Odcinek 7


Czy pomidorowa jest popularna w Czechach? I czy każde słowo musi być zdrobniałe po czesku? Na te pytania odpowie gość, który przybywa do programu wraz z przyszłym teściem. Przygotują oni z Davidem zupę krem pomidorową z papryką i chorizo, którą udekorują świeżą bazylią. Przepis na gorącą relację gwarantowany!

Zupa krem pomidorowy z papryką i chorizo

45 min.
5 porcji


  • 1 butelka Koncentratu zupy pomidorowej WINIARY
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cytryna
  • pół cebuli
  • 1 chorizo (kiełbasa hiszpańska)
  • 2 łyżki migdałów
  • łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • kilka listków bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól
Zupa krem pomidorowy z papryką i chorizo

Zupa:


Przypiecz papryki ze wszystkich stron bezpośrednio nad gazem, a następnie piecz w piekarniku w 180 st., aż staną się miękkie (15-20 min). Wyciągnij papryki, przełóż je do miski, zawiń folią spożywczą i odstaw na 15 min. Po tym czasie zdejmij skórę i oczyść papryki z pestek. Pokrój je w kawałki i odstaw na sitko tak, by odsączyć z nadmiaru wody.

Dodatki:


Chorizo pokrój w kosteczkę i podsmażaj na patelni, aż zrobi się chrupkie. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Odstaw.

Migdały upraż na suchej patelni lub w piekarniku i od razu po uprażeniu drobno posiekaj.

Pokrój w kostkę cebulę i zeszklij w garnku na oliwie z oliwek. Dodaj paprykę, wymieszaj i duś kilka minut. Wlej Koncentrat zupy pomidorowej WINIARY oraz bulion warzywny, wymieszaj i gotuj przez kolejnych kilka minut. Dodaj część chorizo i zmiksuj na gładki krem. Dodaj wędzoną paprykę, dopraw do smaku solą i gotuj jeszcze 1 minutę.

Podanie:


Wlej krem do miski, posyp resztą chorizo, posiekanymi migdałami i udekoruj listkami bazylii.