Odcinek 13


Gotowanie z dzieckiem może okazać się naprawdę przyjemne. Jak poradzą sobie w kuchni Grażyna i Kuba? Przy pomocy Davida stworzą oni fish and chips z dorsza i pieczonych batatów. Grażyna nie wierzy w umiejętności kulinarne syna, jednak Kuba niejednokrotnie zaskoczy mamę w czasie programu! Czy będzie to przełom dla ich relacji?

Fish and chips z dorsza i pieczonych batatów

20 min.
4 porcje

Składniki:


  • 400 g polędwicy z dorsza
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • olej do głębokiego smażenia
  • Sos tatarski Winiary
  • sól, pieprz

Ciasto:


  • 150 g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka soli
  • pieprz
  • 200-250 ml gazowanej zimnej wody

Dodatki:


  • 2 duże bataty
  • sól
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru cebuli dymki
Fish and chips z dorsza i pieczonych batatów

Przygotowanie:


Ciasto:

W misce wymieszaj mąkę z solą, pieprzemi wodą gazowaną (jeśli zostaną grudki w cieście, nie przejmuj się). Odstaw do lodówki.

Bataty obierz i pokrój w długie paski (jak frytki). Przełóż je na blachę, skrop oliwą, dopraw solą oraz pieprzem. Piecz w 180ºC do momentu, kiedy będą miękkie (ok. 20 minut).

Rozgrzej olej w garnku do 170ºC. Wyjmij ciasto z lodówki. Oczyszczone i dobrze odsączone filety pokrój w podłużne kawałki (ok. 10 cm długości i 1,5 cm szerokości). Dopraw solą i pieprzem. Obtocz je w mące, a następnie w cieście. Smaż rybę partiami, aż będzie złocista (ok. 4 min), w połowie smażenia odwróć na drugą stronę. Wyciągnij rybę z oleju i odsącz na ręczniku papierowym.

Serwuj rybę posypaną szczypiorem i dodatkiem Sosu tatarskiego Winiary. Podawaj z upieczonymi batatami.