Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grzyby kiszone

0
30 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Rydze
1 
Cebula
1 łyżeczka
Sól
0.5 szklanka
Kwaśna śmietana
0.5 łyżeczka
Cukier
1 ząbek
Czosnek
1 
Liść laurowy
2 kulek
Ziele angielskie całe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.16 g
Węglowodany
14.22 g
Tłuszcze
5.71 g
Wartość energetyczna
123.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Grzyby oczyść. W przypadku maślaków obierz kapelusze ze skórki. Większe sztuki pokrój na duże kawałki o bokach nie większych niż 1,5 cm, grzyby drobne tj. kurki pozostaw w całości. Tak przygotowane grzyby dokładnie umyj a następnie sparz krótko we wrzącej wodzie. Następnie odcedź na sicie i pozostaw do wystygnięcia.
Krok 2
5 min
Kolejno układaj najlepiej w „babcinym” glinianym naczyniu jedną warstwę grzybów kapeluszami skierowanymi do dołu. Każdą z warstw przesyp proporcjonalnie solą, zielem angielskim, listkiem laurowym i czosnkiem pokrojonym w plasterki.
Krok 3
5 min
Cebulkę pokrój w piórka i również posyp nią warstwę grzybków.
Krok 4
5 min
Kwaśne mleko połącz z cukrem i za każdym razem polewaj nim kolejne warstwy grzybów. Proces ten powtarzaj aż do ułożenia wszystkich produktów.
Krok 5
5 min
Tak przygotowane grzyby przykryj ściereczką płócienną i równomiernie rozłożoną deseczką, obciążoną kamieniem (podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych).
Krok 6
1 min
Może zdarzyć się tak, że grzyby nie puszczą odpowiedniej ilości wody, wówczas przygotuj roztwór wody z solą (na 1 litr wody dodaj 2 łyżki soli) i zalej nim naczynie do poziomu grzybów. Odstaw tak przygotowane grzybki w chłodne miejsce na ok. 1 tydzień (długość kiszenia zależy od wielkości grzybów).
Grzyby kiszone

Krok 1 z 6

Grzyby oczyść. W przypadku maślaków obierz kapelusze ze skórki. Większe sztuki pokrój na duże kawałki o bokach nie większych niż 1,5 cm, grzyby drobne tj. kurki pozostaw w całości. Tak przygotowane grzyby dokładnie umyj a następnie sparz krótko we wrzącej wodzie. Następnie odcedź na sicie i pozostaw do wystygnięcia.

Grzyby kiszone

Krok 2 z 6

Kolejno układaj najlepiej w „babcinym” glinianym naczyniu jedną warstwę grzybów kapeluszami skierowanymi do dołu. Każdą z warstw przesyp proporcjonalnie solą, zielem angielskim, listkiem laurowym i czosnkiem pokrojonym w plasterki.

Grzyby kiszone

Krok 3 z 6

Cebulkę pokrój w piórka i również posyp nią warstwę grzybków.

Grzyby kiszone

Krok 4 z 6

Kwaśne mleko połącz z cukrem i za każdym razem polewaj nim kolejne warstwy grzybów. Proces ten powtarzaj aż do ułożenia wszystkich produktów.

Grzyby kiszone

Krok 5 z 6

Tak przygotowane grzyby przykryj ściereczką płócienną i równomiernie rozłożoną deseczką, obciążoną kamieniem (podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych).

Grzyby kiszone

Krok 6 z 6

Może zdarzyć się tak, że grzyby nie puszczą odpowiedniej ilości wody, wówczas przygotuj roztwór wody z solą (na 1 litr wody dodaj 2 łyżki soli) i zalej nim naczynie do poziomu grzybów. Odstaw tak przygotowane grzybki w chłodne miejsce na ok. 1 tydzień (długość kiszenia zależy od wielkości grzybów).

Pyszne grzyby kiszone to wspaniały dodatek do obiadu. Rodzaj grzybów możesz ustosunkować odpowiednio do sezonu, w którym występują. Łatwy przepis nie sprawi Ci kłopotu, a cała rodzina będzie zachwycona pysznym przysmakiem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika