Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Porka ze skwareczkami

(1)
55min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest danusia19671
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Ziemniaki
0.5  szklanka
Mąka
150  g
Wędzone podgardle
trochę
Sól
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.09 g
Tłuszcze
3.51 g
Wartość energetyczna
157.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wodą, dodać sól, gotować.
Krok 2
10 min
W połowie gotowania do ziemniaków wsypać mąkę, gotować do rozgotowania ziemniaków.
Krok 3
2 min
Podczas gotowania ziemniaków z mąką utworzy się kluch, nie mieszać.
Krok 4
2 min
Ugotowane ziemniaki odcedzić do miski, wywaru ziemniaczanego nie wylewać.
Krok 5
3 min
Tłuczkiem do ziemniaków dobrze ubić aby masa była lekko kleista. Gdyby była masa za gęsta, dolać trochę wywaru z ziemniaków, utłuc.
Krok 6
10 min
Podgardle wędzone pokroić w kostkę, stopić na tłuszczu.
Krok 7
3 min
Gotową porkę wyjmować na talerze, polać tłuszczem ze skwarkami.
Porka ze skwareczkami

Krok 1 z 7

Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wodą, dodać sól, gotować.

Porka ze skwareczkami

Krok 2 z 7

W połowie gotowania do ziemniaków wsypać mąkę, gotować do rozgotowania ziemniaków.

Porka ze skwareczkami

Krok 3 z 7

Podczas gotowania ziemniaków z mąką utworzy się kluch, nie mieszać.

Porka ze skwareczkami

Krok 4 z 7

Ugotowane ziemniaki odcedzić do miski, wywaru ziemniaczanego nie wylewać.

Porka ze skwareczkami

Krok 5 z 7

Tłuczkiem do ziemniaków dobrze ubić aby masa była lekko kleista. Gdyby była masa za gęsta, dolać trochę wywaru z ziemniaków, utłuc.

Porka ze skwareczkami

Krok 6 z 7

Podgardle wędzone pokroić w kostkę, stopić na tłuszczu.

Porka ze skwareczkami

Krok 7 z 7

Gotową porkę wyjmować na talerze, polać tłuszczem ze skwarkami.

Prostą i tanią w przygotowaniu porkę ze skwareczkami często przygotowywały nasze babcie. Zatem ten przepis przypomni nam dawne, często już zapomniane smaki. Porka ze skwareczkami to nic innego, jak ziemniaki rozgotowane razem z mąką. Jest to przykład na najprostsze danie, jednak dodatek chrupiących skwareczków sprawi, że całość nabierze smakowitego aromatu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
7.1g / 46%
Tłuszcze
3.5g / 53%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pt., 06/11/2021 - 14:20 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha