Odcinek 28


Marek oraz jego szef Stefan ponownie spotykają się w kuchni Davida. Stefan nie daje wiary, że Marek rzeczywiście zainteresował się gotowaniem i stara się odkryć prawdziwe powody jego obecności. Czy smak zapiekanki z kurczakiem w sosie grzybowym przekona przełożonego?

Zapiekanka z kurczakiem i sosem grzybowym WINIARY

30 minut
2 porcje

Składniki


  • 1 opakowanie „Sosu grzybowego WINIARY”
  • 300 ml wody
  • 2 piersi z kurczaka zagrodowego
  • 1 cebula dymka
  • 4 pieczarki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka mleku
  • łyżka musztardy Dijon
  • sól, pieprz
Zapiekanka z kurczakiem i sosem grzybowym WINIARY

Przygotowanie


Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki. Dymkę drobno posiekaj. Pieczarki pokrój na cienkie plasterki.

Na patelni skropionej oliwą podsmaż kawałki kurczaka. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj pieczarki i duś, aż będą miękkie. Dodaj dymkę, musztardę i wymieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj zawartość opakowania sosu grzybowego WINIARY z 300 ml wody, następnie wlej do patelni z kurczakiem. Wymieszaj i podziel zawartość patelni na 4 kubki.

Ciasto francuskie odwiń. Za pomocą kubka wydrąż okrągłe plastry średnicy kubka. Plastry ułóż na kubkach z kurczakiem i sosem. Każdy plaster ciasta francuskiego posmaruj ubitym żółtkiem z mlekiem. Zrób dziurkę na środku plastra i piecz w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez ok. 20 min lub do momentu, kiedy ciasto nabierze złotego koloru.

Serwuj od razu!