Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gulasz paprykowy ze szpeclemi i ratatuj

0
70 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
WINIARY POMYSŁ NA... gulasz paprykowy
600 g
Wieprzowina surowa
1 kg
Pomidory
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta
1 
Cukinia
1 
Bakłażan
1 
Cebula
3 ząbków
Czosnek
1 trochę
Oliwa z oliwek
1 gałązka
Tymianek
1 
Liść laurowy
1 trochę
Pieprz czarny
200 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 
Jajko
90 ml
Mleko
1 łyżeczka
Sól
1 szczypta
Gałka muszkatołowa
30 g
Masło
2 płaskich łyżek
Pietruszka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
32.75 g
Białko
50.4 g
Węglowodany
65 g
Wartość energetyczna
734.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
Krok 1
30 min
Gulasz przygotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu pomysł na…gulasz paprykowy.
Krok 2
10 min
W międzyczasie, gdy będzie się piekł w piekarniku wszystkie warzywa pokrój w jednakową kostkę, ok 2 cm grubości. Ząbki czosnku zgnieć – np. płasko położonym ostrzem noża.
Krok 3
10 min
W żeliwnym garnku smaż przez kilka minut osobno: cebulę, paprykę czerwoną, paprykę żółtą, cukinię i bakłażan. W ten sposób warzywa równomierne się usmażą i po każdym zostanie aromat. Ważne jest, aby każde warzywo doprawić solą już po usmażeniu.
Krok 4
5 min
Usmażone warzywa zmieszaj ze sobą w jednym garnku. Dodaj pomidory (ze skórą lub bez, wedle uznania) czosnek, tymianek i liść laurowy. Wymieszaj i duś ok 30-40 min, w zależności od tego, jaką konsystencję dania chcesz uzyskać, lekko al dente, czy miękkie. Na koniec dopraw jeszcze ratatouille solą i pieprzem.
Krok 5
15 min
Zrób szpecle – do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i sól. Zrób wgłębienie, wbij dwa jajka i wymieszaj widelcem. Wlej mleko i wymieszaj z resztą składników, aż powstanie jednorodna, elastyczna i lekko lejąca się masa. Przełóż część masy na namoczoną deskę do krojenia, wycinaj paseczki ciasta nożem i wrzucaj bezpośrednio do wrzącej, osolonej wody. Gotuj minutę, wyjmij i odsącz. Przełóż gotowe kluseczki do miski i wymieszaj z masłem.
Krok 6
0 min
Serwuj gulasz z ratatuj i szpeclami. Polecam posypać gotowe danie posiekaną natką pietruszki.
Gulasz paprykowy ze szpeclemi i ratatuj

Krok 1 z 6

Gulasz przygotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu pomysł na…gulasz paprykowy.

Gulasz paprykowy ze szpeclemi i ratatuj

Krok 2 z 6

W międzyczasie, gdy będzie się piekł w piekarniku wszystkie warzywa pokrój w jednakową kostkę, ok 2 cm grubości. Ząbki czosnku zgnieć – np. płasko położonym ostrzem noża.

Gulasz paprykowy ze szpeclemi i ratatuj

Krok 3 z 6

W żeliwnym garnku smaż przez kilka minut osobno: cebulę, paprykę czerwoną, paprykę żółtą, cukinię i bakłażan. W ten sposób warzywa równomierne się usmażą i po każdym zostanie aromat. Ważne jest, aby każde warzywo doprawić solą już po usmażeniu.

Gulasz paprykowy ze szpeclemi i ratatuj

Krok 4 z 6

Usmażone warzywa zmieszaj ze sobą w jednym garnku. Dodaj pomidory (ze skórą lub bez, wedle uznania) czosnek, tymianek i liść laurowy. Wymieszaj i duś ok 30-40 min, w zależności od tego, jaką konsystencję dania chcesz uzyskać, lekko al dente, czy miękkie. Na koniec dopraw jeszcze ratatouille solą i pieprzem.

Gulasz paprykowy ze szpeclemi i ratatuj

Krok 5 z 6

Zrób szpecle – do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i sól. Zrób wgłębienie, wbij dwa jajka i wymieszaj widelcem. Wlej mleko i wymieszaj z resztą składników, aż powstanie jednorodna, elastyczna i lekko lejąca się masa. Przełóż część masy na namoczoną deskę do krojenia, wycinaj paseczki ciasta nożem i wrzucaj bezpośrednio do wrzącej, osolonej wody. Gotuj minutę, wyjmij i odsącz. Przełóż gotowe kluseczki do miski i wymieszaj z masłem.

Gulasz paprykowy ze szpeclemi i ratatuj

Krok 6 z 6

Serwuj gulasz z ratatuj i szpeclami. Polecam posypać gotowe danie posiekaną natką pietruszki.

Na sycący obiad proponujemy gulasz paprykowy ze szpeclami i ratatuj Szpecle to mączne, okrągłe kluseczki przyrządzane w południowym rejonie Niemiec, natomiast ratatuj to francuska zapiekanka warzywna. Proponujemy połączenie tych składników w sycącą potrawę, która z łatwością może posłużyć za jednodaniowy obiad. Przygotuj WINAIRY POMYSŁ NA… gulasz paprykowy, a następnie zajmij się przyrządzeniem szpecli i ratatuj. Efekt będzie tak smakowity, że palce lizać!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika