Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W ramach akcji #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu razem z WINIARY pokażę Wam patent na coś pysznego, szybkiego, jednogarnkowego i w dodatku wegańskiego!
To będzie arcy zielony krem z sezonowych warzyw o genialnej, aksamitnej konsystencji. Sami zobaczcie jakie to proste!
Potrzebne będą nowalijki: por (w całości), szpinak, szczaw, młode ziemniaki, pęczek szczypioru wraz z cebulką. Do smaku - niezawodny warzywny bulion WINIARY, pestki słonecznika i kromki czerstwego pieczywa, które zblendujemy i podsmażymy na patelni. By zielona zupa mocy była równie pyszna, co efektowna, możesz udekorować ją zgrillowaną cebulką.
Uwaga, ostrzegamy. Od intensywnego koloru zupy i jej cudownego zapachu może zakręcić się w głowie i na podniebieniu. Smacznego!
Przygotowanie
40 min
Krok 1
5 min
W garnku rozgrzej sporą ilość oleju, następnie dodaj posiekany drobno czosnek oraz pokrojonego w talarki pora, razem z zieloną jego częścią
Krok 2
3 min
Po 3-4 minutach dodaj szpinak i szczaw
Krok 3
25 min
Po 3-4 minutach dodaj 2,5-3 l wody, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz bulion WINIARY, wszystko wymieszaj i zostaw na kuchence pod przykryciem na średniej mocy kuchenki na 20-25 minut.
Krok 4
2 min
W tym czasie zblenduj chleb. Następnie na suchej patelni upraż bułkę tartą ze słonecznikiem i szczyptą soli. Odstaw bułkę ze słonecznikiem na bok.
Krok 5
4 min
Na tej samej patelni rozgrzej odrobinę oleju, następnie smaż przekrojony na pół szczypior razem z cebulkami przez 3-4 minuty, aż się zarumieni.
Krok 6
1 min
Gdy zupa skończy się gotować - zblenduj ją i podawaj z bułką tartą oraz podsmażonym szczypiorem.
Krok 1
z
6
W garnku rozgrzej sporą ilość oleju, następnie dodaj posiekany drobno czosnek oraz pokrojonego w talarki pora, razem z zieloną jego częścią
Krok 2
z
6
Po 3-4 minutach dodaj szpinak i szczaw
Krok 3
z
6
Po 3-4 minutach dodaj 2,5-3 l wody, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz bulion WINIARY, wszystko wymieszaj i zostaw na kuchence pod przykryciem na średniej mocy kuchenki na 20-25 minut.
Krok 4
z
6
W tym czasie zblenduj chleb. Następnie na suchej patelni upraż bułkę tartą ze słonecznikiem i szczyptą soli. Odstaw bułkę ze słonecznikiem na bok.
Krok 5
z
6
Na tej samej patelni rozgrzej odrobinę oleju, następnie smaż przekrojony na pół szczypior razem z cebulkami przez 3-4 minuty, aż się zarumieni.
Krok 6
z
6
Gdy zupa skończy się gotować - zblenduj ją i podawaj z bułką tartą oraz podsmażonym szczypiorem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0