Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ratatuj - leczo warzywne
Dodaj do CookBook

Ratatuj - leczo warzywne

(2)
34 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cukinia
1 
Bakłażan
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1 
Liść laurowy
trochę
Pieprz
trochę
Oliwa
2  łyżek
Bulion warzywny WINIARY
3  kulek
Ziele angielskie
1  łyżka
Koncentrat pomidorowy
0.5  łyżeczka
Tymianek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
22.5 g
Wartość energetyczna
121.2 kcal
Tłuszcze
2.5 g
Białko
4.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ratatuj to francuskie leczo warzywne, przygotowywane na bazie cukinii, bakłażana, pomidorów i papryki. To proste, jednogarnkowe danie zaskakuje wyjątkowym smakiem i aromatem. Zanim jednak przepis na tę potrawę przyjął współczesną formę, długo ewoluował. Według krążących we Francji legend ratatuj było daniem podawanym w domach ubogich rolników. Wykorzystywali oni zebrane ze swoich pól płody ziemi i przetwarzali jej w ciepły sycący, warzywny posiłek. Receptura była bardzo prosta i oprócz tego, że zawierała rozmaite warzywa, w niczym nie przypominała współczesnego dania. Szybko się to jednak zmieniło. W okresie międzywojennym po przepis sięgnęli wybitni francuscy kucharze, którzy z prostego dania stworzyli doskonałą w smaku potrawę. W tej formie jest podawana do dziś.

Choć dania przypominające smakiem ratatuj przygotowuje się w wielu rejonach basenu Morza Śródziemnego, francuska wersja smakuje najlepiej. Co więcej, wśród licznych dań z bakłażana i cukinii znajduje się zdecydowanie na czele stawki. Przygotujesz je z soczystych, pełnych aromatu warzyw i doprawisz Bulionem warzywnym WINIARY. Ta przepyszna, niezwykle aromatyczna potrawa rodem znad Sekwany jest niezwykle popularna we Francji, ale jej wyjątkowym smakiem rozkoszują się mieszkańcy przeróżnych zakątków świata, a szczególnie miłośnicy bezmięsnej diety. Przygotowanie potrawy nie zajmuje zbyt dużo czasu, a przepis nie jest zbyt skomplikowany. Z jej przyrządzeniem nie będzie więc większego kłopotu. Świeże warzywa i aromatyczne przyprawy to sekret jej smaku, a Bulion warzywny WINIARY pomoże wydobyć ze składników dania to, co w nich najlepsze.

Aby warzywne leczo smakowało perfekcyjnie, konieczne są dobrej jakości, świeże warzywa. Cukinia, papryka czerwona i żółta oraz bakłażan to główne składniki dania. Należy je pokroić w dużą kostkę. Potrzebna będzie także cebula i czosnek, które drobno posiekane krótko przesmaża się w ganku na odrobinie oliwy. Kiedy w wyniku smażenia, warzywa stają się szkliste, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie wszystko mieszamy i smażymy przez około 5 minut. Po upływie tego czasu dodajemy bulion warzywny, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Uzupełniamy szklanką wody i całość dusimy przez kolejne 20 minut. Kiedy warzywa są już miękkie, potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Rewelacyjnie smakuje podawana ze świeżym pieczywem, ale z powodzeniem można ją serwować z ugotowanym ryżem. Ratatuj – leczo warzywne z pewnością posmakuje wielbicielom jarskich potraw bezmięsnych.

Przygotowanie

34 min
  • Krok 1

    5 min
    Cukinię, bakłażan i paprykę pokrój w dużą kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.
  • Krok 2

    7 min
    W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem. Dodaj cukinię, bakłażan i paprykę i dokładnie całość wymieszaj. Smaż razem ok. 5 min.
  • Krok 3

    20 min
    Po tym czasie dodaj bulion ze słoika oraz koncentrat pomidorowy. Uzupełnij szklanką wody oraz pozostałymi przyprawami. Duś całość razem ok. 20 minut.
  • Krok 4

    2 min
    Przed podaniem dopraw solą i pieprzem oraz posyp natką pietruszki. Podawaj z pieczywem.
Ratatuj - leczo warzywne

Krok 1 z 4

Cukinię, bakłażan i paprykę pokrój w dużą kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.

Ratatuj - leczo warzywne

Krok 2 z 4

W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem. Dodaj cukinię, bakłażan i paprykę i dokładnie całość wymieszaj. Smaż razem ok. 5 min.

Ratatuj - leczo warzywne

Krok 3 z 4

Po tym czasie dodaj bulion ze słoika oraz koncentrat pomidorowy. Uzupełnij szklanką wody oraz pozostałymi przyprawami. Duś całość razem ok. 20 minut.

Ratatuj - leczo warzywne

Krok 4 z 4

Przed podaniem dopraw solą i pieprzem oraz posyp natką pietruszki. Podawaj z pieczywem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Dla sportowców
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia niemiecka
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ratatuj z mięsem mielonym

    Ratatuj z mięsem mielonym

    1 godz 45 min Średni
  • Ratatuj warzywny zapiekany w plasterkach

    Ratatuj warzywny zapiekany w plasterkach

    55 min Łatwy
  • Gulasz paprykowy ze szpeclemi i ratatuj

    Gulasz paprykowy ze szpeclemi i ratatuj

    56 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu