu. Każdą z warstw przesyp proporcjonalnie solą, zielem angielskim, listkiem laurowym i czosnkiem pokrojonym w plasterki.
Krok 3
5 min
Cebulkę pokrój w piórka i również posyp nią warstwę grzybków.
Krok 4
5 min
Kwaśne mleko połącz z cukrem i za każdym razem polewaj nim kolejne warstwy grzybów. Proces ten powtarzaj aż do ułożenia wszystkich produktów.
Krok 5
5 min
Tak przygotowane grzyby przykryj ściereczką płócienną i równomiernie rozłożoną deseczką, obciążoną kamieniem (podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych).
Krok 6
1 min
Może zdarzyć się tak, że grzyby nie puszczą odpowiedniej ilości wody, wówczas przygotuj roztwór wody z solą (na 1 litr wody dodaj 2 łyżki soli) i zalej nim naczynie do poziomu grzybów. Odstaw tak przygotowane grzybki w chłodne miejsce na ok. 1 tydzień (długość kiszenia zależy od wielkości grzybów).
Krok 1
z
6
Grzyby oczyść. W przypadku maślaków obierz kapelusze ze skórki. Większe sztuki pokrój na duże kawałki o bokach nie większych niż 1,5 cm, grzyby drobne tj. kurki pozostaw w całości. Tak przygotowane grzyby dokładnie umyj a następnie sparz krótko we wrzącej wodzie. Następnie odcedź na sicie i pozostaw do wystygnięcia.
Krok 2
z
6
Kolejno układaj najlepiej w „babcinym” glinianym naczyniu jedną warstwę grzybów kapeluszami skierowanymi do dołu. Każdą z warstw przesyp proporcjonalnie solą, zielem angielskim, listkiem laurowym i czosnkiem pokrojonym w plasterki.
Krok 3
z
6
Cebulkę pokrój w piórka i również posyp nią warstwę grzybków.
Krok 4
z
6
Kwaśne mleko połącz z cukrem i za każdym razem polewaj nim kolejne warstwy grzybów. Proces ten powtarzaj aż do ułożenia wszystkich produktów.
Krok 5
z
6
Tak przygotowane grzyby przykryj ściereczką płócienną i równomiernie rozłożoną deseczką, obciążoną kamieniem (podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych).
Krok 6
z
6
Może zdarzyć się tak, że grzyby nie puszczą odpowiedniej ilości wody, wówczas przygotuj roztwór wody z solą (na 1 litr wody dodaj 2 łyżki soli) i zalej nim naczynie do poziomu grzybów. Odstaw tak przygotowane grzybki w chłodne miejsce na ok. 1 tydzień (długość kiszenia zależy od wielkości grzybów).
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0