Gulasz paprykowy ze szpeclemi i ratatuj
1 godz 10 min
Łatwy
1
opakowanie
600
g
Wieprzowina surowa
1
kg
Pomidory
1
Papryka czerwona
1
Papryka żółta
1
Cukinia
1
Bakłażan
1
Cebula
3
ząbków
trochę
Oliwa z oliwek
1
gałązka
Tymianek
1
Liść laurowy
trochę
Pieprz czarny
200
g
Mąka pszenna pełnoziarnista
2
Jajko
90
ml
Mleko
1
łyżeczka
Sól
1
szczypta
Gałka muszkatołowa
30
g
Masło
2
płaskich łyżek
Pietruszka
.
Wartości odżywcze
Białko
50.4 g
Węglowodany
65 g
Tłuszcze
32.75 g
Wartość energetyczna
734.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
70 min
Krok 1
30 min
Gulasz przygotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu pomysł na…gulasz paprykowy.
Krok 2
10 min
W międzyczasie, gdy będzie się piekł w piekarniku wszystkie warzywa pokrój w jednakową kostkę, ok 2 cm grubości. Ząbki czosnku zgnieć – np. płasko położonym ostrzem noża.
Krok 3
10 min
W żeliwnym garnku smaż przez kilka minut osobno: cebulę, paprykę czerwoną, paprykę żółtą, cukinię i bakłażan. W ten sposób warzywa równomierne się usmażą i po każdym zostanie aromat. Ważne jest, aby każde warzywo doprawić solą już po usmażeniu.
Krok 4
5 min
Usmażone warzywa zmieszaj ze sobą w jednym garnku. Dodaj pomidory (ze skórą lub bez, wedle uznania) czosnek, tymianek i liść laurowy. Wymieszaj i duś ok 30-40 min, w zależności od tego, jaką konsystencję dania chcesz uzyskać, lekko al dente, czy miękkie. Na koniec dopraw jeszcze ratatouille solą i pieprzem.
Krok 5
15 min
Zrób szpecle – do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i sól. Zrób wgłębienie, wbij dwa jajka i wymieszaj widelcem. Wlej mleko i wymieszaj z resztą składników, aż powstanie jednorodna, elastyczna i lekko lejąca się masa. Przełóż część masy na namoczoną deskę do krojenia, wycinaj paseczki ciasta nożem i wrzucaj bezpośrednio do wrzącej, osolonej wody. Gotuj minutę, wyjmij i odsącz. Przełóż gotowe kluseczki do miski i wymieszaj z masłem.
Krok 6
0 min
Serwuj gulasz z ratatuj i szpeclami. Polecam posypać gotowe danie posiekaną natką pietruszki.
Na sycący obiad proponujemy gulasz paprykowy ze szpeclami i ratatuj Szpecle to mączne, okrągłe kluseczki przyrządzane w południowym rejonie Niemiec, natomiast ratatuj to francuska zapiekanka warzywna. Proponujemy połączenie tych składników w sycącą potrawę, która z łatwością może posłużyć za jednodaniowy obiad. Przygotuj WINAIRY POMYSŁ NA… gulasz paprykowy, a następnie zajmij się przyrządzeniem szpecli i ratatuj. Efekt będzie tak smakowity, że palce lizać!
Komentarze 0