Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Marynowana cukinia

(5)
45min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3  kg
Cukinia
6  szklanek
Woda
2.5  szklanek
Ocet
1.5  szklanek
Cukier
2  łyżek
Sól
1  łyżeczka
Kurkuma
trochę
Pieprz czarny
1  ząbek
2  opakowań
Ziele angielskie
1 
Liść laurowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.86 g
Węglowodany
56.27 g
Tłuszcze
1.56 g
Wartość energetyczna
250.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
10 min
Cukinię umyj, odetnij końcówki, pokrój w plasterki.
Krok 2
15 min
Składniki zalewy dodaj do garnka i podgrzej, aż się dobrze połączą.
Krok 3
5 min
Do umytych w gorącej wodzie słoików wkładaj pokrojoną cukinię, po kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku.
Krok 4
15 min
Zalej zalewą, ale nie do pełna. Zakręć dobrze i pasteryzuj w wodzie w garnku wyłożonym ściereczką ok. 12 minut. Odstaw do ostygnięcia
Marynowana cukinia

Krok 1 z 4

Cukinię umyj, odetnij końcówki, pokrój w plasterki.

Marynowana cukinia

Krok 2 z 4

Składniki zalewy dodaj do garnka i podgrzej, aż się dobrze połączą.

Marynowana cukinia

Krok 3 z 4

Do umytych w gorącej wodzie słoików wkładaj pokrojoną cukinię, po kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku.

Marynowana cukinia

Krok 4 z 4

Zalej zalewą, ale nie do pełna. Zakręć dobrze i pasteryzuj w wodzie w garnku wyłożonym ściereczką ok. 12 minut. Odstaw do ostygnięcia

Cukinia marynowana domowym sposobem świetnie smakuje na kanapkach z wędliną, dowolnym serem i warzywami, jest znakomitym dodatkiem do wielu obiadów, a nawet składnikiem sałatek. Z cukinii marynowanej zrobisz też przepyszne przekąski na imprezę czy przyjęcie: koreczki, małe szaszłyki, roladki z łososiem lub szynką. Kup w sezonie najsmaczniejsze cukinie i zamarynuj je według naszego przepisu, aby o wiele dłużej cieszyć się ich smakiem. Już jedna łyżeczka kurkumy nada marynowanym cukiniom bogatszego smaku i aromatu!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 5
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
55
55
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 07/31/2021 - 12:10 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 07/25/2021 - 18:42 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 07/25/2021 - 18:42 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 07/20/2021 - 13:06 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) czw., 07/08/2021 - 14:19 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha