Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz ukraiński z pomidorami i warzywami

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Barszcz ukraiński z pomidorami i warzywami

(0)
36 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Marta1819
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Barszcz czerwony Nasza Specjalność WINIARY
2 
Pomidory
100  g
Fasolka szparagowa Zobacz naszą wskazówkę
5 
Brukselka Zobacz naszą wskazówkę
2 
Jajko ugotowane na twardo
1 
Marchewka
1 
Marchewka
1  szklanka
Biała fasola Zobacz naszą wskazówkę
trochę
Włoszczyzna Zobacz naszą wskazówkę
1 
Duży ziemniak
trochę
Koperek
2  łyżek
Kwaśna śmietana
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
61.4 g
Wartość energetyczna
435.7 kcal
Tłuszcze
8.6 g
Białko
29.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupy to podstawa gotowania. Są pyszne i zdrowe, a na dodatek przygotujesz je bardzo łatwo. Przyjmą dowolne warzywa: świeżutkie nowalijki, sezonowe klasyki, te z puszki, a nawet takie z dna lodówki, zmęczone i gorzej wyglądające. Nie ma lepszego sposobu na niemarnowanie i kuchenne porządki.  
 
Za co jeszcze można je lubić? Jesienną porą, zupy doskonale rozgrzewają, sycą i otulają od środka. Przygotowane na bogato, staną się pełnoprawnym posiłkiem i zapewnią dzienną porcję warzyw. Chyba nie trzeba więcej argumentów, by zagościły na Twoim stole. 

Dzisiaj w menu: klasyczny barszcz ukraiński. W zależności od regionu gotowany jest nieco inaczej, a i w każdym domu gospodyni przyrządza go po swojemu. Może być z ziemniakami lub kaszą, a także z dodatkiem klusek pszennych lub gryczanych, czy też bułeczek przygotowanych na parze. 

Podstawą barszczu ukraińskiego są buraki, pomidory (takie mocno dojrzałe, może być też sos lub przecier) i kapusta. Dodatkowo mogą, ale nie muszą, pojawić się ziemniaczki, papryka, fasolka szparagowa. Niekiedy barszcz jest zabielany śmietaną lub dekorowany nią z wierzchu i posypywany jajkiem. Do naszej wersji użyjemy Czerwonego Barszczu WINIARY z Uratowanymi Burakami, włoszczyzny i mocy sezonowych warzyw. Im więcej, tym lepiej. Smacznego! 

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    5 min
    Obierz warzywa. Ziemniak pokrój w kostkę, a marchewkę w plasterki.
  • Krok 2

    5 min
    Brukselkę obierz z zewnętrznych liści i pokrój na połówki. Skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Usmaż na patelni, aż będzie rumiana lub upiecz w piekarniku z opcją grilla.
  • Krok 3

    5 min
    Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój w kostkę, a pozostałości włoszczyzny - w plasterki.
  • Krok 4

    15 min
    Do garnka wlej 2l wody. Dodaj marchewkę, kawałki ziemniaka oraz pozostałe warzywa z włoszczyzny. Gotuj, aż będą miękkie. Na końcu dodaj pomidory, brukselkę, fasolę i fasolkę szparagową.
  • Krok 5

    5 min
    Kiedy warzywa się zagotują, dodaj zawartość opakowania Barszczu WINIARY i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze 5 min.
  • Krok 6

    1 min
    Na koniec dodaj posiekany koperek, pokrojone jajko na twardo oraz kwaśną śmietanę.
Barszcz ukraiński z pomidorami i warzywami

Krok 1 z 6

Obierz warzywa. Ziemniak pokrój w kostkę, a marchewkę w plasterki.

Barszcz ukraiński z pomidorami i warzywami

Krok 2 z 6

Brukselkę obierz z zewnętrznych liści i pokrój na połówki. Skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Usmaż na patelni, aż będzie rumiana lub upiecz w piekarniku z opcją grilla.

Barszcz ukraiński z pomidorami i warzywami

Krok 3 z 6

Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój w kostkę, a pozostałości włoszczyzny - w plasterki.

Barszcz ukraiński z pomidorami i warzywami

Krok 4 z 6

Do garnka wlej 2l wody. Dodaj marchewkę, kawałki ziemniaka oraz pozostałe warzywa z włoszczyzny. Gotuj, aż będą miękkie. Na końcu dodaj pomidory, brukselkę, fasolę i fasolkę szparagową.

Barszcz ukraiński z pomidorami i warzywami

Krok 5 z 6

Kiedy warzywa się zagotują, dodaj zawartość opakowania Barszczu WINIARY i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze 5 min.

Barszcz ukraiński z pomidorami i warzywami

Krok 6 z 6

Na koniec dodaj posiekany koperek, pokrojone jajko na twardo oraz kwaśną śmietanę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia ukraińska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    Barszcz czerwony z pieczonym czosnkiem i grzanką z chałki

    40 min Łatwy
  • Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    Barszcz wigilijny z uszkami z farszem pieczarkowym

    2 godz 20 min Średni
  • Wigilijne paszteciki do barszczu

    Wigilijne paszteciki do barszczu

    7 godz 4 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu