Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wydaje Ci się, że cukinia to warzywo nadające się wyłącznie do wytrawnych przepisów? Nic bardziej mylnego! Przepis na ciasto cytrynowe z cukinią to idealny sposób na wykorzystanie tego warzywa w nieco mniej popularny sposób. Zaskocz swoich gości i zrób dla nich ciasto cytrynowe z cukinią!
Przygotowanie
83 min
Krok 1
5 min
Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia oraz sól i wymieszaj.
Krok 2
15 min
Jajka zmiksuj z olejem roślinnym w oddzielnej misce. Dodaj cukier, maślankę, sok i skórkę cytryny. Wymieszaj wszystko dokładnie. Na koniec dodaj cukinię i wymieszaj.
Krok 3
5 min
Do mokrych składników wsyp mieszankę mąki, proszku do pieczenia oraz soli i wymieszaj wszystko.
Krok 4
3 min
Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (27x21).
Krok 5
45 min
Piecz przez 40-45 minut w temperaturze 180C.
Krok 6
5 min
LUKIER: Cukier puder przesiej do miseczki. Dodawaj stopniowo po łyżce soku z cytryny i ucieraj je ze sobą.
Krok 7
2 min
Dodaj więcej soku, gdy lukier jest za słodki lub cukru pudru, gdy jest za rzadki.
Krok 8
3 min
Upieczone ciasto udekoruj lukrem. Poczekaj do całkowitego wystudzenia. Smacznego!
Krok 1
z
8
Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia oraz sól i wymieszaj.
Krok 2
z
8
Jajka zmiksuj z olejem roślinnym w oddzielnej misce. Dodaj cukier, maślankę, sok i skórkę cytryny. Wymieszaj wszystko dokładnie. Na koniec dodaj cukinię i wymieszaj.
Krok 3
z
8
Do mokrych składników wsyp mieszankę mąki, proszku do pieczenia oraz soli i wymieszaj wszystko.
Krok 4
z
8
Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (27x21).
Krok 5
z
8
Piecz przez 40-45 minut w temperaturze 180C.
Krok 6
z
8
LUKIER: Cukier puder przesiej do miseczki. Dodawaj stopniowo po łyżce soku z cytryny i ucieraj je ze sobą.
Krok 7
z
8
Dodaj więcej soku, gdy lukier jest za słodki lub cukru pudru, gdy jest za rzadki.
Krok 8
z
8
Upieczone ciasto udekoruj lukrem. Poczekaj do całkowitego wystudzenia. Smacznego!
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
4
M
Miron
Jaką pojemność ma kubek do mąki? Lub proszę podać ilość mąki w gramach.
Winiary
Expert
Dodajemy 2 szklanki mąki, czyli ok. 260 g.
A
Aga
Cukinia ma być starta na tace czy zblendowana bo nie ma żadnej informacji. Z góry dziękuję....
Winiary
Expert
Aga, cukinię ścieramy na dużych oczkach i odciskamy dokładnie sok po starciu. Pozdrawiamy!
M
Monika
Czy można zastąpić maślankę kefirem?
Winiary
Expert
Moniko, tak, tą samą ilością :) Pozdrawiamy!
K
KRK
"Dodaj więcej cukru pudru, gdy lukier jest za słodki..." , a co dodać jak jest za mało słodki?
Winiary
Expert
KRK, przepraszamy za przejęzyczenie :) Gdy lukier jest za słodki, trzeba dodać więcej soku, za gdy jest za rzadki, więcej cukru pudru. Poprawiliśmy ten błąd również w opisie przygotowania (krok 7). Pozdrawiamy.
Komentarze 4