Odcinek 14


Jak roztańczonym krokiem przygotować barszcz? David Gaboriaud daje kolejny przykład na to, jak sielską i rodzinną atmosferę przenieść na pole kulinarne. Barszcz biały z dodatkiem pieczonych ziemniaków i wędzonego twarogu będzie idealną propozycją zarówno dla młodszych kucharzy, jak i tych starszych!

Barszcz biały z dodatkiem pieczonych ziemniaków i wędzonego twarogu

45 min.
4 porcje

Składniki:


  • 1 opakowanie Barszczu Białego Winiary
  • 4 ziemniaki (średniej wielkości)
  • 60 g wędzonego twarogu
  • masło klarowane
  • gałązka rozmarynu
  • świeży chrzan
  • świeży majeranek
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Bulion warzywny:


  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • ½ pora (biała część)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
Barszcz biały z dodatkiem pieczonych ziemniaków i wędzonego twarogu

Przygotowanie:


Ziemniaki gotuj 15 min w osolonej wodzie. Wyciągnij z garnka, pokrój na ćwiartki, przełóż na blachę. Polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Dodaj gałązkę rozmarynu oraz 2 ząbki czosnku. Piecz w 180ºC do lekkiego zarumienienia.

Bulion warzywny:

Cebulę, seler naciowy, marchewki oraz por pokrój na małe kawałki.

W garnku na maśle klarowanym duś warzywa przez kilka minut, aż poczujesz przyjemny zapach. Dodaj całe ząbki czosnku (lekko zgniecione) oraz liść laurowy, tymianek i ziele angielskie. Wymieszaj i smaż 1 minutę. Zalej 1 litrem przegotowanej wody tak, by woda przykryła warzywa. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu z kilkoma gałązkami natki pietruszki przez 20 min. Następnie przelej przez sito.

Barszcz biały przygotuj według przepisu na opakowaniu, z użyciem bulionu warzywnego.

Na dnie miski lub głębokiego talerza ułóż kilka ćwiartek upieczonych ziemniaków. Wlej zupę, pokrusz odrobinę twarogu i zetrzyj świeży chrzan. Udekoruj świeżym majerankiem.