Odcinek 8


Co wpływa na smak i gęstość budyniu? I czy występ w programie kulinarnym to gwarancja popularności? U gości Davida apetyt rośnie w miarę jedzenia. Tym razem przygotują oni słodko-słony deser, czyli profiteroles z kremem budyniowym i solonym karmelem, który zostanie na koniec udekorowany popcornem. Nie zabraknie również słodkiego zakończenia!

Profiteroles z kremem budyniowym i solonym karmelem

60 min.
5 porcji


  • Ciasto ptysiowe:
  • 125 ml wody
  • 50 g masła
  • 75 g mąki pszennej typ 480
  • 2 jajka
  • Krem budyniowy:
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 saszetka Budyniu waniliowego bez cukru WINIARY
  • 200 ml mleka 2%
  • 2 łyżki rumu
  • 40 g masła
  • Solony karmel:
  • 100 g białego cukru
  • 20 g masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • szczypta soli
  • Dodatki:
  • 4 łyżki ziarna kukurydzy do popcornu
  • łyżka oleju
  • szczypta soli
Profiteroles z kremem budyniowym i solonym karmelem

Ciasto ptysiowe:


Doprowadź do wrzenia wodę z masłem. Zdejmij z gazu, wsyp mąkę i za pomocą silikonowej łyżki wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.

Postaw garnek z powrotem na wolny ogień i mieszaj ciasto kilka minut, aby je „wysuszyć”. Zciągnij garnek z ognia i przełóż ciasto do dużej miski. Następnie dodawaj jajka (po kolei), cały czas mieszając trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.

Przełóż masę do rękawa cukierniczego i szprycuj małe ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz ok 25-30 min w 180 st. z termoobiegiem. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Krem budyniowy:


Zagotuj mleko razem z rumem. Utrzyj żółtka z cukrem trzepaczką na jasną, jednolitą masę. Dodaj zawartość saszetki budyniu waniliowego bez cukru, dobrze wymieszaj. Wlej stopniowo ciepłe mleko do miski z ubitymi żółtkami cały czas mieszając, żeby dobrze połączyć składniki.

Wlej z powrotem masę do garnka i gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje.

Przelej ciepły krem do miski, mieszaj jeszcze kilka minut (żeby go schłodzić). Dodaj kawałki masła i mieszaj, aż masło się rozpuści i połączy z kremem. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Solony karmel:


Na zimną patelnię wsyp cukier. Podgrzej na średnim ogniu, aż cukier zacznie brązowieć. Cały czas pilnuj podgrzewania i nie dotykaj cukru.

Kiedy karmel nabierze mocno bursztynowego koloru, dodaj masła. Mieszaj drewnianą łyżką, aż masło się roztopi. Następnie stopniowo wlewaj śmietanę cały czas mieszając do uzyskania gładkiego sosu. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Przelej karmel w miseczkę i poczekać do wystygnięcia. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soli.

Popcorn:


W garnku podgrzej olej i dodaj ziarna kukurydzy. Na średnim ogniu podgrzej ziarna pod przykrywką, aż powstanie popcorn. Na koniec wyciągnij gotowy popcorn, przełóż do miski i dopraw solą do smaku.

Po wystygnięciu wymieszaj krem i przełóż do rękawa cukierniczego. Przekrój ptysie i wypełniaj je kremem. Przełóż kilka ptysi na talerz i polej solonym karmelem, posyp popcornem.