Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz ukraiński z pomidorami i warzywami
Zobacz film

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj

Barszcz ukraiński z pomidorami i warzywami

(0)
36min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Barszcz czerwony Nasza Specjalność WINIARY
2 
Pomidory
100  g
Fasolka szparagowa Zobacz naszą wskazówkę
5 
Brukselka Zobacz naszą wskazówkę
2 
Jajko ugotowane na twardo
1 
Marchewka
1 
Marchewka
1  szklanka
Biała fasola Zobacz naszą wskazówkę
trochę
Włoszczyzna Zobacz naszą wskazówkę
1 
Duży ziemniak
trochę
Koperek
2  łyżek
Kwaśna śmietana
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
29.77 g
Węglowodany
61.37 g
Tłuszcze
8.65 g
Wartość energetyczna
435.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupy to podstawa gotowania. Są pyszne i zdrowe, a na dodatek przygotujesz je bardzo łatwo. Przyjmą dowolne warzywa: świeżutkie nowalijki, sezonowe klasyki, te z puszki, a nawet takie z dna lodówki, zmęczone i gorzej wyglądające. Nie ma lepszego sposobu na niemarnowanie i kuchenne porządki.  
 
Za co jeszcze można je lubić? Jesienną porą, zupy doskonale rozgrzewają, sycą i otulają od środka. Przygotowane na bogato, staną się pełnoprawnym posiłkiem i zapewnią dzienną porcję warzyw. Chyba nie trzeba więcej argumentów, by zagościły na Twoim stole. 

Dzisiaj w menu: klasyczny barszcz ukraiński. W zależności od regionu gotowany jest nieco inaczej, a i w każdym domu gospodyni przyrządza go po swojemu. Może być z ziemniakami lub kaszą, a także z dodatkiem klusek pszennych lub gryczanych, czy też bułeczek przygotowanych na parze. 

Podstawą barszczu ukraińskiego są buraki, pomidory (takie mocno dojrzałe, może być też sos lub przecier) i kapusta. Dodatkowo mogą, ale nie muszą, pojawić się ziemniaczki, papryka, fasolka szparagowa. Niekiedy barszcz jest zabielany śmietaną lub dekorowany nią z wierzchu i posypywany jajkiem. Do naszej wersji użyjemy Czerwonego Barszczu WINIARY z Uratowanymi Burakami, włoszczyzny i mocy sezonowych warzyw. Im więcej, tym lepiej. Smacznego! 

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    5 min
    Obierz warzywa. Ziemniak pokrój w kostkę, a marchewkę w plasterki.
  • Krok 2

    5 min
    Brukselkę obierz z zewnętrznych liści i pokrój na połówki. Skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Usmaż na patelni, aż będzie rumiana lub upiecz w piekarniku z opcją grilla.
  • Krok 3

    5 min
    Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój w kostkę, a pozostałości włoszczyzny - w plasterki.
  • Krok 4

    15 min
    Do garnka wlej 2l wody. Dodaj marchewkę, kawałki ziemniaka oraz pozostałe warzywa z włoszczyzny. Gotuj, aż będą miękkie. Na końcu dodaj pomidory, brukselkę, fasolę i fasolkę szparagową.
  • Krok 5

    5 min
    Kiedy warzywa się zagotują, dodaj zawartość opakowania Barszczu WINIARY i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze 5 min.
  • Krok 6

    1 min
    Na koniec dodaj posiekany koperek, pokrojone jajko na twardo oraz kwaśną śmietanę.
Barszcz ukraiński z pomidorami i warzywami

Krok 1 z 6

Obierz warzywa. Ziemniak pokrój w kostkę, a marchewkę w plasterki.

Barszcz ukraiński z pomidorami i warzywami

Krok 2 z 6

Brukselkę obierz z zewnętrznych liści i pokrój na połówki. Skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Usmaż na patelni, aż będzie rumiana lub upiecz w piekarniku z opcją grilla.

Barszcz ukraiński z pomidorami i warzywami

Krok 3 z 6

Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój w kostkę, a pozostałości włoszczyzny - w plasterki.

Barszcz ukraiński z pomidorami i warzywami

Krok 4 z 6

Do garnka wlej 2l wody. Dodaj marchewkę, kawałki ziemniaka oraz pozostałe warzywa z włoszczyzny. Gotuj, aż będą miękkie. Na końcu dodaj pomidory, brukselkę, fasolę i fasolkę szparagową.

Barszcz ukraiński z pomidorami i warzywami

Krok 5 z 6

Kiedy warzywa się zagotują, dodaj zawartość opakowania Barszczu WINIARY i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze 5 min.

Barszcz ukraiński z pomidorami i warzywami

Krok 6 z 6

Na koniec dodaj posiekany koperek, pokrojone jajko na twardo oraz kwaśną śmietanę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia ukraińska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa jarzynowa ze śmietaną

    Zupa jarzynowa ze śmietaną

    45 min Łatwy
  • Fasolka szparagowa z ziemniakami

    Fasolka szparagowa z ziemniakami

    27 min Łatwy
  • Wiejska potrawka jarzynowa

    Wiejska potrawka jarzynowa

    51 min Łatwy
  • Leczo z dynią

    Leczo z dynią

    31 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu