Odcinek 2


Nic tak nie łagodzi obyczajów, jak smakowity deser. Dlatego David wraz ze statecznym Filipem i jego córką Kasią, wyczarują przezroczystą galaretę z owocami. Można ją zaserwować w czasie wizyty teściowej lub w ramach przeprosin dla szefa – Filipowi przepis przyda się niejednokrotnie. Czy nauczy się on wyrażać swoje emocje poprzez gotowanie?

Galaretka z owocami

2 h
4 porcje

Składniki:


  • 1 opakowanie galaretki przezroczystej o smaku winogronowym WINIARY
  • 500 ml wody
  • 1 melon (najlepiej cantaloupe, czyli z pomarańczowym miąższem)
  • 1 opakowanie czerwonej porzeczki
  • 125 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Listki świeżej mięty
Galaretka z owocami i miętą

Krok 1 – przygotuj owoce:


Za pomocą łyżki do melona wytnij kuleczki z melona.

Krok 2 – teraz czas na galaretkę:


Przygotuj galaretkę według instrukcji podanej na opakowaniu. Do kieliszków włóż 1-2 kuleczki melona, kilka owoców czerwonej porzeczki i 2 listki mięty. Galaretkę wlej do połowy wysokości kieliszka i odstaw do lodówki. Gdy stężeje wyciągnij z lodówki, dodaj kolejne kuleczki melona i czerwonej porzeczki oraz liści mięty i dolej resztę galaretki. Wstaw do lodówki na 1-2 godz. do całkowitego zastygnięcia.

Krok 3 – dekoracja:


Ubij mascarpone ze śmietanką i 2 łyżkami cukru pudru. Przełóż do rękawa cukierniczego.

Wyciągnij z lodówki kieliszki z galaretką i dopełnij kremem mascarpone według uznania.

Czas: 2 h | 4 porcje