Marynowana cukinia
45min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
4.86 g
Węglowodany
56.27 g
Tłuszcze
1.56 g
Wartość energetyczna
250.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
45 min
Krok 1
10 min
Cukinię umyj, odetnij końcówki, pokrój w plasterki.
Krok 2
15 min
Składniki zalewy dodaj do garnka i podgrzej, aż się dobrze połączą.
Krok 3
5 min
Do umytych w gorącej wodzie słoików wkładaj pokrojoną cukinię, po kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku.
Krok 4
15 min
Zalej zalewą, ale nie do pełna. Zakręć dobrze i pasteryzuj w wodzie w garnku wyłożonym ściereczką ok. 12 minut. Odstaw do ostygnięcia
Cukinia marynowana domowym sposobem świetnie smakuje na kanapkach z wędliną, dowolnym serem i warzywami, jest znakomitym dodatkiem do wielu obiadów, a nawet składnikiem sałatek. Z cukinii marynowanej zrobisz też przepyszne przekąski na imprezę czy przyjęcie: koreczki, małe szaszłyki, roladki z łososiem lub szynką. Kup w sezonie najsmaczniejsze cukinie i zamarynuj je według naszego przepisu, aby o wiele dłużej cieszyć się ich smakiem. Już jedna łyżeczka kurkumy nada marynowanym cukiniom bogatszego smaku i aromatu!
Komentarze 0