Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Porka ze skwareczkami

0
55 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5 kg
Ziemniaki
0.5 szklanka
Mąka
150 g
Wędzone podgardle
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wodą, dodać sól, gotować.
Krok 2
10 min
W połowie gotowania do ziemniaków wsypać mąkę, gotować do rozgotowania ziemniaków.
Krok 3
2 min
Podczas gotowania ziemniaków z mąką utworzy się kluch, nie mieszać.
Krok 4
2 min
Ugotowane ziemniaki odcedzić do miski, wywaru ziemniaczanego nie wylewać.
Krok 5
3 min
Tłuczkiem do ziemniaków dobrze ubić aby masa była lekko kleista. Gdyby była masa za gęsta, dolać trochę wywaru z ziemniaków, utłuc.
Krok 6
10 min
Podgardle wędzone pokroić w kostkę, stopić na tłuszczu.
Krok 7
3 min
Gotową porkę wyjmować na talerze, polać tłuszczem ze skwarkami.
Porka ze skwareczkami

Krok 1 z 7

Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wodą, dodać sól, gotować.

Porka ze skwareczkami

Krok 2 z 7

W połowie gotowania do ziemniaków wsypać mąkę, gotować do rozgotowania ziemniaków.

Porka ze skwareczkami

Krok 3 z 7

Podczas gotowania ziemniaków z mąką utworzy się kluch, nie mieszać.

Porka ze skwareczkami

Krok 4 z 7

Ugotowane ziemniaki odcedzić do miski, wywaru ziemniaczanego nie wylewać.

Porka ze skwareczkami

Krok 5 z 7

Tłuczkiem do ziemniaków dobrze ubić aby masa była lekko kleista. Gdyby była masa za gęsta, dolać trochę wywaru z ziemniaków, utłuc.

Porka ze skwareczkami

Krok 6 z 7

Podgardle wędzone pokroić w kostkę, stopić na tłuszczu.

Porka ze skwareczkami

Krok 7 z 7

Gotową porkę wyjmować na talerze, polać tłuszczem ze skwarkami.

Prostą i tanią w przygotowaniu porkę ze skwareczkami często przygotowywały nasze babcie. Zatem ten przepis przypomni nam dawne, często już zapomniane smaki. Porka ze skwareczkami to nic innego, jak ziemniaki rozgotowane razem z mąką. Jest to przykład na najprostsze danie, jednak dodatek chrupiących skwareczków sprawi, że całość nabierze smakowitego aromatu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika