Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto cytrynowe z cukinią

0
83 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 kubków
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżeczek
2 łyżek
Skórka z cytryny
0.5 kubek
Maślanka
2 łyżek
Sok z cytryny
250 g
Cukinia
0.5 szklanka
Olej słonecznikowy
1.33 szklanek
Cukier
2 
Jajko
0.5 łyżeczka
Sól
1 szklanka
Cukier puder
5 łyżek
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
29.76 g
Białko
5.16 g
Węglowodany
48.7 g
Wartość energetyczna
384.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

83 min
Krok 1
5 min
Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia oraz sól i wymieszaj.
Krok 2
15 min
Jajka zmiksuj z olejem roślinnym w oddzielnej misce. Dodaj cukier, maślankę, sok i skórkę cytryny. Wymieszaj wszystko dokładnie. Na koniec dodaj cukinię i wymieszaj.
Krok 3
5 min
Do mokrych składników wsyp mieszankę mąki, proszku do pieczenia oraz soli i wymieszaj wszystko.
Krok 4
3 min
Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (27x21).
Krok 5
45 min
Piecz przez 40-45 minut w temperaturze 180C.
Krok 6
5 min
LUKIER: Cukier puder przesiej do miseczki. Dodawaj stopniowo po łyżce soku z cytryny i ucieraj je ze sobą.
Krok 7
2 min
Dodaj więcej cukru pudru, gdy lukier jest za słodki lub soku, gdy jest za rzadki.
Krok 8
3 min
Upieczone ciasto udekoruj lukrem. Poczekaj do całkowitego wystudzenia. Smacznego!
Ciasto cytrynowe z cukinią

Krok 1 z 8

Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia oraz sól i wymieszaj.

Ciasto cytrynowe z cukinią

Krok 2 z 8

Jajka zmiksuj z olejem roślinnym w oddzielnej misce. Dodaj cukier, maślankę, sok i skórkę cytryny. Wymieszaj wszystko dokładnie. Na koniec dodaj cukinię i wymieszaj.

Ciasto cytrynowe z cukinią

Krok 3 z 8

Do mokrych składników wsyp mieszankę mąki, proszku do pieczenia oraz soli i wymieszaj wszystko.

Ciasto cytrynowe z cukinią

Krok 4 z 8

Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (27x21).

Ciasto cytrynowe z cukinią

Krok 5 z 8

Piecz przez 40-45 minut w temperaturze 180C.

Ciasto cytrynowe z cukinią

Krok 6 z 8

LUKIER: Cukier puder przesiej do miseczki. Dodawaj stopniowo po łyżce soku z cytryny i ucieraj je ze sobą.

Ciasto cytrynowe z cukinią

Krok 7 z 8

Dodaj więcej cukru pudru, gdy lukier jest za słodki lub soku, gdy jest za rzadki.

Ciasto cytrynowe z cukinią

Krok 8 z 8

Upieczone ciasto udekoruj lukrem. Poczekaj do całkowitego wystudzenia. Smacznego!

Wydaje Ci się, że cukinia to warzywo nadające się wyłącznie do wytrawnych przepisów? Nic bardziej mylnego! Przepis na ciasto cytrynowe z cukinią to idealny sposób na wykorzystanie tego warzywa w nieco mniej popularny sposób. Zaskocz swoich gości i zrób dla nich ciasto cytrynowe z cukinią!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika