Odcinek 23


W świątecznym odcinku David, razem ze swoimi gośćmi Igorem i Kornelią, przygotowują barszcz w specjalnej wersji - Bloody Mary. Czy barszcz w wersji na ostro podgrzeje świąteczną atmosferę?

Barszcz Czerwony Esencjonalny Jak u Mamy WINIARY w wersji „Bloddy mary”

90 min
4 porcje

Składniki


  • 2 opakowania „Barszcz czerwony esencjonalny jak u mamy WINIARY”
  • 2 upieczone buraki
  • sos Tabasco
  • 1 seler naciowy
  • natka pietruszki
  • 1 papryczka chili
  • 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
Barszcz Czerwony Esencjonalny Jak u Mamy WINIARY w wersji „Bloddy mary”

Przygotowanie


Barszcz czerwony esencjonalny jak u mamy przygotuj wg przepisu na opakowaniu, czyli:

Zawartość dwóch opakowań dokładnie rozprowadź w 1l zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj od czasu do czasu do zagotowania. Po zagotowaniu zdejmij z ognia.

W międzyczasie buraki obierz i pokrój w kosteczkę. Seler naciowy pokrój na cienkie plasterki. Natkę pietruszki i chilii posiekaj. Wymieszaj buraki, seler, natkę oraz chili ze sobą. Dopraw sosem Tabasco (wedle smaku) oraz solą.

Do miseczek nałóż po 2 łyżki warzyw i wlej barszcz czerwony esencjonalny jak u mamy. Serwuj ze śmietaną.

Ciekawostka


Buraki piekę ze skórą, zawinięte w folię aluminiową. Efektowne i bardzo smaczne jest pieczenie w skorupce zrobionej z grubej soli.