60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
10g / 15%
Węglowodany
7.7g / 13%
Tłuszcze
20.7g / 72%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Pieczony cały kalafior w paście teriyaki z cukinią w sezamie

(5)
48min
Łatwy
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cukinia
4  łyżek
Sezam biały
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.03 g
Węglowodany
7.74 g
Tłuszcze
20.69 g
Wartość energetyczna
259.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bardzo lubię róże, szczególnie te jadalne, które oprócz walorów estetycznych mają wartości odżywcze i smakowe. Jak ta – róża kalafiora.

Dziś podzielę się z wami moim nowym odkryciem, pokażę wam przepis na kalafiora w azjatyckiej odsłonie.

A jako że razem z Winiary #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu, to po obejrzeniu tego odcinka, już nigdy nie wyrzucicie liści kalafiora. Ciekawi? Zaczynamy.

Zachęcam was do spróbowania użycia innych, sezonowych warzyw - świetnie nadadzą się marchewki czy pietruszki. Pasta Z Pomysłem Na... Winiary sprawi, że pozornie nudne warzywo poznacie z zupełnie innej strony. Pachnie obłędnie. Zabieram się za jedzenie, a was zapraszam do subskrypcji kanału „Szkoła gotowania Winiary” na YT, gdzie znajdziecie więcej inspiracji w ramach akcji #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu. Do zobaczenia!
Gotujmy

Przygotowanie

48 min
Krok 1
3 min
Kwiat i liście kalafiora wysmaruj odrobiną oliwy oraz pastą teriyaki.
Krok 2
30 min
Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 min. Jeśli wierzch kalafiora będzie się za bardzo rumienił podczas pieczenia, przykryj go papierem do pieczenia.
Krok 3
15 min
W międzyczasie cukinię pokrój w grubszą kostkę, wysmaruj oliwą, oprósz solą i dodaj sezam. Wstaw do piekarnika na ostatnie 15 min pieczenia kalafiora.
Pieczony cały kalafior w paście teriyaki z cukinią w sezamie

Krok 1 z 3

Kwiat i liście kalafiora wysmaruj odrobiną oliwy oraz pastą teriyaki.

Pieczony cały kalafior w paście teriyaki z cukinią w sezamie

Krok 2 z 3

Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 min. Jeśli wierzch kalafiora będzie się za bardzo rumienił podczas pieczenia, przykryj go papierem do pieczenia.

Pieczony cały kalafior w paście teriyaki z cukinią w sezamie

Krok 3 z 3

W międzyczasie cukinię pokrój w grubszą kostkę, wysmaruj oliwą, oprósz solą i dodaj sezam. Wstaw do piekarnika na ostatnie 15 min pieczenia kalafiora.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika