Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kluski śląskie faszerowane boczkiem i cebulą z sosem pieczeniowym

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Kluski śląskie faszerowane boczkiem i cebulą z sosem pieczeniowym

(0)
30 min
Średni
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 Porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Ziemniaki zero waste z obiadu
600  g
Mąka ziemniaczana
1 
Jajko
1  łyżeczka
Sos pieczeniowy ciemny w słoiku WINIARY
200  g
Boczek wędzony
1 
Cebula
0.5  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Ser żółty (opcjonalnie)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
265.4 g
Wartość energetyczna
1787.1 kcal
Tłuszcze
54.1 g
Białko
55.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kluski śląskie to znany przysmak kuchni regionalnej, który od teraz może stać się ikoną gotowania zero waste. W jaki sposób? Do ich ulepienia użyj ziemniaków z poprzedniego dnia, jeśli ich nadmiar został po obiedzie. Przeciśnij je przez praskę, dodaj mąkę ziemniaczaną i wbij jajko. Jeśli chcesz przygotuj farsz np. smażony boczek z cebulką. Wyrabiaj ciasto do uzyskania równej masy. Dzięki temu kluski staną się przyjemnie sprężyste. Formując kuleczki, w każdej wyciskaj palcem dziurkę. Dziurka jest nie tylko dodatkiem estetycznym — pomaga kluskom równomiernie się ugotować. Warto wybrać duży garnek, aby ugotowały się równomiernie. Znakiem, że są gotowe, jest ich wypływanie na powierzchnię wody. Skoro mamy przepis na kluski, czas przejść do sosu. Bo czymże byłyby one bez siebie? Najlepszy sos do klusek śląskich to ten od WINIARY. Jest aksamitny, esencjonalny i niezwykle aromatyczny. Dzięki niemu kluseczki zmienią się w istny comfort food. Smacznego!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    10 min
    Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj. Boczek usmaż na patelni razem z cebulą. Boczek powinien być rumiany a cebula miękka i złocista. Po usmażeniu przełóż do miski i wystudź. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
  • Krok 2

    5 min
    Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem. Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną oraz jajko i całość dokładnie wymieszaj. Jeżeli ciasto będzie się za bardzo kleiło dodaj mąkę ziemniaczaną.
  • Krok 3

    5 min
    Z ciasta formuj cienkie placki wielkości połowy dłoni. Do środka każdego dodaj łyżeczkę farszu a następnie całość zawiń w formę kulki. W każdej kulce zrób dziurkę na sos.
  • Krok 4

    5 min
    Kluski gotuj w osolonym wrzątku przez ok. 5 min. – lub aż wypłyną na powierzchnie.
  • Krok 5

    5 min
    Podawaj z sosem pieczeniowym Winiary i natką pietruszki.
Kluski śląskie faszerowane boczkiem i cebulą z sosem pieczeniowym

Krok 1 z 5

Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj. Boczek usmaż na patelni razem z cebulą. Boczek powinien być rumiany a cebula miękka i złocista. Po usmażeniu przełóż do miski i wystudź. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

Kluski śląskie faszerowane boczkiem i cebulą z sosem pieczeniowym

Krok 2 z 5

Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem. Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną oraz jajko i całość dokładnie wymieszaj. Jeżeli ciasto będzie się za bardzo kleiło dodaj mąkę ziemniaczaną.

Kluski śląskie faszerowane boczkiem i cebulą z sosem pieczeniowym

Krok 3 z 5

Z ciasta formuj cienkie placki wielkości połowy dłoni. Do środka każdego dodaj łyżeczkę farszu a następnie całość zawiń w formę kulki. W każdej kulce zrób dziurkę na sos.

Kluski śląskie faszerowane boczkiem i cebulą z sosem pieczeniowym

Krok 4 z 5

Kluski gotuj w osolonym wrzątku przez ok. 5 min. – lub aż wypłyną na powierzchnie.

Kluski śląskie faszerowane boczkiem i cebulą z sosem pieczeniowym

Krok 5 z 5

Podawaj z sosem pieczeniowym Winiary i natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Danie z resztek
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kluski kładzione z kaszy manny

    Kluski kładzione z kaszy manny

    23 min Łatwy
  • Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

    Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

    29 min Łatwy
  • Kluski leniwe z ziemniakami

    Kluski leniwe z ziemniakami

    1 godz 2 min Łatwy
  • Kluski z papieru ryżowego z pastą Teriyaki WINIARY

    Kluski z papieru ryżowego z pastą Teriyaki WINIARY

    30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu