Cukinia to smaczne i proste w obróbce warzywo, które można wykorzystywać na wiele sposobów. W dodatku ma ona wiele wartości odżywczych i aktualnie znajduje się w szczycie sezonu. Sprawdź 10 naszych ulubionych pomysłów na cukinie!
1. Placki ziemniaczane z cukinią
Kto powiedział, że cukinie można jeść wyłącznie w całości lub w kawałkach? Zetrzyj ją na tarce i usmaż z nich placki! Placki ziemniaczane z cukinią są prostym i szybkim sposobem na smaczny i lekki obiad lub kolację. Podawane z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, jogurtem i koperkiem z pewnością będą smakowały wszystkim miłośnikom lekkich, wytrawnych dań.
Leczo to potrawa doskonale znana większości entuzjastom cukinii. Jeśli należysz do grona miłośników cukinii, nasz przepis z pewnością Ci się spodoba! Nasze leczo przypomina nieco wegetariańskie ratatouille z Prowansji…z domieszką kiełbasy śląskiej. Taka mieszanka smaków doprawiona kostką Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY z pewnością staną się ulubioną potrawą wszystkich zwolenników mieszania smaków!
Dla fanów leczo mamy jeszcze jeden przepis! Leczo warzywne z bakłażana, cukinii, trzech rodzajów papryk oraz Sosu Włoskiego WINIARY to bardzo proste w wykonaniu danie, którego smak z pewnością zachwyci wszystkich miłośników lecza!
Myślisz, że w lasagne nie ma miejsca dla cukinii? Otóż mylisz się! Proponujemy Ci przepis na kultową włoską lasagne z…cukinią zamiast makaronu! Brzmi interesująco, prawda? To proste i smaczne danie, które poza walorami smakowymi będzie zachwycać również swoim niebanalnym wyglądem. Przygotuj je razem z WINIARY POMYSŁ NA… lasagne po bolońsku z parmezanem , możesz też dodać odrobine ulubionego sosu!
5. Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, groszkiem i kozim serem
Wytrawna tarta z cukinią to doskonały pomysł na wszystkie przyjęcia i spotkania ze znajomymi. Lekka, prosta w wykonaniu, wygodna w jedzeniu, a przede wszystkim smaczna! Delikatne ciasto francuskie wymieszane z serem kozim, Ziarenkami Smaku WINIARY i plasterkami cukinii – brzmi dobrze, prawda?
Jeśli poprzednia tarta Cię przekonała – mamy dla Ciebie kolejny przepis! Tym razem cukinia ukrywa się pod pierzynką z chrupkiego sera oraz zalewą z jajek i śmietany. Taka kompozycja będzie się nadawała idealnie na letnie, ale nieco chłodniejsze dni. Jeśli dodasz do tego szklankę Barszczu czerwonego WINIARY, z pewnością podarujesz swoim domownikom prawdziwą warzywną ucztę.
Placuszki z cukinii to doskonały pomysł na ciepłą i lekką kolację lub obiad. Niezwykle pulchne dzięki Proszkowi do pieczenia WINIARY i rozpływające się w ustach, podawane z wędzonym łososiem i koperkiem z pewnością staną się ulubioną potrawą na letnim i jesiennym stole!
Marynowana cukinia to sposób na cieszenie się jej smakiem o wiele dłużej! Idealnie nadaje się na kanapkę, sprawdzi się też jako dodatek do obiadu lub jako przekąska na spotkania towarzyskie. Zamarynuj cukinię z jedną łyżeczką kurkumy – doda to całości bardziej intensywnego smaku i aromatu!
Faszerowane cukinie to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Bogactwo warzyw połączone z mięsem mielonym i ciągnącym się żółtym serem sprawi, że cukinia stanie się prawdziwym źródłem kulinarnej uczty. Podana z Esencjonalnym sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom warzywno-mięsnych połączeń.
Na mamy dla Was cukinię w wydaniu na słodko. Ciasto cytrynowe z cukinią to przepis, którym z pewnością zaskoczysz wielu swoich gości. Aromatyczne i pulchne ciasto dzięki Proszkowi do pieczenia WINIARY z pewnością wyniesie Cię na kulinarny piedestał! znie wypróbuj ten przepis, jeśli chcesz zabłysnąć w kuchni przed swoimi domownikami!
Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.