Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gulasz paprykowy ze szpeclemi i ratatuj
Dodaj do CookBook

Gulasz paprykowy ze szpeclemi i ratatuj

(0)
56 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest David Gaboriaud
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA… gulasz z cebulą i papryką
600  g
Wieprzowina surowa
1  kg
Pomidory
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta
1 
Cukinia
1 
Bakłażan
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
trochę
Oliwa z oliwek
1  gałązka
Tymianek
1 
Liść laurowy
trochę
Pieprz czarny
200  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 
Jajko
90  ml
Mleko
1  łyżeczka
Sól
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
30  g
Masło
2  płaskich łyżek
Pietruszka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
65.3 g
Wartość energetyczna
736 kcal
Tłuszcze
32.5 g
Białko
51 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Na sycący obiad proponujemy gulasz paprykowy ze szpeclami i ratatuj. Szpecle to mączne, okrągłe kluseczki przyrządzane w południowym rejonie Niemiec, natomiast ratatuj to francuska zapiekanka warzywna. Proponujemy połączenie tych składników w sycącą potrawę, która z łatwością może posłużyć za jednodaniowy obiad. Przygotuj WINIARY POMYSŁ NA… gulasz, a następnie zajmij się przyrządzeniem szpecli i ratatuj. Efekt będzie tak smakowity, że palce lizać!

Przygotowanie

56 min
  • Krok 1

    15 min
    Gulasz przygotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu POMYSŁU NA... gulasz.
  • Krok 2

    10 min
    W międzyczasie, gdy będzie się piekł w piekarniku wszystkie warzywa pokrój w jednakową kostkę, ok 2 cm grubości. Ząbki czosnku zgnieć – np. płasko położonym ostrzem noża.
  • Krok 3

    10 min
    W żeliwnym garnku smaż przez kilka minut osobno: cebulę, paprykę czerwoną, paprykę żółtą, cukinię i bakłażan. W ten sposób warzywa równomierne się usmażą i po każdym zostanie aromat. Ważne jest, aby każde warzywo doprawić solą już po usmażeniu.
  • Krok 4

    5 min
    Usmażone warzywa zmieszaj ze sobą w jednym garnku. Dodaj pomidory (ze skórą lub bez, wedle uznania) czosnek, tymianek i liść laurowy. Wymieszaj i duś ok 30-40 min, w zależności od tego, jaką konsystencję dania chcesz uzyskać, lekko al dente, czy miękkie. Na koniec dopraw jeszcze ratatouille solą i pieprzem.
  • Krok 5

    15 min
    Zrób szpecle – do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i sól. Zrób wgłębienie, wbij dwa jajka i wymieszaj widelcem. Wlej mleko i wymieszaj z resztą składników, aż powstanie jednorodna, elastyczna i lekko lejąca się masa. Przełóż część masy na namoczoną deskę do krojenia, wycinaj paseczki ciasta nożem i wrzucaj bezpośrednio do wrzącej, osolonej wody. Gotuj minutę, wyjmij i odsącz. Przełóż gotowe kluseczki do miski i wymieszaj z masłem.
  • Krok 6

    1 min
    Serwuj gulasz z ratatuj i szpeclami. Polecam posypać gotowe danie posiekaną natką pietruszki.
Gulasz paprykowy ze szpeclemi i ratatuj

Krok 1 z 6

Gulasz przygotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu POMYSŁU NA... gulasz.

Gulasz paprykowy ze szpeclemi i ratatuj

Krok 2 z 6

W międzyczasie, gdy będzie się piekł w piekarniku wszystkie warzywa pokrój w jednakową kostkę, ok 2 cm grubości. Ząbki czosnku zgnieć – np. płasko położonym ostrzem noża.

Gulasz paprykowy ze szpeclemi i ratatuj

Krok 3 z 6

W żeliwnym garnku smaż przez kilka minut osobno: cebulę, paprykę czerwoną, paprykę żółtą, cukinię i bakłażan. W ten sposób warzywa równomierne się usmażą i po każdym zostanie aromat. Ważne jest, aby każde warzywo doprawić solą już po usmażeniu.

Gulasz paprykowy ze szpeclemi i ratatuj

Krok 4 z 6

Usmażone warzywa zmieszaj ze sobą w jednym garnku. Dodaj pomidory (ze skórą lub bez, wedle uznania) czosnek, tymianek i liść laurowy. Wymieszaj i duś ok 30-40 min, w zależności od tego, jaką konsystencję dania chcesz uzyskać, lekko al dente, czy miękkie. Na koniec dopraw jeszcze ratatouille solą i pieprzem.

Gulasz paprykowy ze szpeclemi i ratatuj

Krok 5 z 6

Zrób szpecle – do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i sól. Zrób wgłębienie, wbij dwa jajka i wymieszaj widelcem. Wlej mleko i wymieszaj z resztą składników, aż powstanie jednorodna, elastyczna i lekko lejąca się masa. Przełóż część masy na namoczoną deskę do krojenia, wycinaj paseczki ciasta nożem i wrzucaj bezpośrednio do wrzącej, osolonej wody. Gotuj minutę, wyjmij i odsącz. Przełóż gotowe kluseczki do miski i wymieszaj z masłem.

Gulasz paprykowy ze szpeclemi i ratatuj

Krok 6 z 6

Serwuj gulasz z ratatuj i szpeclami. Polecam posypać gotowe danie posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Gulasz segedyński

    Gulasz segedyński

    1 godz 17 min Łatwy
  • Prosty i pyszny gulasz wołowy

    Prosty i pyszny gulasz wołowy

    1 godz 28 min Łatwy
  • Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

    Gulasz wieprzowy z kiszonymi ogórkami

    1 godz 20 min Łatwy
  • Gulasz z żołądków drobiowych z marchewką i papryką

    Gulasz z żołądków drobiowych z marchewką i papryką

    1 godz 13 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu