Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

(0)
1 godz 9 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10  dag
Boczek surowy wędzony
1 
Kiełbasa biała
1  opakowanie
WINIARY Nasza Specjalność Barszcz biały
3  ząbków
Czosnek
2 
Liść laurowy
3  kulek
Ziele angielskie
1  szczypta
Suszony majeranek
0.5  szklanka
Sok z kiszonych ogórków
0.5  szklanka
Śmietanka słodka 30%
6 
Ziemniaki
1  szczypta
Sól
1  łyżka
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.07 g
Węglowodany
9.15 g
Tłuszcze
19.29 g
Wartość energetyczna
264.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Są zupy, które choć jadane nie tylko od święta, przepełniają dom ich zapachem. Kiedy na kuchence wesoło pyrka barszcz biały, choćby był i początek zimy, po całej kuchni rozchodzą się wiosenne aromaty. Tak pachnie Wielkanoc.

Barszcz biały może być bardzo pożywny, kiedy podacie go z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą. Najlepiej białą, bo cóż pasuje do barszczu i żurku bardziej, niż biała kiełbasa? Ziemniaki możecie podać na osobnym talerzu, okraszone złocistą cebulką, lub też dodać je bezpośrednio do talerza z zupą. A gdyby komuś jeszcze było mało, dorzućcie do każdego talerza po dwie połówki ugotowanego na twardo jajka.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą możecie zrobić w każdej chwili, bez konieczności wcześniejszego nastawiania zakwasu. Do jego przygotowania wykorzystałam aromatyczny Barszcz Biały Nasza Specjalność Winiary, w którym znajdziecie polską mąkę, rodzime aromatyczne zioła i przyprawy. Barszcz jest dość łagodny, a jego smak można podkręcić sokiem z kiszonych ogórków.

Smacznego!

Przygotowanie

69 min
  • Krok 1

    30 min
    Boczek kroimy na pół, połówkę wkładamy do rondla razem z białą kiełbasą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pół godziny.
  • Krok 2

    5 min
    Wyciągamy z rondla kiełbasę, kroimy ją w plasterki i lekko rumienimy na patelni grillowej lub zwykłej, na niewielkiej ilości masła.
  • Krok 3

    5 min
    W 0,5 l wody rozprowadzamy zawartość opakowania Barszczu Białego, dodajemy do rondla, zagotowujemy i gotujemy chwilę często mieszając. Pod koniec dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku.
  • Krok 4

    3 min
    Doprawiamy według uznania barszcz sokiem z kiszonych ogórków, dodajemy śmietankę.
  • Krok 5

    20 min
    Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, ubijamy tłuczkiem.
  • Krok 6

    5 min
    Drugą połowę boczku kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy razem z posiekaną cebulką na maśle.
  • Krok 7

    1 min
    Podsmażonym boczkiem z cebulką okraszamy tłuczone ziemniaki (można je nakładać na talerz łyżką zanurzoną wcześniej w maśle z cebulką). Zupę na talerzach dekorujemy świeżą zieleniną.
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

Krok 1 z 7

Boczek kroimy na pół, połówkę wkładamy do rondla razem z białą kiełbasą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pół godziny.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

Krok 2 z 7

Wyciągamy z rondla kiełbasę, kroimy ją w plasterki i lekko rumienimy na patelni grillowej lub zwykłej, na niewielkiej ilości masła.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

Krok 3 z 7

W 0,5 l wody rozprowadzamy zawartość opakowania Barszczu Białego, dodajemy do rondla, zagotowujemy i gotujemy chwilę często mieszając. Pod koniec dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

Krok 4 z 7

Doprawiamy według uznania barszcz sokiem z kiszonych ogórków, dodajemy śmietankę.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

Krok 5 z 7

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, ubijamy tłuczkiem.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

Krok 6 z 7

Drugą połowę boczku kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy razem z posiekaną cebulką na maśle.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą

Krok 7 z 7

Podsmażonym boczkiem z cebulką okraszamy tłuczone ziemniaki (można je nakładać na talerz łyżką zanurzoną wcześniej w maśle z cebulką). Zupę na talerzach dekorujemy świeżą zieleniną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

    Zupa chrzanowa z jajkiem i prażuchami

    1 godz 14 min Średni
  • Zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą

    Zupa grochowa z boczkiem i ciecierzycą

    50 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    2 godz Łatwy
  • Kwaśnica z prażokami

    Kwaśnica z prażokami

    1 godz 14 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu