Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak szybko rozmrozić mięso

Jak szybko rozmrozić mięso? Garść porad

Coraz więcej z nas żyje na co dzień w biegu, dlatego też zakupy spożywcze robimy rzadziej, ale za to kupujemy więcej produktów na zapas. Aby zachować świeżość surowych mięs, nieraz decydujemy się na umieszczenie schabów, piersi kurczaka, czy polędwiczek w zamrażarkach. Jak je później odmrozić, tak aby nie straciły smaku oraz cennych dla naszego zdrowia składników?

Podstawowe zasady mrożenia żywności

Mrożenie żywności to jedna z najskuteczniejszych i najbezpieczniejszych metod przechowywania jedzenia przez dłuższy czas. Dzięki ujemnej temperaturze mięso, warzywa lub gotowe posiłki mogą nawet przez kilka miesięcy zachować wszystkie walory smakowe oraz cenne witaminy i minerały. Ważne jest to, aby później w odpowiedni sposób rozmrozić produkty, np. zbyt intensywne podgrzewanie zamrożonego mięsa może zniszczyć jego strukturę oraz znacznie pogorszyć smak.

Warto pamiętać też o odpowiednim zabezpieczeniu mięsa na czas mrożenia. W opakowaniu powinno być możliwie jak najmniej powietrza, dlatego też najlepiej sprawdzą się specjalne woreczki do mrożenia z suwakiem, przystosowane do niskich temperatur plastikowe pojemniki lub opakowania próżniowe. Te ostatnie są wyjątkowo skuteczne, ponieważ zgrzewarki próżniowe najpierw usuwają nadmiar powietrza z pakowanej żywności, a dopiero później za pomocą wysokiej temperatury sklejają brzegi folii.

Jak szybko rozmrozić mięso mielone?

Jeśli chcemy w miarę szybko przygotować danie z zamrożonego mielonego np. klasyczne kotlety mielone, wystarczy opakowanie z mięsem w środku zanurzyć w wodzie. Do tego celu najlepiej użyć wody chłodnej lub zimnej i wymieniać ją co kilka-kilkanaście minut. Można też ustawić worek pod bieżącą wodą, jednak to rozwiązanie jest mało ekonomiczne i wymaga stałego nadzoru. W obu przypadkach ważne jest, aby opakowanie było szczelne, wtedy woda nie dostanie się do środka i nie rozwodni drobno posiekanego mięsa.

Gdy mielone będzie już całkowicie rozmrożone, wystarczy przełożyć je do miski, dodać potrzebne składniki, uformować niewielkie kotleciki i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Takie pyszne kotlety mielone najlepiej smakują wraz z gotowanymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami czerwonymi.

Jak szybko rozmrozić schab?

Mięso schabowe najlepiej rozmrażać powoli. Jeśli planujemy przygotować danie ze schabem w roli głównej, najlepiej wyciągnąć mięso z zamrażarki już dzień wcześniej, przełożyć na talerz i zostawić na noc w lodówce. Jest to metoda dość czasochłonna i wymaga zaplanowania posiłku na kolejny dzień, jednak mamy wtedy gwarancję, że mięso będzie rozmrożone równomiernie, przy czym zachowa swoją świeżość, a na jego powierzchni nie zdążą namnożyć się szkodliwe dla naszego zdrowia mikroorganizmy. Rozmrożone w taki sposób mięso idealnie nadaje się np. na powszechnie znane i lubiane kotlety schabowe.

Jak najszybciej rozmrozić mięso? Za pomocą mikrofali!

Jeżeli wyjątkowo brakuje nam czasu i potrzebujemy w szybko rozmrozić niewielki kawałek mięsa, np. na kotlety z kurczaka, możemy do tego celu użyć mikrofalówki ze specjalną funkcją „defrost”. Jeżeli chcemy rozmrozić pierś z kurczaka, najlepiej wyjąć ją z opakowania, ułożyć w płaskim naczyniu i włączyć przycisk z funkcją rozmrażania. Warto pamiętać, że im mniejsza sztuka mięsa, tym szybciej mikrofala sobie z nią poradzi. Przykładowo: do rozmrożenia całej kury trzeba około pół godziny, a do średniej wielkości piersi z kurczaka wystarczy około 8-10 minut.

Mięso można rozmrażać na różne sposoby. Jak szybko rozmrozić mięso? Jeśli zależy ci na czasie, wstaw kawałek mięsa do chłodnej wody albo do mikrofali. Jeśli planujesz przyrządzić danie dopiero na następny dzień, najlepiej pozostaw mięso na noc w lodówce. Z mądrze rozmrożonych kawałków (schabu, mielonego czy piersi) na pewno w krótkim czasie przygotujesz przepyszne dania!

Polecane artykuły

marynowane mięso
Jak marynować mięso, by wydobyć z niego pełną kruchość?
Mięso wieprzowe - jakie wybrać
Mięso wieprzowe - jakie wybrać?
Mielone
Mielone na 7 sposobów
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu