Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Grzyby kiszone

Grzyby kiszone

(0)
30min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Rydze
1 
Cebula
1  łyżeczka
Sól
0.5  szklanka
Kwaśna śmietana
0.5  łyżeczka
Cukier
1  ząbek
Czosnek
1 
Liść laurowy
2  kulek
Ziele angielskie całe
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.16 g
Węglowodany
14.22 g
Tłuszcze
5.71 g
Wartość energetyczna
123.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszne grzyby kiszone to wspaniały dodatek do obiadu. Rodzaj grzybów możesz ustosunkować odpowiednio do sezonu, w którym występują. Łatwy przepis nie sprawi Ci kłopotu, a cała rodzina będzie zachwycona pysznym przysmakiem.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    10 min
    Grzyby oczyść. W przypadku maślaków obierz kapelusze ze skórki. Większe sztuki pokrój na duże kawałki o bokach nie większych niż 1,5 cm, grzyby drobne tj. kurki pozostaw w całości. Tak przygotowane grzyby dokładnie umyj a następnie sparz krótko we wrzącej wodzie. Następnie odcedź na sicie i pozostaw do wystygnięcia.
  • Krok 2

    5 min
    Kolejno układaj najlepiej w „babcinym” glinianym naczyniu jedną warstwę grzybów kapeluszami skierowanymi do dołu. Każdą z warstw przesyp proporcjonalnie solą, zielem angielskim, listkiem laurowym i czosnkiem pokrojonym w plasterki.
  • Krok 3

    5 min
    Cebulkę pokrój w piórka i również posyp nią warstwę grzybków.
  • Krok 4

    5 min
    Kwaśne mleko połącz z cukrem i za każdym razem polewaj nim kolejne warstwy grzybów. Proces ten powtarzaj aż do ułożenia wszystkich produktów.
  • Krok 5

    5 min
    Tak przygotowane grzyby przykryj ściereczką płócienną i równomiernie rozłożoną deseczką, obciążoną kamieniem (podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych).
  • Krok 6

    1 min
    Może zdarzyć się tak, że grzyby nie puszczą odpowiedniej ilości wody, wówczas przygotuj roztwór wody z solą (na 1 litr wody dodaj 2 łyżki soli) i zalej nim naczynie do poziomu grzybów. Odstaw tak przygotowane grzybki w chłodne miejsce na ok. 1 tydzień (długość kiszenia zależy od wielkości grzybów).
Grzyby kiszone

Krok 1 z 6

Grzyby oczyść. W przypadku maślaków obierz kapelusze ze skórki. Większe sztuki pokrój na duże kawałki o bokach nie większych niż 1,5 cm, grzyby drobne tj. kurki pozostaw w całości. Tak przygotowane grzyby dokładnie umyj a następnie sparz krótko we wrzącej wodzie. Następnie odcedź na sicie i pozostaw do wystygnięcia.

Grzyby kiszone

Krok 2 z 6

Kolejno układaj najlepiej w „babcinym” glinianym naczyniu jedną warstwę grzybów kapeluszami skierowanymi do dołu. Każdą z warstw przesyp proporcjonalnie solą, zielem angielskim, listkiem laurowym i czosnkiem pokrojonym w plasterki.

Grzyby kiszone

Krok 3 z 6

Cebulkę pokrój w piórka i również posyp nią warstwę grzybków.

Grzyby kiszone

Krok 4 z 6

Kwaśne mleko połącz z cukrem i za każdym razem polewaj nim kolejne warstwy grzybów. Proces ten powtarzaj aż do ułożenia wszystkich produktów.

Grzyby kiszone

Krok 5 z 6

Tak przygotowane grzyby przykryj ściereczką płócienną i równomiernie rozłożoną deseczką, obciążoną kamieniem (podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych).

Grzyby kiszone

Krok 6 z 6

Może zdarzyć się tak, że grzyby nie puszczą odpowiedniej ilości wody, wówczas przygotuj roztwór wody z solą (na 1 litr wody dodaj 2 łyżki soli) i zalej nim naczynie do poziomu grzybów. Odstaw tak przygotowane grzybki w chłodne miejsce na ok. 1 tydzień (długość kiszenia zależy od wielkości grzybów).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Przekąski
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grzyby marynowane

    Grzyby marynowane

    1 godz 25 min Średni
  • Risotto z grzybami leśnymi

    Risotto z grzybami leśnymi

    1 godz 25 min Łatwy
  • Kapusta z grochem

    Kapusta z grochem

    1 godz 1 min Łatwy
  • Zupa borowikowa

    Zupa borowikowa

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu