Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt

Mielone na 7 sposobów

Kotlety mielone nie muszą być nudne! Można je przygotować na wiele różnych sposobów – nadziewane, pieczone, z warzywami czy boczkiem. To tradycyjne polskie danie warto regularnie urozmaicać, bo możliwości jest naprawdę sporo. Jak zrobić kotlety mielone inaczej?

Kotlety mielone nadziewane papryką i serem

Kotlety schabowe i mielone są chyba najpopularniejszym daniem obiadowym na naszych stołach. Nie trzeba ich robić zawsze w taki sam sposób. W przypadku mielonych można dodać do środka ser żółty i podsmażoną paprykę. Wbrew pozorom nie jest to trudne. Wystarczy położyć na plastrze sera kawałki papryki, zawinąć w roladki i przykryć mięsem, zlepiając boki. Następnie smażymy kotlety na złoty kolor. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Kotlety mielone z boczkiem

Kotlety mielone z boczkiem to idealny przepis dla miłośników wyrazistych dań obiadowych. Boczek sprawi, że mielone będą soczyste, a dodatek cebuli i czosnku doda im ostrego smaku. Danie znakomicie smakuje w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz buraczków.

Kotlety mielone z warzywami

To kolejny przepis na mielone z dodatkami – tym razem w postaci warzyw. Do przygotowania potrawy potrzebne będą dowolne mięso mielone oraz warzywa – marchewka, kapusta włoska, cebulka, natka pietruszki. Aby kotlety mielone zachowały odpowiednią konsystencję, należy pokroić składniki w drobną kostkę. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Kotlety mielone pieczone

Kotlety mielone z piekarnika niczym nie ustępują tym smażonym. Przygotowuje się je jak tradycyjne mielone, ale zamiast smażyć na tłuszczu, wystarczy tylko piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Aby skórka ładnie się zarumieniła, można pod koniec pieczenia podwyższyć temperaturę i włączyć górne grzanie. Smak dania wzbogaci aksamitny Sos grzybowy WINIARY. 

Wypróbuj także przepis na kotlety mielone z ryżem i marchewką.

Kotlety mielone z mięsa z rosołu

Po ugotowaniu rosołu często zastanawiamy się co zrobić z mięsem z zupy? Nic prostszego! Wystarczy je zmielić wraz z cebulką i uformować kotlety mielone. Należy pamiętać, że gotowane mięso jest delikatne w smaku i trzeba je mocno przyprawić. Aby wzbogacić smak mielonych i nadać jeszcze więcej soczystego smaku, warto po usmażeniu położyć na kotlety odrobinę masła, przykryć patelnię przykrywką i poczekać aż wsiąknie w mięso. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Mielone z indyka, czyli jeżyki drobiowo-warzywne

Kotlety mielone z indyka to nowa odsłona tradycyjnej potrawy przygotowywanej z mięsa wieprzowego lub wołowego. Udziec z indyka bardzo dobrze sprawdza się w kotletach, o ile jest dobrze zmielony, należy więc poświęcić więcej czasu na jego wyrabianie. Drób jest delikatniejszy w smaku niż wieprzowina czy wołowina, dlatego warto dodać do niego trochę warzyw: cebulę, marchew, paprykę czy groszek. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Kotlety mielone z jajkiem gotowanym

Jajko ugotowane na twardo sprawdza się w wielu daniach obiadowych. Przepis na mielone z jajkiem jest niezwykle prosty. Należy przygotować mieloną wieprzowinę lub wołowinę, pokrojone ugotowane jajka, surowe jajko i chwilę wyrabiać. Aby kotlety mielone nabrały aromatu można dodać Przyprawę Ziarenka Smaku ziołowe WINIARY. Na koniec wystarczy obtoczyć je w bułce tartej, usmażyć i gotowe! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Polecane artykuły

Jak ugotować kalafior?
Jak ugotować kalafior?
Jak dobrze doprawić schabowego?
Jak dobrze doprawić schabowego?
Jak długo smażyć kotlety schabowe?
Jak długo smażyć kotlety schabowe?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu