Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Do rozgrzania nowy sezon ebook pdf

Zarejestruj się
Krupnik dyniowy z kapustą

Krupnik dyniowy z kapustą

(1)
22min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Krupnik polski z uratowanymi marchewkami WINIARY
300  g
Dynia
4  liści
Kapusta włoska
0.25 
Seler korzeń
trochę
Oliwa do smażenia
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Natka pietruszki
trochę
2-3 cm kawałek świeżego imbiru (opcjonalnie)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.28 g
Węglowodany
16.18 g
Tłuszcze
2.36 g
Wartość energetyczna
141.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Krupnik to jedna z zup, które tradycyjnie kojarzą się z kuchnią polską. I trudno się dziwić. Obecność takich składników jak kasza jęczmienna, liście laurowe i ziele angielskie, przywołują smaki dzieciństwa, rodem z babcinej kuchni.


Dodatkowo krupnik idealnie rozgrzewa w długie, jesienne wieczory. Wystarczy, że dodasz do niego pokrojone warzywa i gotowe. Do naszej zupy wrzucimy to, co akurat mamy pod ręką. Kawałek selera, dyni, pokrojone na małe kawałki liście kapusty. Warzywa podsmażamy na odrobinie oleju i dodajemy świeżo starty korzeń imbiru. Dzięki temu zupa stanie się jeszcze bardziej rozgrzewająca.


Jako bazy użyjemy polskiego krupniku WINIARY z uratowanymi marchewkami. Do jego przygotowania wykorzystano warzywa, które ze względu na nietypową wielkość, niespotykany kształt lub drobne przebarwienia na skórce nie trafiłyby do produkcji.


Nasz krupnik to zupa przygotowana z miłością… i wyrozumiałością dla niedoskonałego wyglądu pysznych warzyw. Gotowe danie dopraw wedle uznania i posyp pietruszką. Jesienią, taka domowa pożywna zupa, to podstawa.

Przygotowanie

22 min
  • Krok 1

    5 min
    Dynię pokrój w kostkę. Kawałek selera pokrój drobno, też w kostkę. Kapustę posiekaj.
  • Krok 2

    10 min
    W garnku rozgrzej odrobinę oliwy. Wrzuć pokrojoną dynię i seler. Całość przesmaż, aż warzywa lekko się zarumienią. Na końcu dodaj pokrojoną kapustę i ewentualnie starty imbir.
  • Krok 3

    6 min
    Do garnka wlej 750 ml zimnej wody i dodaj zawartość opakowania z krupnikiem WINIARY. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 5 min. Na końcu dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 4

    1 min
    Gotową zupę podawaj z natką pietruszki.
Krupnik dyniowy z kapustą

Krok 1 z 4

Dynię pokrój w kostkę. Kawałek selera pokrój drobno, też w kostkę. Kapustę posiekaj.

Krupnik dyniowy z kapustą

Krok 2 z 4

W garnku rozgrzej odrobinę oliwy. Wrzuć pokrojoną dynię i seler. Całość przesmaż, aż warzywa lekko się zarumienią. Na końcu dodaj pokrojoną kapustę i ewentualnie starty imbir.

Krupnik dyniowy z kapustą

Krok 3 z 4

Do garnka wlej 750 ml zimnej wody i dodaj zawartość opakowania z krupnikiem WINIARY. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 5 min. Na końcu dopraw solą i pieprzem.

Krupnik dyniowy z kapustą

Krok 4 z 4

Gotową zupę podawaj z natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Google Plus
lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
T Tereda 44

Krupnik jest bardzo smaczny. Kupiłam zapas na zimę. Polecam!

Pokaż więcej komentarzy
)

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Przystawka
  • środek do polerowania kuchni
  • Wegańskie

Polecane przepisy

  • Śledzie po tatarsku

    Śledzie po tatarsku

    1 godz 14 min Łatwy
  • Sos belgijski

    Sos belgijski

    10 min Łatwy
  • Smażone suszone grzyby

    Smażone suszone grzyby

    12 godz 25 min Średni
  • Ciasto bez jajek

    Ciasto bez jajek

    1 godz 10 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu