Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa Minestrone
Dodaj do CookBook

Zupa Minestrone

(0)
36 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżka
Oliwa z oliwek
0.5 
Cebula
0.5 
Por
1  kawałek
Seler naciowy
0.5 
Papryka czerwona
3  ząbków
Czosnek
1 
Liść laurowy
0.5  łyżeczka
Tymianek
1 
Cukinia
2  porcji
Fasolka zielona
2 
Pomidor malinowy
0.5  szklanka
Fasola biała
0.5  szklanka
Makaron jajeczny
trochę
Bazylia świeża
trochę
Parmezan tarty
2  kostek
WINIARY Bulion warzywny
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
36.6 g
Wartość energetyczna
237.8 kcal
Tłuszcze
6.3 g
Białko
10.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Znudziła Cię tradycyjna zupa jarzynowa? Skuś się na zupę minestrone! Ta klasyczna zupa włoska z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom warzyw. Fasolka, pomidory malinowe, seler i świeża bazylia – jeśli lubisz takie połączenia, koniecznie sprawdź nasz przepis na niesamowitą zupę.

Włoska zupa minestrone jest znana od pokoleń na całym świecie. Legenda głosi, że wymyślili ją mnisi, którzy uprawiali warzywa i zioła w przyklasztornym ogrodzie. Pewnego dnia wpadli na pomysł, żeby wszystko wrzucić do jednego garnka i dodać do tego makaron. Tym sposobem uzyskali pożywny i aromatyczny posiłek dla całego zakonu. W klasztorach często zatrzymywali się pielgrzymi i inni podróżni. To oni byli częstowani taką zupą i dzięki nim została ona rozsławiona na cały świat. W Mediolanie minestrone jest jedzona z ryżem zamiast z makaronem. W zależności od regionu jest gotowana na różnych warzywach- w Toskanii króluje w niej pomidor, seler i cebula, a w Genui popularna jest zupa z kapusty, bobu, dyni i cukinii. Ta różnorodność nie zmienia jednego faktu- jest to danie bogate w witaminy i minerały, idealne na obiad dla całej rodziny.

W zupie minestrone obecne jest bogactwo składników. Będą nam potrzebne między innymi: cebula, por, seler naciowy, papryka czerwona, cukinia, pomidor malinowy, fasola biała i fasolka zielona. Przygotowanie dania zaczynamy od pokrojenia wszystkich warzyw w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy tam cebulę, por i seler. Dusimy je pod przykryciem do miękkości i zwracamy uwagę, żeby się nie przypaliły. Pod koniec dodajemy czosnek i kontynuujemy smażenie jeszcze przez minutę. Następnie wlewamy bulion warzywny WINIARY, wrzucamy resztę warzyw i fasolę. Teraz przyszedł czas na przyprawy. Podstawą każdej zupy jest liść laurowy, pieprz i sól. Aby nadać potrawie iście włoskiego smaku, dodajemy świeżą bazylię i tymianek. Zupa musi gotować się jeszcze 15 minut, a w tym czasie możemy przygotować makaron. Nie ma tu konkretnych zaleceń- mogą być kolanka, wstążki, muszelki- cokolwiek lubimy i na co mamy ochotę! Kiedy wszystko będzie gotowe, przelewamy zupę do miski. Dekorujemy ją tartym parmezanem i świeżą bazylią.

Dla wielu osób zupa minestrone to nowość, a dla miłośników kuchni włoskiej to chleb powszedni. Nieważne, do której grupy należysz- od dzisiaj możesz przygotować ją w domu i zachwycić tym smakiem resztę domowników. Bogactwo warzyw i łagodny smak na pewno spodobają się każdemu. To niezwykle pożywne danie, które przygotujesz nawet w najbardziej zabieganym dniu. Smacznego!

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    10 min
    Wszystkie warzywa pokrój w kostkę.
  • Krok 2

    10 min
    Oliwę rozgrzej w dużym garnku. Dodaj do niej cebulę, por i seler. Warzywa duś pod przykryciem około 10 minut, do miękkości tak aby się nie przypaliły. Na koniec dodaj czosnek i smaż jeszcze około minuty.
  • Krok 3

    15 min
    Dodaj bulion, przyprawy, resztę warzyw i fasolę. Gotuj jeszcze około 15 minut.
  • Krok 4

    1 min
    Podawaj z makaronem, bazylią i parmezanem.
Zupa Minestrone

Krok 1 z 4

Wszystkie warzywa pokrój w kostkę.

Zupa Minestrone

Krok 2 z 4

Oliwę rozgrzej w dużym garnku. Dodaj do niej cebulę, por i seler. Warzywa duś pod przykryciem około 10 minut, do miękkości tak aby się nie przypaliły. Na koniec dodaj czosnek i smaż jeszcze około minuty.

Zupa Minestrone

Krok 3 z 4

Dodaj bulion, przyprawy, resztę warzyw i fasolę. Gotuj jeszcze około 15 minut.

Zupa Minestrone

Krok 4 z 4

Podawaj z makaronem, bazylią i parmezanem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Aaaa

Proszę podać ilość składników w gramach.
Anonim (niezweryfikowany) 05/21/2024-03:42 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/22/2024-04:52 CEST
Nie lubimy, jak coś się marnuje, dlatego możesz dodać takie warzywa, jakie akurat masz pod ręką lub dopasować ich ilość do swoich smaków.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w błonnik
  • Dla sportowców
  • Jesień
  • Kuchnia włoska
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Makaron
  • Na co dzień
  • Nowy Rok
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przekąski
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Zima
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu