Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa Minestrone

Zupa Minestrone

(0)
36min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżka
Oliwa z oliwek
0.5 
Cebula
0.5 
Por
1  kawałek
Seler naciowy
0.5 
Papryka czerwona
3  ząbków
Czosnek
1 
Liść laurowy
0.5  łyżeczka
Tymianek
1 
Cukinia
2  porcji
Fasolka zielona
2 
Pomidor malinowy
0.5  szklanka
Fasola biała
0.5  szklanka
Makaron jajeczny
trochę
Bazylia świeża
trochę
Parmezan tarty
2  kostek
WINIARY Bulion warzywny
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.84 g
Węglowodany
36.64 g
Tłuszcze
6.3 g
Wartość energetyczna
237.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Znudziła Cię tradycyjna zupa jarzynowa? Skuś się na zupę minestrone! Ta klasyczna zupa włoska z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom warzyw. Fasolka, pomidory malinowe, seler i świeża bazylia – jeśli lubisz takie połączenia, koniecznie sprawdź nasz przepis na niesamowitą zupę.

Włoska zupa minestrone jest znana od pokoleń na całym świecie. Legenda głosi, że wymyślili ją mnisi, którzy uprawiali warzywa i zioła w przyklasztornym ogrodzie. Pewnego dnia wpadli na pomysł, żeby wszystko wrzucić do jednego garnka i dodać do tego makaron. Tym sposobem uzyskali pożywny i aromatyczny posiłek dla całego zakonu. W klasztorach często zatrzymywali się pielgrzymi i inni podróżni. To oni byli częstowani taką zupą i dzięki nim została ona rozsławiona na cały świat. W Mediolanie minestrone jest jedzona z ryżem zamiast z makaronem. W zależności od regionu jest gotowana na różnych warzywach- w Toskanii króluje w niej pomidor, seler i cebula, a w Genui popularna jest zupa z kapusty, bobu, dyni i cukinii. Ta różnorodność nie zmienia jednego faktu- jest to danie bogate w witaminy i minerały, idealne na obiad dla całej rodziny.

W zupie minestrone obecne jest bogactwo składników. Będą nam potrzebne między innymi: cebula, por, seler naciowy, papryka czerwona, cukinia, pomidor malinowy, fasola biała i fasolka zielona. Przygotowanie dania zaczynamy od pokrojenia wszystkich warzyw w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy tam cebulę, por i seler. Dusimy je pod przykryciem do miękkości i zwracamy uwagę, żeby się nie przypaliły. Pod koniec dodajemy czosnek i kontynuujemy smażenie jeszcze przez minutę. Następnie wlewamy bulion warzywny WINIARY, wrzucamy resztę warzyw i fasolę. Teraz przyszedł czas na przyprawy. Podstawą każdej zupy jest liść laurowy, pieprz i sól. Aby nadać potrawie iście włoskiego smaku, dodajemy świeżą bazylię i tymianek. Zupa musi gotować się jeszcze 15 minut, a w tym czasie możemy przygotować makaron. Nie ma tu konkretnych zaleceń- mogą być kolanka, wstążki, muszelki- cokolwiek lubimy i na co mamy ochotę! Kiedy wszystko będzie gotowe, przelewamy zupę do miski. Dekorujemy ją tartym parmezanem i świeżą bazylią.

Dla wielu osób zupa minestrone to nowość, a dla miłośników kuchni włoskiej to chleb powszedni. Nieważne, do której grupy należysz- od dzisiaj możesz przygotować ją w domu i zachwycić tym smakiem resztę domowników. Bogactwo warzyw i łagodny smak na pewno spodobają się każdemu. To niezwykle pożywne danie, które przygotujesz nawet w najbardziej zabieganym dniu. Smacznego!

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    10 min
    Wszystkie warzywa pokrój w kostkę.
  • Krok 2

    10 min
    Oliwę rozgrzej w dużym garnku. Dodaj do niej cebulę, por i seler. Warzywa duś pod przykryciem około 10 minut, do miękkości tak aby się nie przypaliły. Na koniec dodaj czosnek i smaż jeszcze około minuty.
  • Krok 3

    15 min
    Dodaj bulion, przyprawy, resztę warzyw i fasolę. Gotuj jeszcze około 15 minut.
  • Krok 4

    1 min
    Podawaj z makaronem, bazylią i parmezanem.
Zupa Minestrone

Krok 1 z 4

Wszystkie warzywa pokrój w kostkę.

Zupa Minestrone

Krok 2 z 4

Oliwę rozgrzej w dużym garnku. Dodaj do niej cebulę, por i seler. Warzywa duś pod przykryciem około 10 minut, do miękkości tak aby się nie przypaliły. Na koniec dodaj czosnek i smaż jeszcze około minuty.

Zupa Minestrone

Krok 3 z 4

Dodaj bulion, przyprawy, resztę warzyw i fasolę. Gotuj jeszcze około 15 minut.

Zupa Minestrone

Krok 4 z 4

Podawaj z makaronem, bazylią i parmezanem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Dla sportowców
  • Jesień
  • Kuchnia włoska
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Makaron
  • Na co dzień
  • Nowy Rok
  • Obiad
  • Przekąski
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Zima
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapuśniak

    Kapuśniak

    1 godz 42 min Łatwy
  • Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    Zupa z soczewicy zielonej z makaronem

    1 godz 7 min Łatwy
  • Zupa chrzanowa wegetariańska

    Zupa chrzanowa wegetariańska

    35 min Łatwy
  • Chili con carne

    Chili con carne

    1 godz 6 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu