Krupnik to jedna z zup, które tradycyjnie kojarzą się z kuchnią polską. I trudno się dziwić. Obecność takich składników jak kasza jęczmienna, liście laurowe i ziele angielskie, przywołują smaki dzieciństwa, rodem z babcinej kuchni.
Dodatkowo krupnik idealnie rozgrzewa w długie, jesienne wieczory. Wystarczy, że dodasz do niego pokrojone warzywa i gotowe. Do naszej zupy wrzucimy to, co akurat mamy pod ręką. Kawałek selera, dyni, pokrojone na małe kawałki liście kapusty. Warzywa podsmażamy na odrobinie oleju i dodajemy świeżo starty korzeń imbiru. Dzięki temu zupa stanie się jeszcze bardziej rozgrzewająca.
Jako bazy użyjemy polskiego krupniku WINIARY z uratowanymi marchewkami. Do jego przygotowania wykorzystano warzywa, które ze względu na nietypową wielkość, niespotykany kształt lub drobne przebarwienia na skórce nie trafiłyby do produkcji.
Nasz krupnik to zupa przygotowana z miłością… i wyrozumiałością dla niedoskonałego wyglądu pysznych warzyw. Gotowe danie dopraw wedle uznania i posyp pietruszką. Jesienią, taka domowa pożywna zupa, to podstawa.
Komentarze 1