Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Mielone na 7 sposobów

Kotlety mielone nie muszą być nudne! Można je przygotować na wiele różnych sposobów – nadziewane, pieczone, z warzywami czy boczkiem. To tradycyjne polskie danie warto regularnie urozmaicać, bo możliwości jest naprawdę sporo. Jak zrobić kotlety mielone inaczej?

Kotlety mielone nadziewane papryką i serem

Kotlety schabowe i mielone są chyba najpopularniejszym daniem obiadowym na naszych stołach. Nie trzeba ich robić zawsze w taki sam sposób. W przypadku mielonych można dodać do środka ser żółty i podsmażoną paprykę. Wbrew pozorom nie jest to trudne. Wystarczy położyć na plastrze sera kawałki papryki, zawinąć w roladki i przykryć mięsem, zlepiając boki. Następnie smażymy kotlety na złoty kolor. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Kotlety mielone z boczkiem

Kotlety mielone z boczkiem to idealny przepis dla miłośników wyrazistych dań obiadowych. Boczek sprawi, że mielone będą soczyste, a dodatek cebuli i czosnku doda im ostrego smaku. Danie znakomicie smakuje w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz buraczków.

Kotlety mielone z warzywami

To kolejny przepis na mielone z dodatkami – tym razem w postaci warzyw. Do przygotowania potrawy potrzebne będą dowolne mięso mielone oraz warzywa – marchewka, kapusta włoska, cebulka, natka pietruszki. Aby kotlety mielone zachowały odpowiednią konsystencję, należy pokroić składniki w drobną kostkę. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Kotlety mielone pieczone

Kotlety mielone z piekarnika niczym nie ustępują tym smażonym. Przygotowuje się je jak tradycyjne mielone, ale zamiast smażyć na tłuszczu, wystarczy tylko piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Aby skórka ładnie się zarumieniła, można pod koniec pieczenia podwyższyć temperaturę i włączyć górne grzanie. Smak dania wzbogaci aksamitny Sos grzybowy WINIARY. 

Wypróbuj także przepis na kotlety mielone z ryżem i marchewką.

Kotlety mielone z mięsa z rosołu

Po ugotowaniu rosołu często zastanawiamy się co zrobić z mięsem z zupy? Nic prostszego! Wystarczy je zmielić wraz z cebulką i uformować kotlety mielone. Należy pamiętać, że gotowane mięso jest delikatne w smaku i trzeba je mocno przyprawić. Aby wzbogacić smak mielonych i nadać jeszcze więcej soczystego smaku, warto po usmażeniu położyć na kotlety odrobinę masła, przykryć patelnię przykrywką i poczekać aż wsiąknie w mięso. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Mielone z indyka, czyli jeżyki drobiowo-warzywne

Kotlety mielone z indyka to nowa odsłona tradycyjnej potrawy przygotowywanej z mięsa wieprzowego lub wołowego. Udziec z indyka bardzo dobrze sprawdza się w kotletach, o ile jest dobrze zmielony, należy więc poświęcić więcej czasu na jego wyrabianie. Drób jest delikatniejszy w smaku niż wieprzowina czy wołowina, dlatego warto dodać do niego trochę warzyw: cebulę, marchew, paprykę czy groszek. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Kotlety mielone z jajkiem gotowanym

Jajko ugotowane na twardo sprawdza się w wielu daniach obiadowych. Przepis na mielone z jajkiem jest niezwykle prosty. Należy przygotować mieloną wieprzowinę lub wołowinę, pokrojone ugotowane jajka, surowe jajko i chwilę wyrabiać. Aby kotlety mielone nabrały aromatu można dodać Przyprawę Ziarenka Smaku ziołowe WINIARY. Na koniec wystarczy obtoczyć je w bułce tartej, usmażyć i gotowe! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Polecane artykuły

Jak ugotować kalafior?
Jak dobrze doprawić schabowego?
Jak długo smażyć kotlety schabowe?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu