Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotlety mielone z boczkiem

0
75min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Szynka mielona
35 dag
Boczek
1 
Cebula
2 ząbków
Czosnek
1 
Jajko
1 Płaska łyżka
Masło
2 płaskich łyżek
Bułka tarta
1 szklanka
Bułka tarta
1 trochę
Oliwa z oliwek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.45 g
Węglowodany
14.99 g
Tłuszcze
73.86 g
Wartość energetyczna
824.84 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
5 min
Boczek pokroić w drobną kosteczkę.
Krok 2
5 min
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Krok 3
5 min
Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę. Przestudzić.
Krok 4
30 min
Mięso mielone wymieszać z boczkiem i cebulą.Dodać zmiażdżony czosnek, 2 łyżki tartej bułki, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 30 minut.
Krok 5
10 min
Po tym czasie jeszcze raz wszystko przemieszać.Z masy mięsnej formować klopsy, panierować i smażyć w niewielkiej ilości rozgrzanego oleju z obu stron na rumiano.Podawać, np. z buraczkami i z ziemniakami wody.
Kotlety mielone z boczkiem

Krok 1 z 5

Boczek pokroić w drobną kosteczkę.

Kotlety mielone z boczkiem

Krok 2 z 5

Cebulę obrać i drobno posiekać.

Kotlety mielone z boczkiem

Krok 3 z 5

Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę. Przestudzić.

Kotlety mielone z boczkiem

Krok 4 z 5

Mięso mielone wymieszać z boczkiem i cebulą.Dodać zmiażdżony czosnek, 2 łyżki tartej bułki, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 30 minut.

Kotlety mielone z boczkiem

Krok 5 z 5

Po tym czasie jeszcze raz wszystko przemieszać.Z masy mięsnej formować klopsy, panierować i smażyć w niewielkiej ilości rozgrzanego oleju z obu stron na rumiano.Podawać, np. z buraczkami i z ziemniakami wody.

Danie z mięsa mielonego wcale nie musi być "nudne". Można go przyrządzić na wiele sposobów, np. z wędzonym boczkiem i smażoną cebulką.
Smakują wyśmienicie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

25 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
25 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie nie jest właściwie zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Danie dodatkowe
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

A balanced menu provides a wealth of products from various food groups and key nutrients.

MyMenu IQ ™ generates a nutritional score based on the energy value and nutrients in the menu and their contribution to achieving nutritional recommendations based on a 2,000 kcal daily diet for the average adult.

MyMenu IQ ™ will help you create a balanced menu on a scale from 0 to 100, with particular emphasis on the main meal.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
23.5g / 11%
Węglowodany
15g / 8%
Tłuszcze
73.9g / 81%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika