Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Warzywna sałatka do słoików na zimę

0
90 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 kg
Ogórek
4 
Papryka czerwona
4 
Cebula
1 
Seler naciowy
8 szklanek
Woda
300 g
Sól
8 szklanek
Woda
3 szklanek
Ocet
3 szklanek
Cukier
2 łyżeczek
Gorczyca mielona
2 łyżeczek
Kolendra

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
854.09 g
Białko
34.01 g
Tłuszcze
7.24 g
Wartość energetyczna
3532.63 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
5 min
Ogórki obrać i pokroić w plastry.
Krok 2
10 min
Paprykę pokroić w paseczki. Seler pokroić w cienkie paseczki. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Zalać szklankami wody i wsypać 1 szklankę soli (ok. 300 g), wymieszać.
Krok 3
60 min
Odstawić na 1 godzinę.
Krok 4
10 min
Po godzinie odcedzić, składniki zalewy zagotować i wystudzić. Wystudzoną zalewą zalać sałatkę, wymieszać i dodać do słoików.
Krok 5
5 min
Gotować słoiki od 3 do 5 minut. Smacznego!
Warzywna sałatka do słoików na zimę

Krok 1 z 5

Ogórki obrać i pokroić w plastry.

Warzywna sałatka do słoików na zimę

Krok 2 z 5

Paprykę pokroić w paseczki. Seler pokroić w cienkie paseczki. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Zalać szklankami wody i wsypać 1 szklankę soli (ok. 300 g), wymieszać.

Warzywna sałatka do słoików na zimę

Krok 3 z 5

Odstawić na 1 godzinę.

Warzywna sałatka do słoików na zimę

Krok 4 z 5

Po godzinie odcedzić, składniki zalewy zagotować i wystudzić. Wystudzoną zalewą zalać sałatkę, wymieszać i dodać do słoików.

Warzywna sałatka do słoików na zimę

Krok 5 z 5

Gotować słoiki od 3 do 5 minut. Smacznego!

Klasyczna sałatka, która będzie stanowić ukoronowanie dania głównego. Atutem tego przepisu jest specjalne dostosowanie go tak, żeby można było przechować sałatkę w słoikach przez długi czas, dzięki czemu będziemy mogli jej skosztować na przykład zimą, kiedy trudno o świeże warzywa. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika