Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Marynowana cukinia

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 kg
Cukinia
6 szklanek
Woda
2.5 szklanek
Ocet
1.5 szklanek
Cukier
2 łyżek
Sól
1 łyżeczka
Kurkuma
1 trochę
Pieprz czarny
1 ząbek
Czosnek
2 paczek
Ziele angielskie
1 
Liść laurowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
250.12 kcal
Tłuszcze
1.56 g
Białko
4.86 g
Węglowodany
56.27 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
10 min
Cukinię umyj, odetnij końcówki, pokrój w plasterki.
Krok 2
15 min
Składniki zalewy dodaj do garnka i podgrzej, aż się dobrze połączą.
Krok 3
5 min
Do umytych w gorącej wodzie słoików wkładaj pokrojoną cukinię, po kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku.
Krok 4
15 min
Zalej zalewą, ale nie do pełna. Zakręć dobrze i pasteryzuj w wodzie w garnku wyłożonym ściereczką ok. 12 minut. Odstaw do ostygnięcia
Marynowana cukinia

Krok 1 z 4

Cukinię umyj, odetnij końcówki, pokrój w plasterki.

Marynowana cukinia

Krok 2 z 4

Składniki zalewy dodaj do garnka i podgrzej, aż się dobrze połączą.

Marynowana cukinia

Krok 3 z 4

Do umytych w gorącej wodzie słoików wkładaj pokrojoną cukinię, po kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku.

Marynowana cukinia

Krok 4 z 4

Zalej zalewą, ale nie do pełna. Zakręć dobrze i pasteryzuj w wodzie w garnku wyłożonym ściereczką ok. 12 minut. Odstaw do ostygnięcia

Cukinia marynowana domowym sposobem świetnie smakuje na kanapkach z wędliną, dowolnym serem i warzywami, jest znakomitym dodatkiem do wielu obiadów, a nawet składnikiem sałatek. Z cukinii marynowanej zrobisz też przepyszne przekąski na imprezę czy przyjęcie: koreczki, małe szaszłyki, roladki z łososiem lub szynką. Kup w sezonie najsmaczniejsze cukinie i zamarynuj je według naszego przepisu, aby o wiele dłużej cieszyć się ich smakiem. Już jedna łyżeczka kurkumy nada marynowanym cukiniom bogatszego smaku i aromatu!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika