Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Co zrobić z cukinii?

Należy do warzyw dyniowatych. W zależności od regionu nazywana jest także „kabaczkiem”. W sklepach dostępna jest cały rok, jednak jej sezon przypada na koniec czerwca i trwa do października. Najlepsza będzie młoda, mała lub średnia, jędrna i zielona.

Nie każdy o tym wie, ale jadalne są również kwiaty cukinii (sprawdź przepis tutaj). Cukinia doceniana jest przez dietetyków za swoje walory odżywcze,  jest lekkostrawna.

Jak przyrządzić cukinię?

Smakuje wybornie na surowo w sałatach, krojona obieraczką przypomia makaron papardelle a za pomocą „spiralizer” (specjalnego urządzenia do robienia spaghetti z warzyw) można z niej zrobić spaghetti.

Cukinia świetnie sprawdza się również w daniach na ciepło - smażona (placki), duszona (w ratatuj), grillowana (cienkie podłużne paski), pieczona (z farszem wege lub mięsnym), gotowana na parze (kilka minut na „al dente”).

Łatwo się kisi, jak ogórki (do kiszenia wybieraj młode i jędrne okazy, najlepiej tzw. baby), marynuje albo pikluje w zalewie octowej z dodatkiem miodu, curry i chilli.

Gości z pewnością zaskoczysz ciastem z cukinii. Tutaj znajdziesz przepis na ciasto cytrynowe, ale spróbuj też ciasta z dodatkiem czekolady! Cukinia sprawia, że ciasto jest wilgotne i świeże, a nie jest nawet wyczuwalna!

Polecane artykuły

10 pomysłów na pyszne przepisy z cukinii!
13 przepisów na dania z cukinii i bakłażana idealnych na początek jesieni!
Jak jeść pasternak?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu