Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotlety mielone z boczkiem

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest lucynako
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Szynka mielona
35  dag
Boczek
1 
Cebula
2  ząbków
1 
Jajko
1  Płaska łyżka
Masło
2  płaskich łyżek
Bułka tarta
1  szklanka
Bułka tarta
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.45 g
Węglowodany
14.99 g
Tłuszcze
73.86 g
Wartość energetyczna
824.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
5 min
Boczek pokroić w drobną kosteczkę.
Krok 2
5 min
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Krok 3
5 min
Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę. Przestudzić.
Krok 4
30 min
Mięso mielone wymieszać z boczkiem i cebulą.Dodać zmiażdżony czosnek, 2 łyżki tartej bułki, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 30 minut.
Krok 5
10 min
Po tym czasie jeszcze raz wszystko przemieszać.Z masy mięsnej formować klopsy, panierować i smażyć w niewielkiej ilości rozgrzanego oleju z obu stron na rumiano.Podawać, np. z buraczkami i z ziemniakami wody.
Kotlety mielone z boczkiem

Krok 1 z 5

Boczek pokroić w drobną kosteczkę.

Kotlety mielone z boczkiem

Krok 2 z 5

Cebulę obrać i drobno posiekać.

Kotlety mielone z boczkiem

Krok 3 z 5

Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę. Przestudzić.

Kotlety mielone z boczkiem

Krok 4 z 5

Mięso mielone wymieszać z boczkiem i cebulą.Dodać zmiażdżony czosnek, 2 łyżki tartej bułki, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 30 minut.

Kotlety mielone z boczkiem

Krok 5 z 5

Po tym czasie jeszcze raz wszystko przemieszać.Z masy mięsnej formować klopsy, panierować i smażyć w niewielkiej ilości rozgrzanego oleju z obu stron na rumiano.Podawać, np. z buraczkami i z ziemniakami wody.

Danie z mięsa mielonego wcale nie musi być "nudne". Można go przyrządzić na wiele sposobów, np. z wędzonym boczkiem i smażoną cebulką.
Smakują wyśmienicie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

25 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
25 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
23.5g / 11%
Węglowodany
15g / 8%
Tłuszcze
73.9g / 81%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha