Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Faszerowane kwiaty cukinii
65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
10.4g / 22%
Węglowodany
17.6g / 36%
Tłuszcze
8.9g / 41%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Faszerowane kwiaty cukinii

+

Faszerowane kwiaty cukinii

Wróć

Faszerowane kwiaty cukinii

(0)
40min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Sos czosnkowy WINIARY
5600  g
Kwiaty cukinii
200  g
Twaróg półtłusty, ricotta lub wegański biały ser
3  łyżek
Bazylia świeża
0.5  szklanka
Mąka
0.75  szklanka
Mleko roślinne lub krowie (według preferencji)
1 
Jajko
1  szczypta
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.36 g
Węglowodany
17.58 g
Tłuszcze
8.92 g
Wartość energetyczna
189.93 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Z cukinii możesz przyrządzić wyjątkowe cuda kulinarne! Wykorzystać możesz nie tylko samo warzywo, ale także jego kwiaty. Jednym z ciekawych pomysłów są faszerowane kwiaty cukinii, nadziewane przyprawionym twarożkiem lub ricottą z bazylią i smacznym Sosem Czosnkowym WINIARY. Faszerowane kwiaty cukinii obtaczamy w cieście i smażymy przez chwilę na patelni, aby otrzymać chrupiącą i złocistą panierkę. Nie odcinaj kwiatów cukinii od warzywa, aby podane wyglądały jeszcze bardziej interesująco i apetycznie! Kwiaty cukinii możesz podawać z dodatkowym dipem.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    10 min
    Wymieszaj wszystkie składniki ciasta, odstaw na pół godziny.
  • Krok 2

    5 min
    Kwiaty umyj delikatnie pod bieżącą, zimną wodą. Osusz na papierowym ręczniku.
  • Krok 3

    5 min
    Twaróg dobrze wymieszaj z sosem czosnkowym i resztą składników. Powinnaś otrzymać gładki krem. Jeśli farsz będzie zbyt gęsty - dodaj trochę jogurtu.
  • Krok 4

    5 min
    Przełóż farsz do torebki foliowej lub rękawa, odetnij końcówkę - ułatwi to proces nadziewania kwiatów. Możesz też użyć łyżeczki.
  • Krok 5

    15 min
    Nadziane kwiaty zanurzaj w cieście trzymając delikatnie za czubki. Następnie nakładaj delikatnie na rozgrzany olej. Smaż z każdej strony do zarumienienia. Odsącz na papierowym ręczniku. Smacznego!
Faszerowane kwiaty cukinii

Krok 1 z 5

Wymieszaj wszystkie składniki ciasta, odstaw na pół godziny.

Faszerowane kwiaty cukinii

Krok 2 z 5

Kwiaty umyj delikatnie pod bieżącą, zimną wodą. Osusz na papierowym ręczniku.

Faszerowane kwiaty cukinii

Krok 3 z 5

Twaróg dobrze wymieszaj z sosem czosnkowym i resztą składników. Powinnaś otrzymać gładki krem. Jeśli farsz będzie zbyt gęsty - dodaj trochę jogurtu.

Faszerowane kwiaty cukinii

Krok 4 z 5

Przełóż farsz do torebki foliowej lub rękawa, odetnij końcówkę - ułatwi to proces nadziewania kwiatów. Możesz też użyć łyżeczki.

Faszerowane kwiaty cukinii

Krok 5 z 5

Nadziane kwiaty zanurzaj w cieście trzymając delikatnie za czubki. Następnie nakładaj delikatnie na rozgrzany olej. Smaż z każdej strony do zarumienienia. Odsącz na papierowym ręczniku. Smacznego!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kuchnia włoska
  • Obiad
  • Przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zielone pierogi ze szpinakiem

    Zielone pierogi ze szpinakiem

    1 godz 40 min Łatwy
  • Ryba smażona w mące

    Ryba smażona w mące

    23 min Łatwy
  • Boczniaki panierowane

    Boczniaki panierowane

    28 min Łatwy
  • Chałka z kremem malinowym

    Chałka z kremem malinowym

    1 godz 32 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu