Odcinek 9


Rodzinne gotowanie pod znakiem kaszotto? Czemu nie! Tym razem stworzono kaszotto borowikowe z szarpanym kurczakiem i gremolatą. Czy poetyckie porównanie do warmińskich pól zostanie dobrze zinterpretowane przez żonę Filipa?

Kaszotto borowikowe z kurczakiem i gremolatą

50 min.
4 porcje


  • Kaszotto:
  • 1 opakowanie Kaszotto Borowikowe WINIARY
  • 2 piersi z kurczaka
  • liść laurowy
  • 1 cytryna
  • gałązka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • Gremolata:
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • ser Grana Padano
Kaszotto borowikowe z kurczakiem i gremolatą

Przygotowanie Kaszotto:


Na patelnię wlej warstwę wody ok. 3-4 cm. Dodaj połówkę cytryny, liść laurowy, 2 gałązki tymianku, lekko zgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz. Doprowadź wodę do wrzenia i do w/w składników dołóż piersi z kurczaka. Gotuj przez 5 minut na średnim ogniu i odstaw patelnię z kurczakiem na 10 min. Po tym czasie wyciągnij mięso, poszarp je na kawałki i przełóż do miski. Dopraw jeszcze solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek. Odstaw.

Dodatki:


Posiekaj drobno listki natki pietruszki, zetrzyj skórkę cytryny i ząbek czosnku, wymieszaj te składniki z oliwą z oliwek. Pokrój cienkie plasterki sera Grana Padano za pomocą obieraczki do warzyw.

Podanie:


Ugotuj Kaszotto Borowikowe WINIARY według instrukcji podanej na opakowaniu. Przełóż na talerz, ułóż kawałki rwanego kurczaka, łyżkę gremolaty i kilka pasków sera Grana Padano na wierzchu.

Bon appetit!