Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Krem z zielonych warzyw i ziemniaków
Zobacz film

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj

Krem z zielonych warzyw i ziemniaków

(2)
40min
Łatwy
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1 
Por
75  g
Szpinak
50  g
Świeży szczaw
8 
Średniej wielkości ziemniaki
3  ząbków
Czosnek
1  pęczek
Szczypiorek
2  cienkich plasterków
Czerstwe pieczywo (chleb lub bułki)
3  łyżek
Pestki słonecznika
trochę
Olej rzepakowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.52 g
Węglowodany
15.07 g
Tłuszcze
3.68 g
Wartość energetyczna
105.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W ramach akcji #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu razem z WINIARY pokażę Wam patent na coś pysznego, szybkiego, jednogarnkowego i w dodatku wegańskiego! 
To będzie arcy zielony krem z sezonowych warzyw o genialnej, aksamitnej konsystencji. Sami zobaczcie jakie to proste!

Potrzebne będą nowalijki: por (w całości), szpinak, szczaw, młode ziemniaki, pęczek szczypioru wraz z cebulką. Do smaku - niezawodny warzywny bulion WINIARY, pestki słonecznika i kromki czerstwego pieczywa, które zblendujemy i podsmażymy na patelni. By zielona zupa mocy była równie pyszna, co efektowna, możesz udekorować ją zgrillowaną cebulką.

Uwaga, ostrzegamy. Od intensywnego koloru zupy i jej cudownego zapachu może zakręcić się w głowie i na podniebieniu. Smacznego!

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    5 min
    W garnku rozgrzej sporą ilość oleju, następnie dodaj posiekany drobno czosnek oraz pokrojonego w talarki pora, razem z zieloną jego częścią
  • Krok 2

    3 min
    Po 3-4 minutach dodaj szpinak i szczaw
  • Krok 3

    25 min
    Po 3-4 minutach dodaj 2,5-3 l wody, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz bulion WINIARY, wszystko wymieszaj i zostaw na kuchence pod przykryciem na średniej mocy kuchenki na 20-25 minut.
  • Krok 4

    2 min
    W tym czasie zblenduj chleb. Następnie na suchej patelni upraż bułkę tartą ze słonecznikiem i szczyptą soli. Odstaw bułkę ze słonecznikiem na bok.
  • Krok 5

    4 min
    Na tej samej patelni rozgrzej odrobinę oleju, następnie smaż przekrojony na pół szczypior razem z cebulkami przez 3-4 minuty, aż się zarumieni.
  • Krok 6

    1 min
    Gdy zupa skończy się gotować - zblenduj ją i podawaj z bułką tartą oraz podsmażonym szczypiorem.
Krem z zielonych warzyw i ziemniaków

Krok 1 z 6

W garnku rozgrzej sporą ilość oleju, następnie dodaj posiekany drobno czosnek oraz pokrojonego w talarki pora, razem z zieloną jego częścią

Krem z zielonych warzyw i ziemniaków

Krok 2 z 6

Po 3-4 minutach dodaj szpinak i szczaw

Krem z zielonych warzyw i ziemniaków

Krok 3 z 6

Po 3-4 minutach dodaj 2,5-3 l wody, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz bulion WINIARY, wszystko wymieszaj i zostaw na kuchence pod przykryciem na średniej mocy kuchenki na 20-25 minut.

Krem z zielonych warzyw i ziemniaków

Krok 4 z 6

W tym czasie zblenduj chleb. Następnie na suchej patelni upraż bułkę tartą ze słonecznikiem i szczyptą soli. Odstaw bułkę ze słonecznikiem na bok.

Krem z zielonych warzyw i ziemniaków

Krok 5 z 6

Na tej samej patelni rozgrzej odrobinę oleju, następnie smaż przekrojony na pół szczypior razem z cebulkami przez 3-4 minuty, aż się zarumieni.

Krem z zielonych warzyw i ziemniaków

Krok 6 z 6

Gdy zupa skończy się gotować - zblenduj ją i podawaj z bułką tartą oraz podsmażonym szczypiorem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

    Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

    1 godz 31 min Łatwy
  • Placki z resztek warzyw o smaku karmelizowanej cebulki

    Placki z resztek warzyw o smaku karmelizowanej cebulki

    22 min Łatwy
  • Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

    Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

    1 godz 17 min Średni
  • Tofu z pastą paprykową po azjatycku

    Tofu z pastą paprykową po azjatycku

    23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu