Grzyby kiszone
30min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
8.16 g
Węglowodany
14.22 g
Tłuszcze
5.71 g
Wartość energetyczna
123.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
10 min
Grzyby oczyść. W przypadku maślaków obierz kapelusze ze skórki. Większe sztuki pokrój na duże kawałki o bokach nie większych niż 1,5 cm, grzyby drobne tj. kurki pozostaw w całości. Tak przygotowane grzyby dokładnie umyj a następnie sparz krótko we wrzącej wodzie. Następnie odcedź na sicie i pozostaw do wystygnięcia.
Krok 2
5 min
Kolejno układaj najlepiej w „babcinym” glinianym naczyniu jedną warstwę grzybów kapeluszami skierowanymi do dołu. Każdą z warstw przesyp proporcjonalnie solą, zielem angielskim, listkiem laurowym i czosnkiem pokrojonym w plasterki.
Krok 3
5 min
Cebulkę pokrój w piórka i również posyp nią warstwę grzybków.
Krok 4
5 min
Kwaśne mleko połącz z cukrem i za każdym razem polewaj nim kolejne warstwy grzybów. Proces ten powtarzaj aż do ułożenia wszystkich produktów.
Krok 5
5 min
Tak przygotowane grzyby przykryj ściereczką płócienną i równomiernie rozłożoną deseczką, obciążoną kamieniem (podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych).
Krok 6
1 min
Może zdarzyć się tak, że grzyby nie puszczą odpowiedniej ilości wody, wówczas przygotuj roztwór wody z solą (na 1 litr wody dodaj 2 łyżki soli) i zalej nim naczynie do poziomu grzybów. Odstaw tak przygotowane grzybki w chłodne miejsce na ok. 1 tydzień (długość kiszenia zależy od wielkości grzybów).
Pyszne grzyby kiszone to wspaniały dodatek do obiadu. Rodzaj grzybów możesz ustosunkować odpowiednio do sezonu, w którym występują. Łatwy przepis nie sprawi Ci kłopotu, a cała rodzina będzie zachwycona pysznym przysmakiem.
Komentarze 0