Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krokiety ziemniaczane z bigosem i barszczem czerwonym

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Krokiety ziemniaczane z bigosem i barszczem czerwonym

(0)
26 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Marta1819
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Barszcz czerwony Ekspresowa zupa WINIARY
500  g
Ziemniaki ugotowane
300  g
Bigos
3 
Jajko
0.5  szklanka
Mąka pszenna
1  szklanka
Bułka tarta
trochę
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
46.9 g
Wartość energetyczna
388.3 kcal
Tłuszcze
12.4 g
Białko
12 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Po świętach zostają nam prezenty, miłe wspomnienia, wciąż pachnąca choinka i zazwyczaj… parę dań w lodówce, z którymi trzeba coś zrobić. Choć wszyscy goście chwalili i zajadali, ba, sami braliśmy dokładki, znów okazuje się, że czegoś było za dużo.


Ale nie szkodzi, są na to sposoby. Podpowiadamy, jak nie marnować i wykorzystać ugotowane ziemniaki oraz końcówkę bigosu. Co powiesz na krokiety zero waste? Oczywiście popijane barszczykiem, żeby podtrzymać świąteczny klimat.


Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, mąkę pszenną i wymieszaj. Z tak powstałego ciasta formuj niewielkie kuleczki. Spłaszcz je w dłoni. Do środka nałóż łyżeczkę farszu z bigosu i dokładnie zlep brzegi. Gotowe krokieciki obtocz w jajku, a następnie panieruj w bułce tartej. Smaż na patelni z obu stron, aż staną się złote i chrupiące.


Ziemniaczane krokiety najlepiej smakują z barszczem czerwonym WINIARY. Ta pyszna, aromatyczna zupa, działa kojąco i rozgrzewająco. Warto ją przyrządzić, szczególnie w zimowe dni. Smacznego!

Przygotowanie

26 min
  • Krok 1

    5 min
    Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz. Dodaj 1 jajko oraz mąkę pszenną i wymieszaj. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję i nie powinno się nazbyt kleić do rąk. Jeśli jest zbyt luźne dodaj mąki. Takie ciasto ma również tendencję do szybkiego „rzednięcia” dlatego należy z nim pracować dość sprawnie, aby nie było potrzeby dodawania nadmiernej ilości mąki.
  • Krok 2

    10 min
    Oprószonymi dłońmi w mące, z ciasta formuj niewielkie kulki, które następnie spłaszcz w dłoni. Nałóż pełną łyżeczkę farszu z bigosu i dokładnie zlep brzegi krokieta. Uformuj na kształt walca lub małego kotlecika.
  • Krok 3

    10 min
    W misce rozbij 2 jajka. Delikatnie obtocz krokiet w jajku, a następnie panieruj w bułce tartej. Tak przygotowane smaż partiami na dużej ilości tłuszczu po ok. 2-3 min z każdej strony.
  • Krok 4

    1 min
    Usmażone krokiety podawaj z Barszczem Czerwonym WINIARY!
Krokiety ziemniaczane z bigosem i barszczem czerwonym

Krok 1 z 4

Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz. Dodaj 1 jajko oraz mąkę pszenną i wymieszaj. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję i nie powinno się nazbyt kleić do rąk. Jeśli jest zbyt luźne dodaj mąki. Takie ciasto ma również tendencję do szybkiego „rzednięcia” dlatego należy z nim pracować dość sprawnie, aby nie było potrzeby dodawania nadmiernej ilości mąki.

Krokiety ziemniaczane z bigosem i barszczem czerwonym

Krok 2 z 4

Oprószonymi dłońmi w mące, z ciasta formuj niewielkie kulki, które następnie spłaszcz w dłoni. Nałóż pełną łyżeczkę farszu z bigosu i dokładnie zlep brzegi krokieta. Uformuj na kształt walca lub małego kotlecika.

Krokiety ziemniaczane z bigosem i barszczem czerwonym

Krok 3 z 4

W misce rozbij 2 jajka. Delikatnie obtocz krokiet w jajku, a następnie panieruj w bułce tartej. Tak przygotowane smaż partiami na dużej ilości tłuszczu po ok. 2-3 min z każdej strony.

Krokiety ziemniaczane z bigosem i barszczem czerwonym

Krok 4 z 4

Usmażone krokiety podawaj z Barszczem Czerwonym WINIARY!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krokiety z mięsem

    Krokiety z mięsem

    1 godz Średni
  • Krokiety z wędzonym pstrągiem, suszonymi pomidorami, śliwką, kaszą jaglaną i Majonezem WINIARY

    Krokiety z wędzonym pstrągiem, suszonymi pomidorami, śliwką, kaszą jaglaną i Majonezem WINIARY

    42 min Łatwy
  • Krokiety z gotowanym mięsem

    Krokiety z gotowanym mięsem

    50 min Łatwy
  • Krokiety z kapustą i pieczarkami (krokiety do barszczu)

    Krokiety z kapustą i pieczarkami (krokiety do barszczu)

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu