Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze
55 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
55 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
13.2g / 41%
Węglowodany
2.4g / 8%
Tłuszcze
7.2g / 50%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

+

Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

Wróć

Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

(3)
4 godz 40 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  paczka
Sos pieczeniowy delikatny WINIARY
50  ml
Białe wino wytrawne
1.5  kg
Rostbef
2  gałązek
Rozmaryn
6  gałązek
Tymianek
2  łyżeczek
Pieprz czarny grubo mielony
1  ząbek
Czosnek
4  łyżek
Olej
2  łyżeczek
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.17 g
Węglowodany
2.44 g
Tłuszcze
7.17 g
Wartość energetyczna
136.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Aromatyczna ziołowa marynata, to podstawa tej pieczeni. Pachnący rozmaryn, tymianek, czarny pieprz i czosnek stanowią pyszną marynatę dla soczystego rostbefu. By Twoja pieczeń prezentowała się na świątecznym stole jak w najlepszej restauracji, podawaj ją z wyśmienitym sosem pieczeniowym z maślaną nutą WINIARY oraz dodatkiem czerwonego wina.

Przygotowanie

280 min
  • Krok 1

    10 min
    Wołowinę osusz i pozbaw błon.
  • Krok 2

    5 min
    Rozmaryn, tymianek, czosnek, pieprz, olej zmiksuj w blenderze na gładką pastę. Natrzyj nią rostbef.
  • Krok 3

    10 min
    Rostbef obsmaż na złoty kolor z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni.
  • Krok 4

    240 min
    Rozgrzej piekarnik do 90 stopni. Zawiń w folię aluminiową lub rękaw do pieczenia i piecz około 4 godzin. Jeżeli masz termometr przystosowany do pieczenia w piekarniku wbij go przed pieczeniem w mięso.
  • Krok 5

    10 min
    Różowy rostbef uzyskasz wtedy, gdy temperatura mięsa będzie oscylowała w przedziale 55-60 stopni. Mięso po wyjęciu z piekarnika musi odpocząć.
  • Krok 6

    5 min
    Rostbef podawaj cienko krojony z gorącym sosem pieczeniowym z maślaną nutą WINIARY przygotowanym z dodatkiem wina.
Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

Krok 1 z 6

Wołowinę osusz i pozbaw błon.

Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

Krok 2 z 6

Rozmaryn, tymianek, czosnek, pieprz, olej zmiksuj w blenderze na gładką pastę. Natrzyj nią rostbef.

Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

Krok 3 z 6

Rostbef obsmaż na złoty kolor z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni.

Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

Krok 4 z 6

Rozgrzej piekarnik do 90 stopni. Zawiń w folię aluminiową lub rękaw do pieczenia i piecz około 4 godzin. Jeżeli masz termometr przystosowany do pieczenia w piekarniku wbij go przed pieczeniem w mięso.

Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

Krok 5 z 6

Różowy rostbef uzyskasz wtedy, gdy temperatura mięsa będzie oscylowała w przedziale 55-60 stopni. Mięso po wyjęciu z piekarnika musi odpocząć.

Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

Krok 6 z 6

Rostbef podawaj cienko krojony z gorącym sosem pieczeniowym z maślaną nutą WINIARY przygotowanym z dodatkiem wina.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
P Paul

Pieczeń wołowa na wigilijny stół? Chyba pomyłka :)

Winiary
Expert

Na świąteczny za to, jak najbardziej - poprawiliśmy błąd :) Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Polędwiczki wieprzowe z boczkiem i powidłami morelowymi

    Polędwiczki wieprzowe z boczkiem i powidłami morelowymi

    44 min Łatwy
  • Polędwica wieprzowa w śródziemnomorskiej marynacie, nadziewana suszonymi pomidorami

    Polędwica wieprzowa w śródziemnomorskiej marynacie, nadziewana suszonymi pomidorami

    1 godz 50 min Łatwy
  • Tortilla z kotlecikami z wieprzowiny

    Tortilla z kotlecikami z wieprzowiny

    40 min Łatwy
  • Pieczona gęś

    Pieczona gęś

    4 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu