
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Grzyby kiszone
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
5 minKrok 3
5 minKrok 4
5 minKrok 5
5 minKrok 6
1 min
Krok 1 z 6
Grzyby oczyść. W przypadku maślaków obierz kapelusze ze skórki. Większe sztuki pokrój na duże kawałki o bokach nie większych niż 1,5 cm, grzyby drobne tj. kurki pozostaw w całości. Tak przygotowane grzyby dokładnie umyj a następnie sparz krótko we wrzącej wodzie. Następnie odcedź na sicie i pozostaw do wystygnięcia.

Krok 2 z 6
Kolejno układaj najlepiej w „babcinym” glinianym naczyniu jedną warstwę grzybów kapeluszami skierowanymi do dołu. Każdą z warstw przesyp proporcjonalnie solą, zielem angielskim, listkiem laurowym i czosnkiem pokrojonym w plasterki.

Krok 3 z 6
Cebulkę pokrój w piórka i również posyp nią warstwę grzybków.

Krok 4 z 6
Kwaśne mleko połącz z cukrem i za każdym razem polewaj nim kolejne warstwy grzybów. Proces ten powtarzaj aż do ułożenia wszystkich produktów.

Krok 5 z 6
Tak przygotowane grzyby przykryj ściereczką płócienną i równomiernie rozłożoną deseczką, obciążoną kamieniem (podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych).

Krok 6 z 6
Może zdarzyć się tak, że grzyby nie puszczą odpowiedniej ilości wody, wówczas przygotuj roztwór wody z solą (na 1 litr wody dodaj 2 łyżki soli) i zalej nim naczynie do poziomu grzybów. Odstaw tak przygotowane grzybki w chłodne miejsce na ok. 1 tydzień (długość kiszenia zależy od wielkości grzybów).
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0