Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ratatuj warzywny zapiekany w plasterkach

0
50min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Cukinia zielona
1 
Cukinia żółta
2 
Bakłażan
1 
Czerwona cebula
trochę
Bazylia świeża
trochę
Pietruszka
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.07 g
Węglowodany
17.14 g
Tłuszcze
2.23 g
Wartość energetyczna
119.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
10 min
Cukinię, bakłażana, czerwoną cebulęi pokrój w cienkie plasterki.
Krok 2
5 min
W garnku wymieszaj zawartość opakowań z bulionem i zagotuj.
Krok 3
30 min
Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą. Na spód naczynia wylej połowę sosu. Na nim ułóż naprzemiennie plasterki warzyw. Następnie dopraw warzywa solą i pieprzem. Zapiekaj w temp 180 stopni przez około 25 min.
Krok 4
5 min
Ułóż na wierzchu listki bazylii i polej zapiekankę pozostałym sosem oraz posyp posiekaną natką pietruszki.
Ratatuj warzywny zapiekany w plasterkach

Krok 1 z 4

Cukinię, bakłażana, czerwoną cebulęi pokrój w cienkie plasterki.

Ratatuj warzywny zapiekany w plasterkach

Krok 2 z 4

W garnku wymieszaj zawartość opakowań z bulionem i zagotuj.

Ratatuj warzywny zapiekany w plasterkach

Krok 3 z 4

Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą. Na spód naczynia wylej połowę sosu. Na nim ułóż naprzemiennie plasterki warzyw. Następnie dopraw warzywa solą i pieprzem. Zapiekaj w temp 180 stopni przez około 25 min.

Ratatuj warzywny zapiekany w plasterkach

Krok 4 z 4

Ułóż na wierzchu listki bazylii i polej zapiekankę pozostałym sosem oraz posyp posiekaną natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
4.1g / 15%
Węglowodany
17.1g / 66%
Tłuszcze
2.2g / 19%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika