Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto cytrynowe z cukinią

Ciasto cytrynowe z cukinią

(2)
1 godz 23 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
2  łyżek
Skórka z cytryny
0.5  szklanka
Maślanka
2  łyżek
Sok z cytryny
250  g
Cukinia
0.5  szklanka
Olej słonecznikowy
1.33  szklanek
Cukier
2 
Jajko
0.5  łyżeczka
Sól
1  szklanka
Cukier puder
5  łyżek
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.16 g
Węglowodany
65.67 g
Tłuszcze
12.81 g
Wartość energetyczna
384.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wydaje Ci się, że cukinia to warzywo nadające się wyłącznie do wytrawnych przepisów? Nic bardziej mylnego! Przepis na ciasto cytrynowe z cukinią to idealny sposób na wykorzystanie tego warzywa w nieco mniej popularny sposób. Zaskocz swoich gości i zrób dla nich ciasto cytrynowe z cukinią!

Przygotowanie

83 min
  • Krok 1

    5 min
    Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia oraz sól i wymieszaj.
  • Krok 2

    15 min
    Jajka zmiksuj z olejem roślinnym w oddzielnej misce. Dodaj cukier, maślankę, sok i skórkę cytryny. Wymieszaj wszystko dokładnie. Na koniec dodaj cukinię i wymieszaj.
  • Krok 3

    5 min
    Do mokrych składników wsyp mieszankę mąki, proszku do pieczenia oraz soli i wymieszaj wszystko.
  • Krok 4

    3 min
    Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (27x21).
  • Krok 5

    45 min
    Piecz przez 40-45 minut w temperaturze 180C.
  • Krok 6

    5 min
    LUKIER: Cukier puder przesiej do miseczki. Dodawaj stopniowo po łyżce soku z cytryny i ucieraj je ze sobą.
  • Krok 7

    2 min
    Dodaj więcej soku, gdy lukier jest za słodki lub cukru pudru, gdy jest za rzadki.
  • Krok 8

    3 min
    Upieczone ciasto udekoruj lukrem. Poczekaj do całkowitego wystudzenia. Smacznego!
Ciasto cytrynowe z cukinią

Krok 1 z 8

Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia oraz sól i wymieszaj.

Ciasto cytrynowe z cukinią

Krok 2 z 8

Jajka zmiksuj z olejem roślinnym w oddzielnej misce. Dodaj cukier, maślankę, sok i skórkę cytryny. Wymieszaj wszystko dokładnie. Na koniec dodaj cukinię i wymieszaj.

Ciasto cytrynowe z cukinią

Krok 3 z 8

Do mokrych składników wsyp mieszankę mąki, proszku do pieczenia oraz soli i wymieszaj wszystko.

Ciasto cytrynowe z cukinią

Krok 4 z 8

Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (27x21).

Ciasto cytrynowe z cukinią

Krok 5 z 8

Piecz przez 40-45 minut w temperaturze 180C.

Ciasto cytrynowe z cukinią

Krok 6 z 8

LUKIER: Cukier puder przesiej do miseczki. Dodawaj stopniowo po łyżce soku z cytryny i ucieraj je ze sobą.

Ciasto cytrynowe z cukinią

Krok 7 z 8

Dodaj więcej soku, gdy lukier jest za słodki lub cukru pudru, gdy jest za rzadki.

Ciasto cytrynowe z cukinią

Krok 8 z 8

Upieczone ciasto udekoruj lukrem. Poczekaj do całkowitego wystudzenia. Smacznego!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 3

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A Aga

Cukinia ma być starta na tace czy zblendowana bo nie ma żadnej informacji. Z góry dziękuję....

Winiary
Expert

Aga, cukinię ścieramy na dużych oczkach i odciskamy dokładnie sok po starciu. Pozdrawiamy!

M Monika

Czy można zastąpić maślankę kefirem?

Winiary
Expert

Moniko, tak, tą samą ilością :) Pozdrawiamy!

K KRK

"Dodaj więcej cukru pudru, gdy lukier jest za słodki..." , a co dodać jak jest za mało słodki?

Winiary
Expert

KRK, przepraszamy za przejęzyczenie :) Gdy lukier jest za słodki, trzeba dodać więcej soku, za gdy jest za rzadki, więcej cukru pudru. Poprawiliśmy ten błąd również w opisie przygotowania (krok 7). Pozdrawiamy.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Jajka
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Babka majonezowa

    Babka majonezowa

    1 godz 10 min Łatwy
  • Choinki piernikowe

    Choinki piernikowe

    1 godz 31 min Łatwy
  • Sernik krakowski

    Sernik krakowski

    1 godz 45 min
  • Babka cytrynowa z majonezem

    Babka cytrynowa z majonezem

    1 godz 17 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu