Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cukinia marynowana domowym sposobem świetnie smakuje na kanapkach z wędliną, dowolnym serem i warzywami, jest znakomitym dodatkiem do wielu obiadów, a nawet składnikiem sałatek. Z cukinii marynowanej zrobisz też przepyszne przekąski na imprezę czy przyjęcie: koreczki, małe szaszłyki, roladki z łososiem lub szynką. Kup w sezonie najsmaczniejsze cukinie i zamarynuj je według naszego przepisu, aby o wiele dłużej cieszyć się ich smakiem. Już jedna łyżeczka kurkumy nada marynowanym cukiniom bogatszego smaku i aromatu!
Przygotowanie
45 min
Krok 1
10 min
Cukinię umyj, odetnij końcówki, pokrój w plasterki.
Krok 2
15 min
Składniki zalewy dodaj do garnka i podgrzej, aż się dobrze połączą.
Krok 3
5 min
Do umytych w gorącej wodzie słoików wkładaj pokrojoną cukinię, po kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku.
Krok 4
15 min
Zalej zalewą, ale nie do pełna. Zakręć dobrze i pasteryzuj w wodzie w garnku wyłożonym ściereczką ok. 12 minut. Odstaw do ostygnięcia
Krok 1
z
4
Cukinię umyj, odetnij końcówki, pokrój w plasterki.
Krok 2
z
4
Składniki zalewy dodaj do garnka i podgrzej, aż się dobrze połączą.
Krok 3
z
4
Do umytych w gorącej wodzie słoików wkładaj pokrojoną cukinię, po kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku.
Krok 4
z
4
Zalej zalewą, ale nie do pełna. Zakręć dobrze i pasteryzuj w wodzie w garnku wyłożonym ściereczką ok. 12 minut. Odstaw do ostygnięcia
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
A
ANIUSIA
Czy bez cukru też wyjdzie? Czy można dodać w zamian np. Ksylitol. Czy cukier jest potrzebny do jakiejś reakcji?
Winiary
Expert
Cukier jest potrzebny do smaku. Możesz wymienić cukier na ksylitol (mniejszą ilość). Pozdrawiamy!
Komentarze 1