Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

(0)
2 godz 42 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Cukier wanilinowy WINIARY
1  szklanka
Mleko
50  g
Drożdże
600  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
3 
Jajko
100  g
Cukier
150  g
Masło
1  szczypta
Sól
500  g
Rabarbar
2  łyżek
Cukier puder
3  łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2  łyżek
Cukier
3  łyżek
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6 g
Węglowodany
33.44 g
Tłuszcze
9.83 g
Wartość energetyczna
235.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W sezonie na rabarbar warto wykorzystać to pyszne warzywo do przygotowania wielu pysznych dań. Aby smak rabarbaru zbyt szybko nam się nie znudził, wykorzystujmy go w rozmaitych kombinacjach: do kompotów, dżemów, deserów, ale również do aromatycznych wypieków.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem jest jednym z ulubionych przepisów na domowe, słodkie wypieki, ponieważ kojarzy się z miłymi i beztroskimi czasami dzieciństwa, gdy babcia albo mama piekły właśnie takie drożdżowe ciasto. Kwaskowość rabarbaru możesz zniwelować dodając Cukier wanilinowy WINIARY.

Przygotowanie

162 min
  • Krok 1

    5 min
    Mleko połącz z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Pozostaw do wyrośnięcia.
  • Krok 2

    10 min
    Mąkę przesiej do miski. Jajka ubij z cukrem i Cukrem wanilinowym.
  • Krok 3

    10 min
    Składniki ciasta połącz, dokładnie wyrób, tak żeby odstawało od brzegów.
  • Krok 4

    40 min
    Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
  • Krok 5

    5 min
    W tym czasie połącz składniki na kruszonkę
  • Krok 6

    10 min
    Rabarbar umyj, oczyść i pokrój w 2-3cm plastry, zasyp cukrem i poczekaj, aż puści sok. Odsącz rabarbar z soku, aby móc go ułożyć na cieście.
  • Krok 7

    10 min
    Wyrośnięte ciasto przerób, rozwałkuj na wielkość blaszki, rozłóż na wysmarowanej tłuszczem blasze. Na wierzchu rozłóż rabarbar i posyp kruszonką.
  • Krok 8

    20 min
    Pozostaw jeszcze na 20 minut w ciepłym miejscu.
  • Krok 9

    50 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150-160 st.C. Piecz przez ok. 45-50 minut.
  • Krok 10

    2 min
    Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Krok 1 z 10

Mleko połącz z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Pozostaw do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Krok 2 z 10

Mąkę przesiej do miski. Jajka ubij z cukrem i Cukrem wanilinowym.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Krok 3 z 10

Składniki ciasta połącz, dokładnie wyrób, tak żeby odstawało od brzegów.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Krok 4 z 10

Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Krok 5 z 10

W tym czasie połącz składniki na kruszonkę

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Krok 6 z 10

Rabarbar umyj, oczyść i pokrój w 2-3cm plastry, zasyp cukrem i poczekaj, aż puści sok. Odsącz rabarbar z soku, aby móc go ułożyć na cieście.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Krok 7 z 10

Wyrośnięte ciasto przerób, rozwałkuj na wielkość blaszki, rozłóż na wysmarowanej tłuszczem blasze. Na wierzchu rozłóż rabarbar i posyp kruszonką.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Krok 8 z 10

Pozostaw jeszcze na 20 minut w ciepłym miejscu.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Krok 9 z 10

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150-160 st.C. Piecz przez ok. 45-50 minut.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Krok 10 z 10

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Jajka
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pączki z konfiturą różaną

    Pączki z konfiturą różaną

    1 godz 46 min Średni
  • Drożdżówki z budyniem

    Drożdżówki z budyniem

    1 godz 12 min Łatwy
  • Ciasto na pizzę

    Ciasto na pizzę

    1 godz 20 min Łatwy
  • Ciasto drożdżowe z truskawkami

    Ciasto drożdżowe z truskawkami

    2 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu