Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotlety mielone z boczkiem

0
75 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Szynka mielona
35 dag
Boczek
1 
Cebula
2 ząbków
Czosnek
1 
Jajko
1 Płaska łyżka
Masło
2 płaskich łyżek
Bułka tarta
1 szklanka
Bułka tarta
1 trochę
Oliwa z oliwek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.45 g
Węglowodany
14.99 g
Tłuszcze
73.86 g
Wartość energetyczna
824.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
5 min
Boczek pokroić w drobną kosteczkę.
Krok 2
5 min
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Krok 3
5 min
Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę. Przestudzić.
Krok 4
30 min
Mięso mielone wymieszać z boczkiem i cebulą.Dodać zmiażdżony czosnek, 2 łyżki tartej bułki, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 30 minut.
Krok 5
10 min
Po tym czasie jeszcze raz wszystko przemieszać.Z masy mięsnej formować klopsy, panierować i smażyć w niewielkiej ilości rozgrzanego oleju z obu stron na rumiano.Podawać, np. z buraczkami i z ziemniakami wody.
Kotlety mielone z boczkiem

Krok 1 z 5

Boczek pokroić w drobną kosteczkę.

Kotlety mielone z boczkiem

Krok 2 z 5

Cebulę obrać i drobno posiekać.

Kotlety mielone z boczkiem

Krok 3 z 5

Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę. Przestudzić.

Kotlety mielone z boczkiem

Krok 4 z 5

Mięso mielone wymieszać z boczkiem i cebulą.Dodać zmiażdżony czosnek, 2 łyżki tartej bułki, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 30 minut.

Kotlety mielone z boczkiem

Krok 5 z 5

Po tym czasie jeszcze raz wszystko przemieszać.Z masy mięsnej formować klopsy, panierować i smażyć w niewielkiej ilości rozgrzanego oleju z obu stron na rumiano.Podawać, np. z buraczkami i z ziemniakami wody.

Danie z mięsa mielonego wcale nie musi być "nudne". Można go przyrządzić na wiele sposobów, np. z wędzonym boczkiem i smażoną cebulką.
Smakują wyśmienicie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika